TRT'nin büyük ayıbı!

Abone ol

TRT kökenliydi Esen Ünür, son yolculuğu için bir tören çok görüldü. TRT'den aradılar ama, "TRT'de ne iş yapardı?" sorusunun cevabını bulmak için...

Halka ve Olaylara Tercüman yazarı Metin Işık, "Esen Ünür'ü uğurlayanlar" arasındaydı dün... Tabii uğurlama töreni, birçok şeyi hatırlattı Işık'a.. Yazının sonunda, TRT'nin hem vefasızlığı hem de ayıbı çıkıyor ortaya:

Yazı: Metin Işık
Kaynak: www.tercuman.com.tr

Ali Utku ile birlikte omuzlarında çanta, ellerinde kocaman teyp ve mikrofonla sorularıyla başbakanları terletirlerdi. Esen Ünür'ü 1993 yılında Sabah Gazetesi'nde tanıdım. Kısa da olsa birlikte çalıştık. Huysuz sayılabilecek bir amirdi.

Ama haberde sadece doğruyu arardı. Haberle yatıp, haberle kalkardı. Seveni kadar, sevmeyeni de çoktu. Ama dosdoğru konuşurdu. Tam bir gazeteciydi. Koyu bir Beşiktaş taraftarıydı.

1980'li yıllarda Hürriyet'e bağlı Hürgün'ün Ankara temsilcisiydi. Daha sonra Hürriyet'in Rüzgarlı Sokak Agah Efendi çıkmazı 10 Numaralı Ankara Matbaası'nın da bulunduğu binada görev aldı. Haber Müdürüydü. Hürriyet daha sonra Cinnah Caddesi'ne taşındı.

Ertuğrul Özkök Ankara Temsilcisi oldu. Esen Ünür ve İsmet Solak henüz basın kartı bile olmayan ama "gelecek vaadeden" atak öğretim üyesi temsilciye sonuna kadar destek verdi.

1987 yılında Hürriyet'in başına Rahmi Turan geldi. Ankara Bürosu, "gazete magazinleşecek" diye kazan kaldırdı. Ankara Temsilcisi Ertuğrul Özkök kazan kaldıranların başındaydı. Ağır toplar Esen Ünür, İsmet Solak, Nurcan Akad, Ertuğrul Özkök'e "istifalarının asıllarını teslim ederek" tam destek oldu.

Belma Simavi devreye girdi, ama geri dönülmedi. Ertuğrul Özkök kaldı. İstifacılar Güneş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Minür'ün iş teklifini kabul etti. Esen Ünür ve Serdar Turgut İstanbul'a, Nurcan Akad ile İsmet Solak Ankara'da yönetici ve yazar oldu. Nurcan Akad 1991'de Hürriyet'e döndü. Bir süre sonra da Esen Ünür...

İsmet Solak ise 1992 yılında rahmetli olan Muammer Yaşar Bostancı'nın yerine başyazar olarak Yeniasır'a gitme kararı aldı. AmaTBMM açılışı için Ankara'da bulunan patronunun da daveti üzerine Hürriyet'te karar kıldı.

TRT- INT'de çalıştı mı?

ESEN Ünür'ü uğurlarken Erdal İnönü ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in dışında Metin Yalman, Barış Kaşıkçı, Metin Aksoy, Ali Utku, Salim Taşçı, Yaşar Okuyan, Altan Öymen, Şevket Bülent Yahnici, Ahmet Altan, Ali Polat, Remzi Dilan, Mustafa İstemi, Fatih Çekirge, Nurcan Akad, İsmet Solak, Saygı Öztürk, Mehmet Öztoprak, Faruk Bildirici, Yaşar Okuyan gibi "kıdemli gazetecileri" gördüm.

Gazeteciler Federasyonu Başkanı Nazmi Bilgin Kahramanmaraş'ta idi.

Ancak kabir hazırlanması dahil defin hazırlıklarını takip ederek son görevini her zamanki gibi yapmıştı.

Esen Ünür'ün cenaze töreninde TRT yetkililerini görmeyince şaşırdım. Veya kimse tanımıyordu. Bir kaç arkadaşının dışında kimse yoktu. TRT önünde de tören yapılmamıştı.

Halbuki Esen Ünür 1963 yılında başladığı Ankara Radyosu'nda spikerlik, radyo program yapımcılığı, TV programcılığı, TV'de Müdür Yardımcılığı, Açık oturum Yöneticiliği'nin yanısıra hava durumu bile sunmuştu. Hemen hemen her kademede görev yapmıştı. TRT Genel Müdür Danışmanlığından emekli olmuştu.

Merak ettim, araştırdım. Eski eşi Fisun Hanım'ı TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz adına arayan bir sekreter "Sayın Ünür TRT'de ne iş yapardı?" diye sormuş. Hanımefendi de, "Genel Müdür danışmanlığından emekliydi" cevabını vermiş.

Ünür'ün daha önceki görevlerini sorunca da "sicili dosyasında var" diye haklı olarak tepki göstermiş. Sekreter hanım ise "bizim ekip yeni bilemiyoruz" savunmasını yapmış.

TRT'den bir danışman da daha sonra oğlu Sinan ve Can'ı arayarak, "tören istiyor musunuz?" diye sormuşlar. Onlar da Ünür'ün TRT'de tören istemediği yönündeki vasiyetine uyarak "hayır" cevabını vermiş.

Halbuki sanırım Şenol Demiröz Bey, merhum Esen Ünür'ü iyi tanırdı. En azından Hürriyet'te Çanakkale Belgeseli'ni çekerken Atatürk'ten, "tek kelime etmediği" yolundaki haberinden tanır. Sahiden Esen Ünür TRT- İNT'de çalışmış mıydı?

Günün Önemli Haberleri