TRTde sansür iddiaları

Abone ol

TRT'deki sansür iddiaları kurumun tarafsızlığına gölge düşürdü. Kurumla ilgili çok önemli iddialar var.

TRT'de son dönemde AK Parti iktidarının eleştirildiği programlar birer birer yayından kaldırılıyor, programcılar görevden alınıyor. Kurumda son olarak TRT 2 Haber Müdürlüğü görevini de sürdüren ''Büyüteç'' programının hazırlayıcısı ve sunucusu Haluk Koç , görevinden alındı. ''Büyüteç'' programının geçtiğimiz salı günü yayımlanan bölümünde 18 Mart Çanakkale Zaferi ele alındı. Programa ''Şu Çılgın Türkler'' kitabının yazarı Turgut Özakman da katıldı. Özakman'ın, zaferle ilgili hurafeleri ve geçtiğimiz yılki Çanakkale hutbesinde Atatürk 'e değinmeyen Diyanet İşleri Başkanlığı'nı eleştirdiği programın yayımlanmasından bir gün sonra Koç, görevinden alındı. Koç, ''kızak görev'' olarak bilinen Dış Yayınlar Dairesi Başkanlığı Planlama ve Değerlendirme Müdürlüğü'ne atandı. "Büyüteç" programının da yayından kaldırılacağı belirtiliyor.

'Aykırı seslere izin yok'
TRT'deki görevden almalar ve program içeriklerindeki değişiklikler bununla da sınırlı kalmadı, kurumda son dönemde uygulanan ''sansürcü'' yayın politikasından bazı örnekler şöyle:

Ankara Radyosu tarafından hazırlanan ''Gündem'' programı, 2000 yılında yayına başladı. 2003 yılında çeşitli gazetelerden gazeteciler canlı yayımlanan programa konuk olarak katılmaya ve gündemdeki konuları yorumlamaya başladı. Ancak, muhalif seslerin yönetimi rahatsız etmesinin ardından 1 Mart 2006'dan itibaren gazetecilerin programla ilişiği kesildi ve program formatı değiştirildi. " Gündem" programı Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği'nden 2005 yılında ödül de almıştı.

Muhalif görüşler dışlandı
TRT-3'te haftanın 5 günü yayımlanan ve tarıma yönelik en eski ve en etkili program olan ''Bu Toprağın Sesi'' programına her salı telefonla bağlanarak yorum yapan Dünya Gazetesi Yazarı Ali Ekber Yıldırım , muhalif görüşleri nedeniyle programdan ''dışlandı.''

Belgeseller de nasibini aldı
TRT tarafından çekimi yapılan ''Su Perisi Allianoi'' adlı bel gesel, son anda yayından kaldırıldı. Belgeselin kaldırılmasında, bölgede baraj inşaatı yapmak isteyen Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün etkili olduğu ileri sürüldü. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek , Devlet Bakanı Beşir Atalay 'a belgeselin neden yayımlanmadığını, bunda DSİ'nin rolü olup olmadığını sordu.

ÇGD ödülleri unutuldu
TRT yönetiminin son dönemdeki sansür uygulamalarından biri de ÇGD ödülleriyle ilgili oldu. TRT, 11 Mart Cuma günü açıklanan Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin 2005 yılı ödülleri ile ilgili haberlere bültenlerinde yer vermedi.

Günün Önemli Haberleri