TRT hukuku dolanamadı

Abone ol

Şeriat eğitimi verilen üniversite diploması kabul edilmeyen personeli kadroya almak için yönetmelik değişti ama...

Danıştay konuya ilişkin olarak aldığı ikinci kararda TRT’nin yargı kararlarını etkisiz hale getirmeye çalıştığına vurgu yaptı.

Mısır’da şeriat eğitimi veren ve denkliği Türkiye tarafından tanınmayan El Ezher Üniversitesi’nden mezun olan Sefer Turan’ı kadrosuna katmak için yönetmelik değiştiren, bu girişimi yargıdan dönünce “hukuku dolanma” yoluna giden TRT bir kez daha Danıştay engeline takıldı.

Sefer sözleşmeli program haber personeli olarak, 13 Nisan’da TRT’ye alınmıştı. TRT’nin “Türkiye Radyo- Televizyon Kurumu Hizmetlerinin Tanımı ve Bu Hizmetlere Atanacak Personel Yönetmeliği”ne göre bu kadro için “fakülte veya yüksekokul mezunu olmak” şartı yer alıyordu. Ancak Turan bu koşulları taşımıyordu. Çünkü Turan, Mısır’da şeriat eğitimi veren ve Türkiye’de denkliği kabul edilmeyen El Ezher mezunu olduğu için lise mezunu görünüyordu. TRT yönetimi de söz konusu durumu yasallaştırmak adına yönetmelik değişikliğine gitmişti. Turan’ın sözleşmeli program haber personeli olarak göreve başlamasından bir gün sonra, 14 Nisan’da, Resmi Gazete’de yeni bir yönetmelik yayımlanmıştı. Yayımlanan yönetmelikteki “fakülte veya yüksekokul mezunu olmak” koşuluna bir parantez eklenerek “Yurtiçi veya yurtdışı yayın kuruluşlarının yayın, yapım, program veya haber hizmetlerinde en az 2 yıl çalışmış olanlarda bu şart aranmaz” ifadesi getirilmişti. Böylece yönetmelik Turan’a uygun hale dönüştürülmüştü. Turan ve yönetmeliğe aykırı olarak göreve başlatılanların durumunun düzeltilmesi için 14 Nisan’da yayımlanan değişikliğin yürürlük tarihi de 2 Şubat 2009 olarak gösterilmişti.

Bu gelişmeler üzerine harekete geçen TRT’de örgütlü Haber-Sen, yapılan değişikliğin iptali için Danıştay’a başvurmuştu. Danıştay 5. Dairesi TRT’nin yaptığı yönetmelik değişikliğini iptal etmişti. Ancak Danıştay kararının üzerinden 5 gün geçtikten sonra TRT’nin yeni bir yönetmelik değişikliği yaparak deyim yerindeyse “hukuku dolandığı” ortaya çıkmıştı. Yapılan yönetmelik değişikliği ile “Sözleşmeli program ve haber personeli” için aranacak koşullarda yer alan “Fakülte veya yüksekokul mezunu olmak” şartı “En az lise veya dengi okul mezunu olmak” şeklinde değiştirilmişti.

Böylece Turan’ın, lise mezunu olarak TRT’deki görevini sürdürmesinin yolu açılmıştı. Ancak yapılan yönetmelik değişikliği Haber-Sen tarafından yeniden Danıştay’a taşındı. Danıştay, bir kez daha “TRT’nin hukuksuzluk yaptığını” saptadı. Danıştay kararında, “Dava konusu yönetmelik değişikliği ile başka unvanlar için daha düşük öğrenim koşulu öngörülerek aynı nitelikte düzenleme getirilmesinin, yargı kararlarının gereklerinin tam olarak yerine getirilmemesini, kararların uygulanmasından kaçınılmasını, etkisizleştirilmesini amaçladığı açıktır” denilerek düzenleme hukuka aykırı bulundu.

Danıştay’ın bu kararından sonra Sefer Turan ve aynı durumda olan 12 kişinin TRT’deki unvanı Sözleşmeli Yardımcı Yapım Elemanı olarak değiştirildi.

Günün Önemli Haberleri