TRT Genel Müdürü Sobacı: TRT, Gazze’nin feryadını dünyaya duyuruyor
Abone ol“Kırılma Noktasında Bir Dünya: Krizleri ve Dönüşümleri Yönetmek” temasıyla bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen ve TRT’nin dünya gündemine yön veren organizasyonu TRT World Forum 2024 devam ediyor. Açılış programında konuşan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, “Bildiğimiz tüm krizlerden daha yıkıcı ve yok edici bir krizle karşı karşıyayız. Bu krizin adı, vicdan krizidir. Bunun en somut örneği, Gazze’deki soykırımdır,” dedi.
Dünyada medya sektöründe yapılan en büyük ve en yüksek profilli
forumlardan birisi olan TRT World Forum 2024, “Kırılma Noktasında
Bir Dünya: Krizleri ve Dönüşümleri Yönetmek” temasıyla farklı
coğrafyalardan 30'un üzerinde ülkeden 150'ye yakın konuşmacı ve
farklı coğrafyalardan 1500'ün üzerinde katılımcıyla devam ediyor.
TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’nın ev sahipliğinde
gerçekleşen Forum’un açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hırvatistan Eski
Cumhurbaşkanı Ivo Josipović, Lübnan Enformasyon Bakanı Ziad Makary,
Litvanya Eski Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaitė ile siyaset ve medya
dünyasından çok sayıda davetli katıldı.
“Türkiye’nin güçlü liderliği, mazlumların umudu”
TRT Genel Müdürü Sobacı, dünyayı etkisi altına alan krizlerden etkilenenlerin sayısının gün geçtikçe arttığını hatırlattı ve “Uluslararası sistemin temelleri bu gelişmeler karşısında derinden sarsılıyor,” dedi. TRT Genel Müdürü Sobacı, şu an dünyanın meşgul olduğu meselelerin çoğunun Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede gerçekleştiğine değinerek, “Çok boyutlu ve zorlu sınamalarla kuşatılmış bir coğrafyada bulunan Türkiye için bölgesel ve küresel meselelerle ilgilenmek, tercihten öte bir zorunluluktur ve tarihi bir sorumluluğun gereğidir. Bu noktada şunu açıkça ifade etmek isterim ki, bu sınamalarda ülkemizin en büyük imkânı hiç kuşkusuz sahip olduğu güçlü liderliktir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderlik ettiği özgün siyaset ve diplomasi modeli, ülkemizin hak ve menfaatlerini korumanın ve yükseltmenin yanı sıra, daha adil bir dünyanın reçetesini de insanlığa sunmaktadır,” şeklinde konuştu.
“Krizin adı, vicdan krizi”
TRT Genel Müdürü Sobacı, Gazze’de yaşananları hatırlatarak “Bildiğimiz tüm krizlerden daha yıkıcı ve yok edici bir krizle karşı karşıyayız. Bu krizin adı, vicdan krizidir. Bunun en somut örneği, Gazze’deki soykırımdır,” dedi. Son bir yılı aşkın süren soykırımın acı tablosunu hatırlatan Sobacı, sözlerine şöyle devam etti:
“Yaşanılanları uzaktan gözlemleyenlerin, soykırım kurbanlarının
sadece sayılardan ibaret olmadığını bilmesi gerekiyor. Bir
kurşunla, bir şarapnel parçasıyla, bir fosfor bombasının zehirli
gazıyla sönüp giden hayatlar gerçek insanların hayatları! Bu
insanlar, hepimizle aynı gök kubbe altında sıradan bir hayat
sürmeye çalışan, aynı umutları ve hayalleri paylaşan insanlar.
Yaşamak için güvenli bir yer, her gün sofrada bir kap yemek,
çocukları için daha iyi bir yaşam hayal eden insanlar. Bunlar sayı
değil, gerçek insanlar. Hal böyleyken bu insanların gerçek
ızdıraplarını görmemekte, en temel insani taleplerini duymamakta
ısrar eden Batılı ülkeler, Gazze testinde tüm dünyaya ihraç etmeye
çalıştıkları sözde değerlerin altında kalmış, insanlığı rafa
kaldırmıştır. Soykırım endüstrisinin parçası haline gelen medya
kuruluşları ise susarak, hatta soykırıma destek vererek, ruhlarını
ve vicdanlarını satışa çıkarmışlardır. Ancak her bir insani krizde
olduğu gibi Gazze’deki zulme kıyam etme sorumluluğunu da Türkiye
üstlenmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız, bulunduğu her platformda
sesini adaletin sözcüsü olarak yükseltmekte, zalimlerin kanlı
yüzlerini tüm dünyaya ifşa etmektedir.”
“Türkiye’nin TRT’si var olduğu sürece soykırımın her anı belgelenecektir”
TRT olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin dünyada hakkı ve hakikati önceleyen vizyonuna paralel bir yayıncılık gerçekleştirmek için gayret gösterdiklerini söyleyen Sobacı, “Soykırımın başladığı günden bugüne, tüm imkân ve kabiliyetimizle Gazze’nin sesi oluyor, yaşananları milyarlarca insana ana dillerinde anlatıyoruz. Bunu yaparken, soykırımcı İsrail’in, hiçbir ahlaki ve insani sınır tanımayan taciz, saldırı ve engellemelerine de maruz kalıyoruz.
“Medya, soykırımın ortağı haline geldi”
Gazze’nin her köşesinden yükselen feryadı dünyanın dört bir yanına duyurmak zorunda olduklarını söyleyen Sobacı, “Mazlum Filistin halkının görmezden gelinen hikâyelerini, kadrajın tam merkezine yerleştirmek zorundayız. Bu bizim; dedesinin gözlerinden öperek toprağa verdiği Rim’e, Günlerce yardım beklediği aracın içinde yüzlerce kurşuna hedef olan Hind’e, Biricik evlatlarının naaşlarını poşetlerde taşımaya mecbur edilen Filistinli anne- babalara ve mazlum Gazzeli kardeşimize borcumuzdur. Türkiye’nin TRT’si var olduğu sürece, görünmez kılmaya çalıştıkları soykırımın her anı belgelenecek, feryatlarına kulak tıkadıkları Filistin halkının tüm dünyadaki mazlumlara ilham olmuş izzetli yürüyüşü, kulakları delercesine anlatılmaya devam edecektir. Çünkü inanıyoruz ki, bâtıl, zail olmaya mahkûmdur. TRT olarak, medyanın haysiyetini koruma iradesini ortaya koyarken, sayın Cumhurbaşkanımız sizin asla taviz vermediğiniz dik duruşunuzdan ilham ve cesaret alıyoruz,” ifadelerini kullandı.
TRT’nin dünya liderlerini bir araya getiren organizasyonu TRT World Forum, 29-30 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi'nde “Kırılma Noktasında Bir Dünya: Krizleri ve Dönüşümleri Yönetmek” teması ile gerçekleşiyor. Dünyada medya sektöründe yapılan en büyük forumlardan birisi olan ve bugüne kadar birçok ülkeden binlerce konuk ve 767 konuşmacıyı bir araya getiren TRT World Forum’a, bu sene de 30’dan fazla ülkeden 150’ye yakın konuşmacı katılıyor.
2017 yılından bu yana gerçekleştirilen tüm TRT World Forumlara katılarak açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra, yerli ve yabancı siyaset yapıcılar, iş insanları, akademisyenler, gazeteciler gibi pek çok fikir önderi TRT World Forum 2024’te bir araya geliyor. TRT World Forum 2024’te masaya yatırılacak konu başlıkları arasında; Orta Doğu ve Gazze, Türkiye, Afrika, Rusya-Ukrayna, Politika ve Diplomasi, Jeopolitik, Savaş ve Güvenlik, İklim ve Enerji, Teknoloji, Medya ve Yayıncılık, Uluslararası Hukuk, Ekonomi yer alıyor.