Tralleis Kazı Evi gerginliğe yol açtı
Abone olAydın Belediyesi, mahkeme kararıyla belediyeye geçen vakıflara ait gayrimenkulların tahliyesine devam ediyor.
Tralleis Antik Kenti kazıları için kullanılan ve mahkemenin tahliye kararı verdiği Tralleis Kazı Evi, kazı ekibinin tahliyeye karşı çıkması nedeniyle tahliye işlemi polis gözetiminde gerçekleşti.
Daha önce bazı binaların tahliye edilmesinin ardından bugün Tralleis Kazı Evine tahliye etmek isteyen belediye ekipleri, kazı evinden yararlanan kazı çalışanlarının direnişiyle karşılaştı. Bunun üzerine olay yerine gelen polis ekipleri gözetiminde kazı evinin tahliyesi gerçekleştirildi.
Daha önceki Aydın Beleidye Başkanı Hüseyin Aksu döneminde kurulan vakıflara ait Aydınspor ve bazı aşevlerinin boşaltılmasının ardından bugün Tralleis Antik Kenti Kazı Evi boşaltıldı. Mahkeme kararıyla Aydın Belediyesine geçen vakıf eserlerinden olan kazı evinin boşaltılması için belediye ekipleri sabah saatlerinde kazı evi önüne geldi. Bu sırada kazı evinden yararlanan kazı çalışanları ve kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Rafet Dinç, kilitli olan kazı evinin giriş kapısının önüne geçerek belediye ekiplerinin içeriye girmesine müsaade etmedi. Kapı önünde uzun süre kazı başkanı Rafet Dinç’in belediye Avukatı Deniz Gültenkinoğlu ile tartışması sonrası içeriye giremeyeceğini anlayan belediye ekipleri durumu polise bildirerek yardım istediler.
KAPI KIRILARAK İÇERİYE GİRİLDİ
Olayın polise bildirilmesinin ardından bir çok polis ekibi olay yerine gelirken, Çevik Kuvvet ekiplerinin de olay yerine gelmesiyle gergin ortam yatıştı. Polisin gelemsine rağmen kazı evinin kapılarını açmayan kazı ekibinin ısrarı sürmesi üzerine çağrılan çilingir tarafından kapı kırılarak içeri girilebildi.
Tahliye işlemlerinin gerçekleşmesinde zorluk çıkaran Tralleis Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rafet Dinç, yapılan işlemi hukuksuzluk olarak nitelendirdi. Kendilerine binayı boşaltmaları yönünde bir tebligat gelmediğini ileri süren Rafet Dinç, “Bu kazı evi bir kamu dairesi, bir tüzel kişilik, Aydın Belediyesi ‘Sosyal demokratım’ diyor ama biz kazı alanında çalışırken gelip bize baskı uyguluyor. Ben buraya ömrümü verdim. Burada yapılan işlemde yasal dayanak yok. Bize binadan çıkmamızı emreden tebligat gelmedi. Şu anda devam idari mahkeme var. Burada yapılan işlem hukuksuz bir işlem. Türkiye örf-i idare ülkesi değil, anayasal bir hukuk devleti” diyerek yaşananları tepki gösterdi.
Polis gözetiminde kazı evine giren belediye işçileri ise, kazı evinde bulunan malzemeleri tutanaklarla kamyonlara yükleyerek belediye depolarına götürdüler. Kazı evinin tahliye edildiği sırada kazı evinde kalan bazı öğrencilerin gözyaşlarına tutamadığı görüldü.