Trabzon'da ulusal hamsi çalıştayı

Abone ol

İlk kez sadece hamsinin konu edileceği bir çalıştay düzenleniyor... Bu çalıştayda hamsi avıyla ilgili kararlar alınacak.

Trabzon'da, ''Ulusal Hamsi Çalıştayı'' düzenlenecek. Trabzon Su Ürünleri Merkezi Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Atilla Özdemir, yaptığı açıklamada, kendisi küçük, kültürü büyük hamsinin, sanıldığı gibi yalnızca Karadeniz'e özgü değil, pek çok denizde yayılım gösteren bir tür olduğunu söyledi.

Hamsinin hiçbir yerde Karadeniz'de olduğu gibi yöre halkının yaşamıyla bütünleşmediğini belirten Özdemir, ''Hamsi yöre balıkçıları için bir temel geçim kaynağı olmakla kalmamış, Karadeniz'e komşu illerimiz için bir sembol haline gelmiştir. Ülkemizde deniz ürünleri üretiminin çoğu göçmen türlerden elde edilmekte ve yıllara göre değişmekle birlikte toplam deniz ürünleri üretiminin ortalama yüzde 60'ı tek başına hamsi avcılığından sağlanmaktadır'' dedi.

Özdemir, bu yüzden, herhangi bir av sezonunda hamsinin dağılımı ve av miktarındaki değişimin toplam yıllık av miktarı üzerinde önemli bir etki oluşturduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Hamsi stoklarının yalnızca kış döneminde sürü oluşturması ve ülkemiz kıyı şeridinde dar bir alanda göç yapması, Karadeniz'e kıyısı bulunan diğer ülkelere göre daha avantajlı olmamızı sağlamaktadır. Özellikle son yıllarda hamsi avcılığına yönelik kararlar, balıkçı organizasyonları ve kooperatiflerin katkılarıyla uygulamaya geçmektedir. Bu nedenle erken kapanan av sezonu, 2009-2010 yıllarında avın azlığına rağmen uzun sürmüş ve bundan balıkçımız kazançlı çıkmıştır. Kuşkusuz ki azalan stokların korunmasında koruma ve kontrol hizmetleri önemli bir yer tutsa da esas görev balıkçılarımıza düşmektedir.''

''BALIKÇILIK YÖNETİMİNDE ELİMİZDEKİ BİLGİLER EKSİK''

Zaman, boy ve av yasaklarına uyulması, ayrıca çevre koruma bilinciyle hareket edilmesi sayesinde sürdürülebilir bir avcılık yapmanın mümkün olduğuna dikkati çeken Özdemir, şöyle devam etti:

''Bütün bu çalışmalarda temel prensip, balıkçılığımızda sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla katılımcı bir yönetim yapılanması oluşturmaktır. Bu çalışmada en önemli görev balıkçılarımız ve sivil toplum kuruluşlarının katılımcı olmasına dayanmaktadır. Denizdeki besin zincirinde çok önemli rol oynayan hamsinin, avcılık verileri yanında doğal stoktaki miktarı, diğer ürünlerle etkileşimi ve yaşam döngülerini anlamak için uzun vadeli verilere ihtiyaç vardır. Gerçek anlamda balıkçılık yönetiminden bahsedildiğinde ülkesel düzeyde elimizdeki bilgiler eksiktir. Bu eksikliğin giderilmesi ulusal düzeyde bir iş birliği gerektirmektedir.''

Özdemir, enstitü olarak, bu konudaki sorumluluklarının bilinciyle, gerekli iş birliği için verimli tartışma ortamını sağlamak amacıyla 17-18 Haziran tarihlerinde, ''1. Ulusal Hamsi Çalıştayı: Sürdürülebilir Balıkçılık'' başlıklı etkinliği gerçekleştireceklerini belirtti.

İlk kez sadece hamsinin konu edileceği çalıştayda, hamsi avıyla ilgili balıkçılık yönetimine yardımcı olacak kararlar almaya çalışacaklarını vurgulayan Özdemir, ''Çalıştay kapsamında düzenlenecek panelde, konu her boyutuyla tartışılacak. Kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin ve balıkçıların katılımını bekliyoruz. Çalıştaydan elde edilecek veriler bir raporda toplanacak'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri