'Tosun Paşa' filmi gerçek oldu

Abone ol

Şener Şen ile Kemal Sunal'ın 'Tosun Paşa' filmi gerçek oldu. 'Ömer Lütfi Paşa'nın torunuyum' diyen iki aile, Beylikdüzü’ndeki değerli araziler için dava açtı.

Türk sinemasının klasikleri arasında yer alan Şener Şen, Kemal Sunal, Mürde Ar gibi ünlü sanatçıların yer aldığı ‘Tosun Paşa’ filminde yaşanan ‘yeşil vadi kavgası’ gerçek oldu.

139 yıl önce ölen Ömer Lütfi Paşa’nın varisleri olduğunu öne süren iki aile, Lütfi Paşa’nın İstanbul’daki arazileri için karşı karşıya geldi. Olaylarla ilgili yapılan ihbarlar üzerine, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü de inceleme başlattı.

DAVALIK OLDULAR

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nü karıştıran Lütfi Paşa kavgası, Özusta soyadlı bazı kişilerin, Lütfi Paşa’nın varisleri olduğunu öne sürerek Fatsa Sulh Hukuk Mahkemesi’nden veraset ilamı almasıyla başladı.

Mahkemeden veraset ilamı alan Özusta Ailesi, İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan 33 gayrimenkul ve birçok arazinin Paşa’ya ait olduğunu öne sürerek, dava açtı.

Bu davalar devam ederken, bu kez Lütfi Paşa’nın gerçek varisleri kendileri olduğunu iddia eden bir başka aile ortaya çıktı.

Yazıcı Ailesi de, Özusta Ailesi’nin sahte belgelerle veraset ilamı çıkarttığını öne sürerek, Lütfi Paşa’nın mallarının kendilerine verilmesi için karşı dava açtı. Her iki tarafın da davaları devam ediyor.

Ömer Lütfi Paşa’nın mirasıyla ilgili yaşanan kavga, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından mercek altına alındı. Kavgadan bir ihbar sonucu haberdar olan Genel Müdürlük, Lütfi Paşa’nın mirası ve mirasçıları ile ilgili inceleme başlattı.

Paşa’nın gerçek mirasçılarının kim olduğu, incelemenin tamamlanmasının ardından netleşecek.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilileri, Osmanlı dönemindeki paşaların isimlerinin zaman zaman usulsüzlük amacıyla kullanıldığını belirterek, bazı kişilerin de bu yöntemle vatandaşları dolandırdığını bildirdiler. Yetkililer, vatandaşları ‘sahte paşa’ torunlarına karşı uyardı.

MİLYONLARCA LİRA

Ömer Lütfi Paşa’nın mirasının boyutuyla ilgili net bir bilgi bulunmuyor. Ancak mirasçıların açtığı davalar dikkate alındığında, Paşa’nın mirası milyonlarca doları bulunuyor.

Paşa’nın arsası olduğu öne sürülen varlıklar arasında, 33 gayrimenkul, çok sayıda çiftlik ve arazi bulunuyor.

Avusturya’dan kaçıp Osmanlı’ya sığındı

Mirası için kavga edilen Serdar-ı Ekrem Ömer Lütfi Paşa, 1806-1871 yılları arasında yaşadı. Asıl adı Michel Lattas olan Paşa, 1828 yılında Avusturya’dan kaçarak Osmanlı Devleti’ne iltica etti ve Ömer Lütfi adını aldı.

Yüzbaşı rütbesiyle orduya katılan Lütfi Paşa, Irak ve Hicaz orduları komutanı, Bağdat Valiliği, Rumeli Müşiri ve Kırım Başkomutanlığı görevlerinde bulundu.

ANTALYA'DA DA OLMUŞTU

Antalya’da geçen temmuz ayında benzer bir olay yaşanmış, Antalya 4’üncü Sulh Hukuk Mahkemesi,  1800’lü yıllarda yaşamış ‘Arap Süleyman’ın torunlarından olan Hüsnü Yiğit’in ‘Mirasçılık belgesinin iptali’ ve ‘Tedbir’ amaçlı başvurusuyla bölgedeki 4 bin dönüme yakın araziye ihtiyati tedbir konmuştu.

4 dönümlü alan Antalya’nın en değerli parkları, kamu binaları, 5 yıldızlı oteller ve 10 bin civarında konutun bulunduğu Meltem ve Bahçelievler Mahallesi ile Konyaaltı Beach Park’ı da kapsıyor.

Günün Önemli Haberleri