Toros'un eteklerinde tapusuz köylüler ve seçim
Abone olAlper Ballı, Torosların eteğindeki Yeşildere kasabasından, tapusu elinden alınan Mehmet Kaya'nın hikayesini ve MHP'nin seçim kampanyasını anlatıyor.
Mehmet Kaya: 68 yaşında... Çok üzgün, büyük hayal kırıklığına uğramış, çaresiz.
AKP seçmeni olarak MHP'ye oy vereceğim diyor Kaya, nedeni tapu iptalleri
Tömüklü. Mersin'e yaklaşık 45-50 kilometre uzakta. Erdemli'ye
bağlı bir belde.
Toroslara uzanan Yeşildere mahallesinde tanışıyoruz.
MHP milletvekili adaylarının Toros dağlarındaki köylere düzenledikleri konvoyun ilk duraklarından Yeşildere.
Selam, sabah faslından sonra hemen mahalle kahvesinde bir açıkhava toplantısı düzenleniyor.
Ben bir kenardan toplantıyı izlerken ürkek ürkek yanıma yaklaşıyor Kaya. Selamlaşıyoruz.. Not defterimden gazeteci olduğumu anlıyor, hemen konuya giriyor...
Dağ köylerinin tapu sorunu
Kendilerine devletin tahsis ettiği tapulu arazinin yeniden Hazine arazisi ilan edilmesinden yakınıyor.
Ellerinden alınmış yani. Dava açmışlar, mahkeme aleyhlerinde karar vermiş. Ben ne yaparım diyor. Yöre halkı geçimini bu arazileri işleyerek sağlıyor. AKP'ye öfkeli.
Ali Öz, Yeşilderelileri MHP'ye oy vermeye ikna etme çabası içinde.
Aslında AKP'liymiş. Ama şimdi MHP'ye oy vereceğini söylüyor.
Sonra Ali Kara katılıyor bize. Çok ciddi bir sorun bu diyor.. 2B, orman arazileri ve bu tür tapu iptalleri Erdemli'nin dağ köylerinde sorunların ilk sıralarında.
Gözüm Mehmet Kaya'ya takılıyor... Geldiği gibi yine sessizce uzaklaşıyor, milletvekili adaylarının konuşmalarını dinlemeye koyuluyor.
Biz söyleşimize 42 yaşındaki Kara'yla devam ediyoruz. "Bak" diyor, "bundan 10 sene önce 2 kilo limonla bir litre mazot alınıyordu. Şimdi 13 kilo limonla ancak bir litre mazot alabiliyoruz."
Ama illaki tapu iptalleri sorunu.
Kendilerine çok da ikna edici bir açıklama yapılmadığını söylüyorlar.
Konuşmacılardan biri, MHP'nin Mersin ikinci sıra adayı Ali Öz, 2007 seçimlerinde de adaymış. 500 oyla kaybetmiş seçimleri. Tapu iptallerin peşine düşeceklerini söylüyor.
MHP, CHP ve BDP'li belediyeler
Şimdi ikinci sırada. Kazanacağına inanıyor. Peki baraj, diyorum. "Öyle bir sorunumuz yok, barajın çok üstündeyiz'' diyor. Ne kadar üstünde olduklarını bilmiyorum, ama en azından Mersin'de MHP'nin ciddi bir sıkıntısının olmadığını söylemek mümkün.
Ya kasetler? Aslında o konuda Mersin'de hem sağdan hem de soldan siyasi gözlemcilerin tespiti Türkiye'nin geri kalanından farklı değil. MHP için bir mağduriyet yaratmış. Seçmenini kenetlemiş.
Merkezin yanısıra çevre ilçelerde özellikle Tarsus, Erdemli, Silifke ve Anamur'da MHP zaten güçlü olduğunu yerel seçimlerde ilçe ve belde belediyelerini kazanarak göstermiş.
Büyükşehir'de CHP güçlü, zaten belediye başkanı da iki dönemdir seçilen bir CHP'li Macit Özcan.
Akdeniz belediyesi BDP'li, merkez ilçelerden Toroslar ise MHP'li.
Toplantı bittikten sonra konvoy Toros dağlarına doğru devam ederken, biz ovaya dönmek üzere hazırlanıyoruz. Mehmet Kaya'yı görüyorum. Sağ elini öne uzatmış bir şekilde bana doğru hamle yapıyor. Elimi uzatıyorum. O daha hiçbir şey demeden söz yazacağım diyorum. Sağolasın diyor. Ayrılıyoruz...
Sonraki durak Kösbucağı köyü. Niyet, çevre dostu bir yaşam tarzı modelini oluşturmayı hedefleyen bu eko-köy projesini incelemek.
Nasıl oluyorsa kendimizi Kösbucağı köyünde narenciye yetiştirmenin maliyeti üzerine bir hesap yaparken buluyoruz...
Bir sonraki notlarımda bunun nasıl olduğunu anlatmaya çalışacağım...