Topuk ağrısı neyin belirtisi ankilozan spondilitin nedir?
Abone olTopuk ağrısı mı çekiyorsunuz? Bu bir hastalığın belirtisi mi? Doktor Soner Şenel topuk ağrısındaki bazı belirtileri sıraladı ve 'ankilozan spondilit habercisi olabilir" dedi.
Aşırı şişman olmamanıza ve ağır fiziksel işlerde
çalışmıyor olmanıza rağmen topuklarınız ağrıyorsa bu neyin
belirtisidir?
Türkiye Romatoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Soner Şenel, özellikle 45 yaş altı kişileri uyardı. İstirahat sonrası ortaya çıkan topuk ağrısının, ankilozan spondilitin önemli ve spesifik bulgularından kabul edildiğini bildirdi.
Şenel, yaptığı açıklamada, Türkiye'de en sık görülen romatizmal hastalıklardan biri olan ankilozan spondilitin özellikle 45 yaş altı kişilerde ortaya çıktığını, hastalığın üç aydan uzun süren bel, sırt ve boyun ağrılarıyla kendini gösterebildiğini belirtti.
İSTİHARATTAN SONRA TOPUKLARINIZ AĞRIYORSA...
İstirahat sonrası görülen topuk ağrılarının bu hastalık için
ayırıcı bir semptom olabileceğine işaret eden Şenel, zamanla, kemik
dokusunda büyümeye neden olan ve röntgen çekimlerinde topuk dikeni
şeklinde adlandırılan bulgunun ortaya çıkmasına neden olabilen
ankilozan spondilitin, zamanında teşhis ve tedavi edilmediği
takdirde kalıcı kemik ve eklem hasarlarına neden olduğunu ifade
etti.
ANKİLOZAN SPONDİLİTİN HASTALIĞI NEDİR TEDAVİSİ VAR
MI?
Şenel, halk arasında iltihaplı bel-omurga
romatizması olarak bilinen hastalığın, önemli bir
romatizma çeşidi olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:
-"Toplumda ankilozan spondilitin tedavisi olmayan bir hastalık olduğu yönünde yanlış bir kanı bulunuyor. Toplumun bu hastalık konusunda bilinçlenmesi çok önemli. Artık ankilozan spondilitin tedavisini daha etkin bir şekilde yapıp, hastaların hayat kalitesini yükseltebiliyoruz. Hastalık başlangıcı veya seyri esnasında, özellikle sabahları veya istirahat sonrasında topuk ağrısı ortaya çıkabilir. Özellikle 45 yaş altı, kilolu olmayan ve ağır fiziksel işlerde çalışmayan kişilerde görülen ve özellikle istirahat sonrası ortaya çıkan topuk ağrısı, ankilozan spondilit hastalığının önemli ve spesifik bulgularından kabul edilebilmektedir. Topuk ağrısı, hastalığın topuktaki entezis, yani tutunma bölgelerini etkilemesi sonucunda oluşmaktadır. Ankilozan spondilitte görülen topuk ağrısının nedeni, genellikle ayak tabanındaki kasların ve bacak arka grup kaslarının topuk kemiğine bağlandığı yerdeki romatizmal tutulumdur."
45 YAŞ ÖNCESİ TOPUK DİKENİ SAPTANANLAR DİKKAT!
KADIN VE ERKEKTE AYNI ORANDA
Hastalığın kadın ve erkeklerde aynı oranda görüldüğünü aktaran Şenel, ankilozan spondilitin teşhisi için fiziksel muayene gerektiğini, sonrasında yan ayak grafisiyle topuk dikeni görüntülenebildiğini vurguladı.
Şenel, bazı hastalarda ağrı olmasına rağmen kemikte bir değişiklik oluşmadığı için röntgende topuk dikeni görünmeyebileceğini ancak bunun bir problem olmadığı anlamına da gelmediğini aktararak, "Hastanın ağrısı ve şikayeti varsa, fizik muayene bulgusu varsa, bu da tek başına anlamlıdır. Bu hastalık kemiklerde büyümeye neden olduğu için, teşhis ve tedavide geç kalınması sonucunda omurga kemiklerinde, kalça kemiklerinde ve eklemlerde bozulmalar meydana gelebilir. Zamanla ilerleyen bu bozulmalarla hastaların hayat kalitesi çok düşer." değerlendirmesinde bulundu.