Toptandan sürpriz açılım

Abone ol

Köksal Toptan'dan sürpriz çıkış. Bu öneriyi kamuoyu ilk defa duydu. Aydınları hukukçuları tartışmaya çağırdı.

Meclis Başkanı Köksal Toptan, Anayasa Mahkemesi tartışmalarına son verme adına iki meclisli sistemi yani senatoyu önerdi.

Topten'a göre Anayasa Mahkemesi üzerindeki azaltılabilecek ve daha rahat çalışma imkanına kavuşacak.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Toptan kameraların karşısına geçti ve önümüzdeki günlerde siyasetin gündemini meşgul edecek önerisini açıkladı. Toptan ayrıca Anyasa Mahkemesi'nin yetkisini aştığını söyledi. 

TÜRKİYE TARTIŞSIN

Toptan, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, kapsamlı bir anayasa deşikliği ve Meclis'e senato sisteminin kurulmasını önerdi. "Bu anayasa değişikliği konusunda siz mi öncülük yapacaksınız?" sorusuna Toptan, "Hayır hayır. Ben bir düşünce ortaya atıyorum. Bu konuda benim zaten bir girişimde bulunma yetkim de yok. Bunu Türkiye'nin tartışmasını, Türk aydınlarının, anayasa hukukçularının tartışmasının yararlı olacağını düşünmekteyim." dedi.

LİDERLERİ TOPLAYACAĞIM

Toptan, "Siyasi parti liderleri ile bu sistemi tartışacaksınız?" sorusuna ise, "Hayır hayır. Bununla alakası yok" diye cevap verdi. "Amaç nedir?" sorusuna Toptan, "Bu toplantının gündemi serbest olur. Her şeyi konuşmamız lazım diye düşünüyorum" şeklinde cevapladı. Toplantının ne zaman yapılacağı yönündeki soruya ise Toptan, "Yarın bir yurtdışına gideceğim. Salı günü döneceğim. Önümüzdeki hafta içerisinde liderlerinde programına bakarak kararlaştırmaya çalışacağım" dedi.

Dün akşam Başbakan Erdoğan'la bir görüşme yaptığı hatırlatılarak, "Bu açıklamayı kendisi mi talep etti?" sorusuna ise Toptan, "Hayır. Biz dün bu açıklamayı yapacağımızı toplantı bitmeden ve biz görüşmeyi yapmadan kararlaştırdık ve size duyurmuştuk. Sayın Başbakanla görüşmemiz saat 22.00'de oldu. Toplantının bitimi 21.00 gibi. Bizim basın toplantısı yapacağımızı saat 20.00 gibi duyurduk" şeklinde cevapladı.

ERDOĞAN'IN HABERİ YOK

"Senato ile ilgili anayasa değişikliği teklifini Başbakan'a illettiniz mi?" sorusuna ise Toptan, "Hayır iletmedim. İlk defa sizin huzurunuzda ifade ediyorum. Ne bana bir böyle telkin yapıldı, ne de ben bunu başkası ile paylaştım. İlk defa sizin önünüzde söylüyorum." dedi.

MAHKEMENİN YÜKÜ HAFİFLER

"Önerinizi bir detaylandırabilir misiniz?" sorusuna ise Toptan, çift kameralı sistemin bütün Avrupa ülkelerinde bulunduğunu söyledi. Toptan, "İngiltere örneğinde olduğu gibi lortlar kamerası var. Biz lortlar kamerasını kurmayalım ama çift kameralı sistemi tartışalım. O zaman Anayasa Mahkemesi üzerindeki yükü de, Anayasa Mahkemesi'ni bu kadar tartışmayı ortadan kaldırabiliriz. Yüksek mahkeme daha rahat çalışma imkanı bulabilir. Bu düşünce ve kaygılarla böyle bir öneri de bulunuyorum. Bunu siyaset tartışın, kurumlar tartışın." dedi.

"Senatonun olduğu dönem daha mı başarılıydı?" sorusuna ise Toptan, "O dönemde yasa yapma sürecini ağırlaştırıyor diye çok eleştirildi. Ama dediğim gibi Avrupa sisteminde de senato sistemi başarı ile yürüyor, yürüyebiliyor. Olmasında yarar vardır diye düşünüyorum. Bu benim kişisel fikrim." diye konuştu.

Toptan ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını eleştirerek yargı erkinin yasama erkine müdahale ettiğini söyledi. Toptan'ın bu konudaki eleştirileri şöyle oldu:

MAHKEME YETKİSİNİ AŞMIŞTIR

Anayasamız yasama, yürütme, yargı erklerinin ayrIılığı ilkesine dayanmaktadır. Her erkin görev ve yetkilerinin sınırı açıkça Anayasa'da bellidir. Anayasa Mahkemesi bu yasayı sadece şekil bakımından inceleyebileceği açıkça belli olmasına rağmen esasla ilgili bir karar vermiştir.

Yüksek mahkemenin 148'inci madddeye göre yetki aşımını kullanması ayrı birşeydir. Yüksek mahkeme yetki ötesine geçmiştir.

Erkler arasında zaman zaman belirgin hale gelen bu sorunlar demokratik gelişme sürecine zarar vermektedir. Erkler birbirlerinin görev alanına girmemeli. Bundan en fazla etkilenecek olan demokrasimizdir, hukuk sistemimizdir, Türkiye'dir.

Yüksek mahkemenin yetki alanını genişletmesiyle ileride başka alanlarda da sorunlar yaşanabileceği kaygıları ağır basmaktadır. Bu demokrasimiz açısından ciddi şekilde kaygı vericidir.

Günün Önemli Haberleri