Toptandan Baykala ve Türke veda

Abone ol

Görevi 9 Ağustos'ta dolacak olan TBMM Başkanı Köksal Toptan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a ve DTP lideri Ahmet Türk'e veda ziyaretinde bulundu.

Görevi 9 Ağustos'ta dolacak olan TBMM Başkanı Köksal Toptan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a ve DTP lideri Ahmet Türk'e veda ziyaretinde bulundu.

Baykal'ın TBMM'deki makamında basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından konuşan Toptan, CHP Genel Başkanı ve arkadaşlarına teşekkür etti.

Toptan, 2 yıl önce TBMM Başkanı seçilirken, Baykal'ın şahsıyla ilgili gurur verici değerlendirmelerinin hala hafızasında tazeliğini koruduğunu ifade ederek, "O zamanki desteği ve aradan geçen 2 yıl içerisinde TBMM'nin çalışmaları sırasında Baykal liderliğindeki CHP Grup Başkanvekillerinin iyi niyetli, sağduyulu, hoşgörülü politikaları, bu dönemin iyi geçirilmesini sağlamıştır" dedi.

Anadolu'da, "Mahkeme kadıya mülk değildir" diye bir deyim bulunduğunu dile getiren Toptan, "Bu makamlar, gelip geçici makamlardır. Bu makamlar gelip geçici olduğu için demokrasi güzel bir rejimdir. Önemli olan, bu makamlardayken hoş bir seda bırakabilmektir. Çok şükür her kesimden gelen tepkiler, en azından hoş bir seda bırakmaya çalıştığımız konusundaki iyi niyetimizi teyit eder görüntüdedir. Onun için mutluyum" dedi.

TBMM Başkanı Toptan, "Bir kırgınlığınız var mı?" şeklindeki soruya şu yanıtı verdi: "Yok. Siyasette kırgınlık olmaz. Bu makamların gelip geçici olduğunu kabullenmezseniz, o zaman demokrasiye inancınız olmaz. Bu makamlardan, birileri gelecek, birileri gidecek. Ondan sonra yine birisi gidecek, başka birisi gelecek. Önemli olan devletin yüksek makamlarının, siyasetin yüksek makamlarının, kavgasız, gürültüsüz, patırtısız, kansız, bıçaksız el değiştirmesidir. İşte bunu yapabilen rejim demokrasidir. Çok şükür bu gelenekler Türkiye'de oluşuyor. TBMM gibi çok önemli bir yerin başkanı, kavgasız, dövüşsüz, hurdasız el değiştirebiliyor. Bunu önemsemek lazım. Burada da kırgınlık olmaz" ifadesini kullandı.

"Güzel bir başkanlık dönemi yaşattı"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da Toptan'ın görev süresinin sonunda, nezaket ziyaretleriyle veda ettiğini hatırlatarak, onun başkanlığında geçen döneme ilişkin değerlendirmelerini kendilerine ifade ettiklerini söyledi.

Baykal, "Sayın Toptan, geride bıraktığımız başkanlık döneminde, TBMM Başkanlığına yakışan, sorumlu, Anayasa'ya içtenlikle inanan, hoşgörü ve demokrasi anlayışını ön planda tutan, partiler arasındaki ilişkileri demokratik bir diyalogla sürdürmeyi amaçlayan güzel bir başkanlık dönemi yaşamıştır, yaşatmıştır. Kendisine bu duygularımızı ifade ettik" diye konuştu.

Toptan'ın, siyasi yaşamın oldukça birikimli ve deneyimli bir insanı olduğunu belirten Baykal, "Çok günler gördü, geçirdi, bu dönemi de çok büyük bir olgunlukla ve vakarla karşılıyor, şu anda karşı karşıya bulunduğu tabloyu. Kendisine yakışan bir öz güven ve anlayış içinde değerlendiriyor. Kendisini kutluyorum. Yeni dönemin kendisi için hayırlı olmasını diliyorum" ifadesini kullandı.

Toptan Türk'e de veda ziyaretinde bulundu

Köksal Toptan ayrıca, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'e veda ziyaretinde bulundu. Türk'ün TBMM'deki makamında, basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Toptan, yaptığı açıklamada Ahmet Türk ve arkadaşlarına çalışmalardaki katkılarından dolayı teşekkür etti.

Köksal Toptan, karşılıklı iyi niyet çerçevesinde, 2 yıldır, Türkiye'nin sorunlarını çözme konusunda gayret gösterdiklerini söyledi.

Zaman zaman aykırı fikirler çıktığını ifade eden Toptan, karşılıklı iyi niyetlerin bilinmesi nedeniyle bunları hoş karşıladıklarını kaydetti.

DTP'nin bu dönem Parlamentoda bulunmasını Türkiye için önemli bir gelişme saydığını vurgulayan Toptan, "Geçen iki yıl, Sayın Türk ve arkadaşlarının Parlamento zemininde sergiledikleri genel tutum, bu düşüncelerimi teyit etti. Bundan sonraki süreçte de bu gayretlerini sürdüreceklerine inanıyorum. Sayın Başbakan ile bir araya gelmiş olmaları, bu konuda önemli bir adım olarak değerlendirilebilir" diye konuştu.

DTP Genel Başkanı Türk de Toptan'ın, yoğun bir süreçte Parlamentonun çalıştırılmasında büyük bir başarı gösterdiğini ifade etti. Köksal Toptan'a, gruplara karşı gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür eden Türk, Toptan'ın bundan sonra da Türkiye'nin siyasetinde rol oynayacağı noktada olacağına inandığını kaydetti.

Günün Önemli Haberleri