Toplu tecavüz davasına şok karar!

Abone ol

Pakistan'da toplu tecavüze uğrayan kadının zanlılardan 5'inin serbest bırakılmasının ardından yaptığı temyiz başvurusu reddedildi

Pakistan'da 2002'de "intikam" gerekçesiyle toplu tecavüze uğrayan Muhtaran Mai adlı kadının, zanlılardan 5'inin serbest bırakılması kararına yaptığı temyiz başvurusunu yargıtay reddetti.

Ülkenin en yüksek yargı organı, Pakistan'daki uygulamaya göre 10 yıl sonra serbest kalacak tecavüzün baş sanığına verilen müebbet hapis cezasını ise onadı.

AŞİRET TECAVÜZE KARAR VERDİ

Bugün 40 yaşında olan Muhtaran Mai, o zaman 12 yaşında olan erkek kardeşinin rakip aşiretten bir kadınla ilişkisi olduğu gerekçesiyle, bu aşiretin ileri gelenlerinin kararı üzerine toplu tecavüze uğramıştı. Olaydan sonra bir yerel mahkeme 6 zanlıyı ırza geçmekten ölüm cezasına çarptırmış, ancak Mart 2005'te Lahor yüksek mahkemesi, zanlılardan 5'inin delil yetersizliği gerekçesiyle serbest bırakılmalarına ve Abdül Haluk adlı baş zanlının müebbet hapsine karar vermişti.

Yargıtay bu son karar üzerine tecavüz kurbanı tarafından yapılan temyiz başvurusunu dün reddetti ve 5 tecavüzcünün serbest bırakılmasını kararlaştırdı. Baş zanlının ise Lahor yüksek mahkemesinin verdiği cezayı çektikten sonra serbest bırakılmasına karar verildi. Pakistan'da genel olarak müebbet hapse çarptırılanlar 10 yıl kadar hapis yatıyorlar.

Başına gelenlerden sonra aşiret geleneklerine karşı kadınları korunmasına kendisini adayan Muhtaran Mai ise, karardan sonra adalete hiçbir inancının kalmadığını belirterek, "Allah'tan başka kimseye güvenmiyorum, onları Allah'a havale ediyorum" diye konuştu.

MAİ İDDİALARI YALANLADI

Gujar aşireti üyesi Mai'nin ailesi de kendilerinden sosyal olarak daha üst düzeyde bulunan Mastoi ailesinin, 12 yaşındaki oğulları Abdülşükür'ün bu aileden bir kadınla birlikte olduğu iddiasının doğru olmadığını, aslında bunun bu aileden bazılarının oğullarının ırzına geçmelerini örtbas etmek için uydurulmuş bir hikaye olduğunu belirtiyor.

Pakistan'da toplu tecavüz vakalarına karşı adalet isteyerek Pakistanlı kadınların mücadelesinin simgesi haline gelen Muhtaran Mai'ye BM'den onur ödülü verilmişti.

Sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla Pakistan yargıtayının kararını protesto için çok sayıda kişi Multan kentinde eylem yaparken, merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü de kararı kınadı.

Pakistan'da kadınların korunması için çalışan Aurat vakfına göre, 2010'da ülkede bin kadar kadının ırzına geçildi, 2 binden fazlası kaçırıldı ve 1500 kadın öldürüldü, ayrıca 500 kadarı da namus cinayetine kurban gitti.

Günün Önemli Haberleri