Toplu dava: Facebook özel mesajları reklamcılar için 'görüntülüyor' mu?
Abone olDünyanın en büyük sosyal paylaşım sitelerinden Facebook, kullanıcılarının özel yazışmalarını izlediği iddiasıyla açılan davayla karşı karşıya.
Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitelerinden Facebook'a, kullanıcılarının özel yazışmalarını izlediği iddiasıyla toplu dava açıldı.
Davada, Facebook'un "özel mesajlarında başka bir internet sitesinin linkini paylaşan kullanıcıların web faaliyetlerinin görünümünü çıkarmak amacıyla, bu mesajları görüntülediği" iddia ediliyor.
İddialara göre Facebook kullanıcı veri ve profili çıkarmak üzere, sistematik olarak mesajlara müdahale ediyor; sonra da bu bilgileri reklam şirketleri ve pazarlamacılarla paylaşıyor.
Facebook yönetimi ise iddiaların temelsiz olduğu açıklamasında bulunurken "kendimizi güçlü şekilde savunmayı sürdüreceğiz" dedi.
Facebook suçlu bulunursa ihlallerin yaşandığı her gün için 100'er dolar, ya da her kullanıcı için 10.000 dolar ödeme cezasına çarptırılabilir.
Hafta başında açılan dava, bağımsız bir araştırmaya dayandırılıyor. Bu araştırmada Facebook'un, kullanıcıların özel yazışmalarını "mesaj iletimini kolaylaştırmayla ilgisi olmayan amaçlar için kullandığı" iddia ediliyor.
Araştırmada, "kullanıcılara Facebook mesajlarının içeriğini 'özel' gibi sunarak kendisi için kârlı bir fırsat yaratıyor" deniyor. Araştırmaya göre, "takip edilmeyen bir hizmet aldıklarına inanan kullanıcıların, kendileriyle ilgili daha fazla bilgi vermeleri muhtemel, ancak bu içeriğin izlendiğini bilseler bu bilgileri açıklamazlar".
Bununla beraber Facebook'u savunanlar da yok değil.
Güvenlik uzmanı Graham Cluley, bloğunda "Facebook'un özel paylaşılan linkleri incelemezse, kullanıcılarına karşı özenli davranma görevinde yetersiz kalacağı" yorumunu yaptı.
Cluley, bunun bilgisayarlara virüs bulaşması gibi birçok sorunu da beraberinde getirebileceğini de ekledi.
Facebook, geçmişte de gizlilik politikaları dolayısıyla eleştirilmişti.