TOKİ 2010da hedefi yükseltti
Abone olToplu Konut İdaresi (TOKİ), 2009 yılı için belirlediği 400 bin konut hedefini geçince, 2010 yılı hedefini de yükseltti.
TOKİ'den 2009 yılı faaliyetleri ve 2010 yılı hedeflerine ilişkin yapılan açıklamaya göre, idarenin yapımını üstlendiği, tamamladığı, projelendirdiği ve ihalesini gerçekleştirdiği konut sayısı, bu yıl sonu itibariyle 410 bine ulaşacak. 2011 yılı itibariyle bu sayıyı 500 bine ulaştırmayı öngören idare, 2010 yılı hedefini 450 binden 480 bin konuta çıkardı. İdare 2010'da 70 bin civarında konutu ihale edecek.
Geçen yıl sonu itibariyle TOKİ'nin inşaatı süren veya tamamlanan konut sayısı 335 bin civarında olduğu dikkate alınırsa, idare son iki yıldır yılda ortalama 70-75 bin konut projesi başlatıyor. Geçen yıl sonu itibariyle 274 bin 817 olan satılan konut sayısı, bu yıl 324 bin 367'ye ulaştı. Buna göre, TOKİ bu yıl 50 bine yakın konut satmış oldu. Yıl sonu itibariyle projelendirilen toplam konut sayısının 410 bin olduğu ve bunların bir bölümünün henüz satışa çıkarılmadığı dikkate alınırsa, TOKİ'nin üstlendiği konut projelerinin ortalama yüzde 80'ini sattığı hesaplanıyor.
Açıklamaya göre, 2008 yılı sonu itibariyle bin 147 şantiye bulunan TOKİ, bugün itibariyle 710 ilçede kurduğu 1550 şantiyede çalışmalarını sürdürüyor. Açıklamada, TOKİ'nin, inşaat sektörünü, piyasalarda yaşanan durgunluğa rağmen ekonominin gerçek lokomotifi haline getirdiği belirtildi. Konut inşaatı sektörünün çoğu vasıfsız 800 bin kişiye de istihdam sağladığına işaret edilen açıklamada, bunun aileleriyle birlikte 4 milyon kişinin yaşamını ilgilendirdiği kaydedildi.
TOKİ'nin inşaatlarında sağlanan istihdam yanında, tamamlanan konut projelerinde de çok sayıda insanın çalışma imkanı bulduğu belirtildi. Anahtar teslimi yapılan bölgelerdeki konutların site yönetiminde, kapıcı, bahçıvan, güvenlik görevlisi, teknisyen olarak vasıflı-vasıfsız 3 bin civarında kişinin de kalıcı iş imkanına kavuştuğuna dikkati çekildi.
Toplu konut alanlarına kurulan okul, hastane, alışveriş merkezi, berber, çiçekçi, çanta ve ayakkabıcı, oyuncak ve takı malzemeleri, kozmetik, lokanta, eczane gibi dükkanlarda da çok sayıda insanın çalışma imkanı bulduğu kaydedildi.
Açıklamada, TOKİ'nin ekonomiye katkısına işaret edilirken, şu bilgilere de yer verildi:
''TOKİ inşaatlarının bitmesiyle, bir çok alanda ekonomi hareketleniyor. Ev alan aileler yeni bir yaşamın kapısını aralamak için eskiyen eşyalarını yeniliyor. Bu da beyaz eşyadan mobilyaya, perdeden ev tekstiline, halıdan bilgisayara kadar geniş bir alanda piyasaya hareketlilik getiriyor. TOKİ konutlarından ev alan ailelerin bölgeye taşınması nedeniyle taşımacılık firmalarının yüzü gülerken, genelde şehir dışında kurulan yeni yerleşim alanlarına dolmuş ve otobüs seferleri konuyor ve böylelikle bir başka istihdam alanı oluşuyor.''
-YATIRIM TUTARI 30 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI
Şimdiye kadar 3 bin projeyi üstlenen TOKİ'nin 2008 yılı sonunda 22,5 milyar lira, geçen yıl sonunda 25 milyar lira olan toplam yatırım tutarı, bu yıl 30 milyar liraya ulaştı.
TOKİ'nin bugüne kadar, 410 bin konutun yanı sıra, 580 okul, 63 hastane, 588 spor salonu, 49 yurt ve pansiyon, 80 sağlık ocağı, 361 ticaret merkezi, 326 villadan oluşan 19 sevgi ev kampüsü, 171 villadan oluşan 13 engelsiz yaşam merkezi, 36 kütüphane, 288 cami, 4 adet çok amaçlı salon, 1 adet otobüs terminali ve 15 adet atölye inşa ettiği, çevre düzenlemesi kapsamında 17 milyon metrekare yeşil alan oluşturduğu, 3,7 milyon ağaç dikimi ile 5,6 milyon adet çalı peyzajı yaptığı belirtildi.
Açıklamada, TOKİ'nin 2010 yılı hedefleri hakkında bilgi verilirken, belediyelerle işbirliği halinde yürütülen gecekondu dönüşüm ve kentsel yenileme projelerinin yaygınlaştırılacağı, alt gelir grubu ve yoksullara yönelik sosyal konut projelerine hız verileceği vurgulandı.
TOKİ, bu amaçla, yoksul vatandaşlara yönelik yapacağı ''konut portföyünü'' 25 binin üzerine çıkardı. Şimdiye kadar 25 ilde 11 bin 912 yoksul konutunun ihalesini tamamlayan TOKİ, gelecek yıl Şubat sonuna kadar da 11 ilde 4 bin 662 konutun ihalesini yapacak. Belediyelerden gelen 5 bin 674 konut talebine ilişkin değerlendirmeler sürerken, 9 ilde 3 bin konutun ihale prosedürü de başlatıldı.
Ayrıca, konutlarla birlikte eğitim, sağlık, ticaret merkezi, spor merkezi, dini tesis ve dinlenme tesisleri vb. sosyal donatıların sayısının artırılacağı, tarımköy çalışmalarının kapsamının genişletilerek, büyük kentlere göçün önlenmesi çalışmalarına katkı sağlanmasının hedeflendiği kaydedildi.
TOKİ, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Diyarbakır gibi büyük kentlerde uydu yerleşimler oluşturarak, kent merkezlerindeki yoğunluğu azaltmaya yönelik projeler uygulamaya devam edecek.