TOBB ekonomiyi değerlendirdi
Abone olTOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Türkiye'nin AB'nin 7. büyük ekonomisi haline geldiğini söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin (AB) 6. büyük dış ticaret ortağı ve 7. büyük ekonomisi haline geldiğini söyledi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, OECD Türkiye Raporu Koordinatörü Rauf Gönenç ile birlikte Avrupa'da Türkiye Merkezi (TR Plus) tarafından düzenlenen "AB Yolunda Türkiye Ekonomisi: Güçlü Yönler ve Tehditler" başlıklı yuvarlak masa toplantısına konuşmacı olarak katıldı. Bazı iddiaların aksine Türkiye'nin AB üyelik sürecinin rayında ilerlediğini kaydeden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, uluslararası basında Türkiye ekonomisinin tarıma dayandığı gibi gerçeği yansıtmayan haberlerin yer aldığına dikkat çekti.
25 yıl önce Türkiye'nin yılda 3 milyar dolar ihracat yaptığını ve ihracatında tarımın payının yüzde 90 olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye bugün 80 milyar dolar ihracat yapıyor ve bunun yüzde 90'ı sanayi üretiminden kaynaklanıyor. Türkiye, 2001 yılından bu yana yıllık ortalama yüzde 7 büyüyerek Avrupa'nın en dinamik ekonomisi haline geldi ve kamu borç stoku ve bütçe açığıyla ilgili Maastricht Kriterleri'ni şimdiden yakaladı. AB'nin 6. büyük dış ticaret ortağı ve 7. büyük ekonomisiyiz. ABD'den sonra 7 farklı markanın üretildiği ikinci ülkeyiz. Ford'un dünyadaki, Toyota'nın Avrupa'daki en verimli, en az hatayla çalışan fabrikaları Türkiye'de. Geçen yıl 9 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı çektik. Bu yılın ilk 8 ayında aynı rakamı yakaladık. Sanıyorum yıl sonunda 16-17 milyar dolar seviyesine ulaşacağız. Turizm gelirlerimiz 25 yıl önce 300 milyon dolar seviyesindeydi. Bugün 22 milyon turist ağırlıyoruz ve gelirimiz 18 milyar dolara ulaşıyor. Destinasyon açısından en çok tercih edilen ilk 10 ülke arasındayız. Bu başarıların altında Türk özel sektörü var" dedi.
AB'de satılan beyaz eşyaların yaklaşık 3 'te 1'i ve televizyonların yaklaşık yarısının Türkiye'de üretildiğine dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Uzakdoğu'dan yükselen rekabete karşı Türkiye'nin Avrupa'nın üretim ve lojistik üssü haline gelebileceğini dile getirdi. Konuşmasını verdiği bir örnekle sürdüren Hisarcıklıoğlu, 2001 yılına kadar yıllık 25 milyon adetle Avrupa'nın sandalye üretim merkezi olan İtalya'nın Monsano şehrinin Çin'den kaynaklanan rekabet nedeniyle geçen yıl üretimini 500 bin adete kadar düşürmek zorunda kaldığını ve ciddi bir pazar kaybı yaşadığını aktardı. Bunu fark eden bir Türk kadın girişimcinin Monsano'daki üreticilerle işbirliği yaptığını ve bunun sonucunda geçmiş yıllarda AB'ye sandalye ihracatı bulunmayan Türkiye'nin bu yıl 500 bin adet ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, AB'nin Türkiye ile işbirliği yaparak rekabet gücünü koruyabileceğine dikkat çekti.
"TÜRK EKONOMİSİ TARIMA DAYALI DEĞİL"
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk ekonomisinin artık tarıma dayanmadığını ve tarımın ekonomideki payının yüzde 12'ye kadar gerilediğini anımsatarak, tarımın yüzde 25 olan istihdamdaki payının da her yıl süratle azaldığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, halen enerji ihtiyacının yüzde 50'sini ithalatla karşılayan AB'nin Kuzey Denizi'ndeki kaynakların tükenmesiyle önümüzdeki birkaç yıl içinde enerji ihtiyacının yüzde 70'ini ithal etmek sorunda kalacağını hatırlatarak, 21. yüzyılın en büyük projesi Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına ev sahipliği yapan Türkiye'nin enerji arzı ve güvenliği kapsamında da AB açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.
OECD Türkiye ve Avusturya Masaları Başkanı Rauf Gönenç ise reform sürecine devam etmesi halinde Türkiye'nin önümüzdeki birkaç yılda 'kırılgan ekonomi' sınıfından sürdürülebilir hızlı büyüyen ekonomi sınıfına geçeceğini söyledi. AB üyeliği sürecinin Türk ekonomisindeki dönüşümü desteklediğini belirten Gönenç, müzakerelerin askıya alınması durumunda muhtemelen reformların yavaşlayacağını ve maliyetinin artacağını ifade etti. Son yıllarda gerçekleştirilen reformların sonucunda eskiye kıyasla Türk ekonomisinin çok daha güçlü olsa da hala "küresel konjonktürsel etkilere ve siyasi şoklara karşı kırılgan olduğu" uyarısında bulunan Gönenç, "Enflasyonda bu yıl başlayan yükseliş, endişe kaynağı olsa da başarısızlık olarak görülemez. Genel olarak bakıldığında Türkiye'nin enflasyon mücadelesinin olumlu sonuç verdiğini söyleyebilirim. Türkiye reformları, sosyal güvenlik sistemi ve istihdam üzerindeki vergiler gibi alanlarda sürdürmeli" diye konuştu.
Toplantı sonunda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk basın mensupları ile bir araya gelerek sorularına yanıtladı. Hisarcıklıoğlu, "Başta sözde soykırım ve Kıbrıs gibi sorunlarda maalesef somut bir adım atamadık. Bu sorunları sadece Türk basınına dile getirebildi. Önemli olan dış basında haklılığımızın yer almasıdır. Ermeniler ve Rumlar haklı olmamasına rağmen kaybeden taraf biz oluyoruz. Kıbrıs'ta referandum yapıldı haklı olan Türk tarafı olmasına rağmen halen limanlarımızı Kıbrıs Rum tarafına açmamız talep ediliyor. 2 yıldır konu hakkında hiçbir ilerleme maalesef kaydedemedik. AB bu konuya bilmesine rağmen inatla Kıbrıs Rum kesimine limanlarımızı açmaya talep ediyor. AB biz ne dersek yapma mecburiyetindesiniz zihniyetiyle hareket ediyor. Türkiye kendi başının çaresine bakacak kadar güçlü bir ülkedir. 2001 yılındaki ekonomik kriz bizler için bir ders oldu" ifadelerini kullandı.