TMSF, Bank Asya'ya el koydu
Abone olBank Asya’da imtiyazlı hisse sahiplerinin payları Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu’na (TMSF) aktarıldı. Gerekçe ise, bankanın BDDK’nın şeffaflık ilkelerini ihlâl etmesi.
Bank Asya’da imtiyazlı hisse sahiplerinin payları Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu’na (TMSF) aktarıldı.
Gerekçe ise, bankanın BDDK’nın şeffaflık ilkelerini ihlâl etmesi.
Bank Asya’nın çoğunluk hisselerine TMSF’nin el koyduğu açıklaması Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun internet sitesinden duyruldu.
Bank Asya’nın yönetim kurulunu oluşturan imtiyazlı hisse sahiplerinin gerekli nitelikleri taşıyıp taşımadığını gösteren belgelerin zamanında BDDK’ya iletilmediği ifade edildi.
"Belgelerin verilen süreye rağmen Kuruma intikal ettirilmediği, dolayısıyla... şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı" ifade edilen açıklamada, belgelerin ibraz edilmesine kadar söz konusu ortakların paylarının TMSF’ye aktarılacağı belirtildi.
Anadolu Ajansı TMSF’nin el koyduğu pay oranının yüzde 63 olduğu bilgisini geçti.
Erdoğan’dan ‘Paralel yapı’ suçlaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bank Asya’yı ‘Paralel yapının bankası’ olmakla suçlamıştı ve Kasım 2014’te yaptığı bir konuşmada, “BDDK'nın atması gereken adımlar var. Hangi maddeyi uygular bilemem ama ben de ülkemin birliği dirliği için bir yere kadar işi takip edip gerekli bilgiyi almam lazım. Takipteyiz. BDDK karar vermeli ve buna göre adım atmalı. Aksi takdirde bunun sorumlusu BDDK olur. Bana gelen başka banka yok” demişti.
Gözaltı pazarındaydı
Bank Asya’nın Borsa İstanbul’da işlem gören yüzde 54’lük payı gözaltı pazarında tutuluyordu.
Borsa yönetimi bu kararın gerekçesini Bank Asya’nın Qatar Islamic Bank ile devam eden görüşmelerden ötürü hisse fiyatlamalarında yaşanan olağanüstü hareketler olduğunu belirtiyordu.
Ancak Bank Asya’nın Katarlı banka ile görüşmeleri sonlandırdığını açıklamasına karşın hisseler gözaltı pazarından çıkarılmadı.