TİSKden prim günü önerisi

Abone ol

TİSK, sosyal güvenlik reformunun "prim gün sayısı bölümünün" yeniden değerlendirilmesini istedi.

Hükümet, "köşk"ten kısmi vetoyla dönen sosyal güvenlik ve genel sağlık sigortası yasasıyla ilgili izleyeceği yolu netleştirmeye çalışırken TİSK, sosyal güvenlik reformunun "prim gün sayısı bölümünün" yeniden değerlendirilmesini istedi. TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, yasayla emeklilik için prim ödeme gün sayısının 9 bine çıkarıldığına dikkat çekerek "Bu bölüm yeniden değerlendirilebilir. Rakam 7 bine, 8 bine çekilebilir" dedi.

Sosyal güvenlik reformunun temeli niteliğinde bulunan "sosyal güvenlik ve genel sağlık sigortası yasasına" dönük kısmi vetoyu değerlendiren TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Cumhurbaşkanı Sezer'in vetoyla çeşitli toplumsal hassasiyetlere yanıt verdiğini ve bu açıdan süreci "olumlu" bulduklarını söyledi. Sezer'in veto ettiği maddelerden birinin emeklilik yaşının 65 olarak düzenlenmesi olduğunu vurgulayan Kudatgobilik, "Ancak bu şimdiyi değil, 2044 yılını bağlayan bir düzenlemeydi. Bu nedenle emeklilik yaşı konusunun şimdiden tartışılıp tartışılmaması gerektiği konusunda çok emin değilim. Belki 2044 yılında kişi başına gelir 10 bin dolara çıkacak ve buna bağlı olarak yaşama süresi artacak" dedi. Vetonun "prim ödeme gün sayısını" düzenleyen maddeyi de kapsadığına işaret eden Kudatgobilik, "Prim ödeme gün sayısı yeniden gözden geçirilebilir. Bu rakam için 7 bin, 8 bin günde bir uzlaşı sağlanabilir. Sistem şu anda çok kötü. Önemli olan kapsayıcı bir sosyal güvenlik sisteminin bir an önce devreye girmesidir" diye konuştu.



Hükümet karar sürecinde

Öte yandan hükümetin, sosyal güvenlik ve genel sağlık sigortası yasasındaki kısmi vetonun ardından izleyeceği yolu bir iki gün içinde netleştirmesi bekleniyor. Yasanın veto edilen kısımlarının "temel düzenlemeler" olduğuna dikkat çeken yetkililer, bu nedenle Cumhurbaşkanı'nın istediği değişikliklerin yapılmasının zor olduğunu belirtiyor. Ancak bu konudaki son kararı hükümet yapacağı değerlendirmeler kapsamında, bir iki güne kadar verecek. Yasanın bir kez daha aynen geçirilmesi durumunda, Cumhurbaşkanı Sezer'in veto hakkı bulunmuyor. Ancak bu durumda da Sezer'in Anayasa Mahkemesi'ne gitme hakkını kullanabileceği belirtiliyor.

Kaynak:Referans

Günün Önemli Haberleri