Tiroid bezi hastalığı nedir bu belirtilere dikkat!
Abone olKendinizi yorgun hissetmenizin sebebi bahar yorgunluğu olmayabilir. Tiroid bezi hastalığı da aynı belirtileri veriyor. Peki nedir tiroid bezi hastalığı tedavisi var mı?
Tiroid bezi hastalığı nedir belirtileri neler? Tiroid
yetmezliği nasıl anlaşılır, tedavisi var mı? Tiroid hastalığına
dair uzman doktorlar bilinmeyenleri anlattı.
İnsanların kendilerini enerji dolu ve cıvıl cıvıl hissetmeye başladığı ilkbaharda, yataktan çıkmama isteği ve vücut yorgunluğu yaşanıyorsa tiroid fonksiyon tetkikleri gerekebilir. Çünkü artış gösteren sıcaklıklar metabolizmadaki değişimleri tetikliyor, bağışıklık sisteminin de olumsuz yönde etkilenmesine neden olabiliyor.
Bu değişiklikler ise tirod hastalıklarına zemin hazırlayabiliyor. Central Hospital’dan Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Salim Bereket, bahar aylarında tiroid hastalıkları hakkında dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.
HAVA DEĞİŞİMİ TİROİD BEZLERİNE ZARAR VERİYOR
Ani hava değişimleri tiroid bezlerine zarar verebiliyor. Kış mevsiminden bahar aylarına geçerken yaşanan hava değişimi, insan vücudunu ciddi şekilde etkileyebiliyor. Bir sıcak bir soğuk hava geçişleri, insan bedeninin şaşkınlık yaşamasına ve bağışıklık sisteminin kötü yönde etkilenmesine neden olabiliyor.
Vücut savunma sisteminde yaşanan farklılıklar da tiroid
hastalıklarını tetikleyebiliyor. Bilhassa bağışıklık sisteminin
mevcut düzeninden çıkmasına yol açan hava değişimleri, tiroid
bezlerini bir hayli hasara uğratabiliyor.
TİROİD YETMEZLİĞİ NEDİR BELİRTİLERİ
Yüksek ateş, ağrı ya da herhangi bir bulgu ile gözlemlenemeyen bu hasar, kolaylıkla saptanamaması nedeniyle tiroid yetmezliği riskini arttırabiliyor. Tiroid yetmezliği oluşması durumunda ise genellikle geç farkına varılabiliyor.
Bu sinyallere dikkat
Tiroid hormonlarında üretim azalmaya başladığında vücut bazı sinyaller verir. Bunlar; üşüme, birden bire yaşanan kabızlık, yüz ve çeşitli vücut bölgelerinde görülen solukluk, libido sorunları ve adet düzenindeki değişikliklerdir. Ayrıca, unutkanlık, uyku düzensizliği, halsizlik ve yorgunluğun yanı sıra, eklem ağrıları da görülebilecek diğer belirtilerdir.
TİROİD TETKİKLERİ NEDİR?
Hipertiroidizm ve Hipotiroidizm en yaygını
TİROİD İLAÇLARI
Tiroid bezi hastalıkları tedavisinde çoğu hasta, tiroid hormonu hapları kullanımına yöneliyor. Fakat bu ilaçlar hakkında gerekli bilgiye sahip olunmaması nedeniyle tok karnına almak gibi yanlış uygulamalar da yapılabiliyor. Halbuki bu ilaçların tam etkisini gösterebilmesi için sabah ve aç karnına alınması gerekiyor. Ayrıca ilacın alınmasından en az 20-30 dakika kadar daha aç durulmalıdır.
TİROİD HASTALIĞI DOĞRU SANILAN YANLIŞLAR
Tiroid hastaları arasında birtakım doğru bilinen yanlışlar vardır. Bunlar ilaçların, kilo aldırdığı, kemik erimesi problemlerini tetikleyebildiği ve tüylenmelere yol açtığı gibi inanışlardır. Ancak tiroid hormonu ilaçları, bu inanışların aksine hiçbirine yol açmaz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ilaçların hekimlerin belirlediği dozda kullanılmasıdır.
TİROİDİ ÖNLEYEN İYOT HANGİ YİYECEKLERDE VAR?
Tiroid hormonlarının temel bileşeni iyottur ve bu nedenle yeterli iyot alınımına dikkat edilmelidir. İyot ise içinde bol miktarda bulunan yumurta ve süt, yeşil yapraklı sebzeler ve bunun yanında deniz ürünlerinden temin edilebilir.
SİGARA MUTLAKA BIRAKILMALI
Ayrıca guatr hastalığını tetikleyen, içinde guatrojen maddelerinin bulunduğu soya fasülyesi, karalahana ve şalgam gibi besinler tüketim listesinden çıkarılmalıdır. Sigara içiliyorsa da muhakkak bırakılmalıdır. Tiroid bezinin hızlı çalışmasını sağlamak için de düzenli egzersiz ihmal edilmemelidir.