TIR garajı ruhsatları CHPden

Abone ol

İstanbul'daki TIR parkları polemiği büyüyor. Başkan Kadir Topbaş CHP'yi ruhsat izniyle vurdu..

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Ayamama'daki hat üzerine dere yatağının istikametini işaretleyeceğiz, bunu işgal eden ne varsa yıkıp geçeceğiz'' dedi.

Topbaş, AKOM'da düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'daki olayın benzerinin dünyada da yaşandığını ifade ederek, afet öncesi alınacak tedbirlerin önemini anlattı.

''Ekipman konusunda yetersiz kalındı'', ''Çatılarda kalan insanlar kurtarılamadı'' denilemeyeceğini belirten Topbaş, bölgede 1225 personel ve 406 büyük araçla kurtarma işlemi yapıldığını, dün Selimpaşa'da 100 civarında aracın denizden çıkarıldığını ifade etti.

BİZ 16 YIL ONLAR 44 YIL

Siyasetçilerin bu tür olayları siyasi ranta çevirme adına adımlar attıklarını ifade eden Topbaş, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile diğer muhalefet partilerinden ''geçmiş olsun'' demelerini ve destek vermelerini beklerken ''siyasi rant sağlama çabasında oldukları''nın görüldüğünü anlattı. Topbaş, ''Biz 16 yıldır görevdeyiz ama kendileri de 44 yıl bu görevde bulundular. 44 yılda yapılanlar ve 44 yıldaki tahribatlarla bizim 16 yıldaki yapılanlar bir değerlendirme yapılsın'' dedi.

RUHSATLARIN 4 TANESİ CHP'DEN

İstanbul'daki tır parklarının 4 tanesinin ruhsatı olduğunu, bunların CHP'li belediye döneminde Küçükçekmece Belediyesi'nce verildiğini, 1 tanesinin de DSP döneminde verildiğini belirten Topbaş, Büyükşehir Belediyesi'nin Osmanlı Parkı'nı ''Burada tır parkı olmaz'' diyerek 19 Şubat 2009 tarihinde mühürlediğini kaydetti.

Topbaş, TEM Otoyolunun yapıldığı 1985-1986 yıllarında vadinin getireceği yağmur sularını alacak menfezlerin dar yapıldığını ifade ederek, yaşanan olayda bunların yetersiz olduğunun görüldüğünü söyledi. Tır parklarının olmaması gerektiğini, planlarında olmadığını dile getiren Topbaş, ''İSKİ'nin verdiği değerlendirmelere göre 80 bin ton su barındıran su göletinin, su topu gibi patlaması burayı tetikledi'' dedi.

Bazı örnekler vererek CHP döneminde yapılanları eleştiren Topbaş, ''Aslında onlar da yanlış yaptı, bizim yapmamız normal demek istemiyorum. Burada hepimizin suçları var, eksikleri var ve bunları da gidermek zorundayız ve bununla ilgili ciddi tedbirler alacağız'' diye konuştu.

PLANI İPTAL ETTİRENLERE DAVA AÇILACAK

Topbaş, 2005 yılında Silivri merkezindeki Boğluca Deresi'nin şehir içinden geçen kısmının problem olabileceğini ifade ettiğini, derenin ıslahı ve genişletilmesi için çalışma başlattıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

''Mimar Sinan bunun üzerine 4 gözlü köprü yapmış, 2 gözünü çıkarmışlar. Sinan'dan daha akıllı bunlar. Geçemeyen su sel olayını oluşturdu. Gidermek adına bu bölgede bir çalışma yapmamız gerektiğine karar verdik. Maliyeti 50 milyon lirayı aşacak bir rakama rağmen düşündük. 1/5000, 1/1000'lik planlara işledik. Bu planları CHP örgütü yargıya götürdü. 2007'de yürütmeyi durdurma aldı, 2008'de planı iptal ettirdiler. Bilirkişinin verdiği İSKİ'nin öngördüğü 25 metrelik koruma bandı yerine 7 metre yeteceğini açıkladı. Şimdi bu bilirkişi oradaki sel baskınının cevabını versin. İSKİ, planları iptal ettirenlere dava açacak. Burası siyasi taleplere kurban gitti. Bu planı hayata geçirseydik, Silivri'deki sel olayı Boğluca Deresi'nden dolayı yaşanmayacaktı.''

Silivri'de CHP tarafından toplu konut alanı olarak ilan edilen Yenimahalle'nin dere yatağı olduğunu anlatan Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Siyaset yapılıyor. Siyasetin de altında insanlarımız eziliyor. Siyasetler bir tarafa bırakılmalı. Siyaset seçim sathında olur ama seçim sathı dışında muhalefet ve diğer siyasi partiler iktidara destek vermeli. Yanlışlar olunca ikaz etmeli. Medeniyet bunu gerektirir, doğrularda da destek olmak lazım. Beklentim şu bugün biz yarın başkaları yönetimdeyiz, sorumluyuz. Bu sorumluluğu kabul ediyorum ve bekliyorum ki, tüm siyasi partiler bu tavırlarını geride bıraksınlar. Burada siyasi rant yoktur, günahtır, yazıktır. Yani dumanlı havayı beklemek hoş değil.''

'AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN'' İSTEMİNE TEPKİ

Kadir Topbaş, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi istemine de tepki göstererek, ''Kalkıyor siyasi partiler 'Bu bölgeleri afet bölgesi ilan edelim' diyorlar. Ne demek afet bölgesi biliyor musunuz? Tamamen yaşamdan arındırmak demek. Söylediğinizi bir duyun bakalım. 'Islah edilsin, düzeltilsin, yasal düzenleme yapılsın, yanınızda oluruz' demiyorlar. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıkarılmasını istedik, ama halen çıkmadı. Türkiye'de siyaset başka şey. En büyük menfaat. Siyasetin menfaatine bürünenler başka bir şey görmüyorlar'' diye konuştu.

Topbaş, daha radikal ilerleyeceklerini ifade ederek, yargıdan destek beklediklerini tekrarladı.

''Bunları ciddi ikaz olarak alıyoruz, gerekli çalışmaları yapacağız'' diyen Topbaş, DSİ ve İSKİ'nin yoğun dere ıslahı çalışmasına başlayacağını, istimlak ve havzalarla ilgili problemleri çözme adına çalışmaları yürüteceklerini söyledi.

Ayamama Deresi üzerindeki bazı fabrikalar ve sanayi tesislerinin, derenin bazı yerlerini bahçelerine kattıklarını, dereyi daralttıklarını anlatan Topbaş, ''Dereler ve yağmur suları kendi istediği gibi akarken, insanoğlu 'benim istediğim gibi akacaksın' demiş. Dereler, 'Hayır, ben senin istediğin gibi akmam, dinlemem' diyor'' dedi.

Topbaş, ''Ayamama'daki hat üzerine dere yatağının istikametini işaretleyeceğiz, bunu işgal eden ne varsa yıkıp, geçeceğiz. Kimse kusura bakmasın. Yargıya gitsinler, yargı da onların lehine karar versin, biz de yargılanalım. Buna biz gönülden razıyız, işimizi net olarak yapacağız'' diye konuştu.

Kadir Topbaş, meteorolojinin bu gece yarısı yağış dalgasının geleceğini ve yarın daha etkin olacağı yönünde bilgi verdiğini belirterek, bodrum katlarda bulunulmaması, su baskını olan yerlerde şalterlerin indirilmesi uyarısında bulundu.

Anadolu ve Avrupa yakasında ekiplerin konuşlandığını belirten Topbaş, ''Ümit ediyorum bu sıkıntılar bir daha olmaz'' dedi.

Günün Önemli Haberleri