Tıp Fakültesi sayısı 54 oldu

Abone ol

HÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. İskender Sayek, tıp fakültesini arttırmanın sakıncalarını anlattı.

Türkiye’de yetişen hekimlerin birçok ülkedeki hekimlerden daha nitelikli olduğuna dikkat çeken HÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İskender Sayek, en önemli sorunun gerçekçi planlama yapılmadan tıp fakültesi sayısının artırılması olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de sağlık uygulamalarının niteliğini arttırmanın yolunun tıp eğitiminin niteliğini arttırmaktan geçtiğini hatırlatan Prof. Dr. Sayek, “Bizler eğitimci olarak, tıp eğitimi standardını yükselten çalışmaların yapılması, alt yapısı tamamlanmamış tıp fakültelerinin politik kaygılarla açılmaması ve öğrenci sayılarının gerçekçi bir planlama gerek olanaklar gerekse gereksinimler doğrultusunda belirlenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

HER YIL 4 BİN 500 HEKİM MEZUN OLUYOR

Tıp fakültelerinin sayısının yeni açılma kararı alınmışlarla birlikte 54’e ulaştığını vurgulayan Prof Dr. İskender Sayek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu tıp fakültelerinden hemen hemen son on yılda 4500 dolayında hekim mezun olmaktadır. Tıp fakültelerindeki öğrenci sayıları da alt yapı ile karşılaştırıldığında imkanların ötesindedir. Şüphesiz bu sayılar bire bir eğitimin çok önemli olduğu tıp fakülteleri için eğitim niteliğini etkilemektedir. Halen öğrenci alan tıp fakültelerinin ÖSS giriş puanları değerlendirildiğinde çok değişik standartta öğrenci alındığı görülür. Özellikle Vakıf Üniversiteleri (Burslu öğrenci hariç) çok düşük puanlarla öğrenci almaktadır. Bu da eğitim niteliğini etkilemektedir. Ancak Türkiye’de son yıllarda hemen her tıp fakültesinde tıp eğitiminin niteliği üzerinde çalışmalar yapılmış ve değişik öğrenme yöntemleri kullanılarak güncel tıp eğitimi uygulamaları konusunda girişimler yapmıştır. Bu çalışmalar Avrupa Birliği standartlarındadır.”

YABANCI HEKİM GETİRİLMESİ UYGULAMASI

Başbakan tarafından açıklanan “yabancı hekim getirilmesi uygulamasının da tıp fakültelerini derinden yaraladığına işaret eden Prof Dr. İskender Sayek şöyle konuştu:

“Yurtdışından doktor getirilmesi ve bunun için yasal değişikliklerin yapılacağı duyumu ulusal tıp fakültelerini derinden yaralamıştır. Denklik kavramının kaldırılıp yabancı doktor istihdamı Türkiye sağlık ortamına olumsuz etki edecektir. Hangi ülkelerden hekim geleceği de ayrı bir tartışma konusudur. Hekimlerin özlük hakları düşünüldüğünde hangi yabancı hekim Türkiye’yi tercih edecektir bilemiyorum. Son derecede yanlış bir uygulamadır.

Türkiye’ye gelecek hekimin niteliği yüksek olmalıdır. Türkiye’de uzun bir süredir yurtdışında tıp eğitimini tamamlayanlar için denklik sınavları yapılmaktadır. Bu sınavlarda bu arkadaşların başarılı olma oranları son derece düşüktür. Acaba kanun yapıcılar tıp dışı mesleklerle ilgili olarak da yurt dışından insan gücü temin mi edeceklerdir. Avukat, mimar, mühendis ve hatta politikacı.”

AB’YE UYUM DÖNEMİ

Avrupa Birliğine uyum sürecinde mezuniyet öncesi eğitim ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek olmadığını belirten Prof Dr. Sayek, “Ancak Avrupa Birliğinde mevcut genel pratisyenlik eğitiminin nasıl uygulanacağı konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Bununla ilgili eğitim kurumları hazırlanmalı ve istihdam politikalrı belirlenmelidir” diye konuştu.

Uzmanlık eğitimi ile ilgili Türkiye’de son 4-5 yılda uzmanlık eğitimi niteliğini arttırmak için Avrupa Birliği standartları kullanılarak düzenlemeler yapıldığını söyleyen Prof Dr İskender Sayek, “Birkaç tıp fakültemizde değişik anabilim dalları Avrupa Tıp Uzmanları Birliği tarafından akredite edilmiştir. Ancak Tıpta Uzmanlık Eğitimi ile ilgili Tıpta Uzmanlık Tüzüğü işlerlik kazandırılamadığı için yasal boşluklar mevcuttur” dedi.

ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI VE AKREDİTİTASYON

Prof Dr. İskender Sayek, tıp fakültelerindeki çekirdek eğitim programı ve akreditasyon çalışmalarıyla ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Tıp- Sağlık Eğitim Konseyi (Üniversitelerarası Kurulun bir alt konseyidir) bundan birkaç yıl önce bir komisyon kurarak Türkiye’de Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitiminin standardizasyonu için bir çalışma yapmıştır. Bu çalışmada mezun hekimin bilgi, beceri ve tutum açısından minimum hangi özelliklere sahip olduğu belirlenmiş ve tüm tıp fakültelerine gönderilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır. Bilgi düzeyi ile ilgili 486 başlık yanısıra beceriler ve tutumlar belirlenmiştir. Bu çalışma yapılırken Sağlık Bakanlığı verilerinden faydalanılmış ve Türkiye’de en sık görülen hastalıklar ve istenilen hekim niteliği gözönünde bulundurulmuştur.

Tıp-Sağlık Eğitim Konseyinin son iki yılda yaptığı diğer bir çalışma da mezniyet öncesi tıp eğitimi kurumlarının akreditasyonu çalışmasıdır. Bu çalışma çerçevesi içinde tıp fakülteleri ziyaret edilecek ve akredite edilecektir. Bu Komisyonda Tıp Sağlık Eğitim Konseyi, Türk Tabipleri Birliği ve tıp öğrencileri ve Sağlık Bakanlığı temsil edilecek ve oluşturulacak alt komisyonlarla bu çalışma yürütülecektir. Aynı çalışmalar uzmanlık eğitimi akreditasyonu için de başlatılmıştır.”

Günün Önemli Haberleri