Times yazdı bağımsız Kürdistan kuruluyor

Abone ol

İngiltere'nin ünlü gazetesi Irak'taki son durumun Kürtler'e tarihi bir fırsat yarattığını ve Kürdistan devleti kurabileceklerini duyurdu.

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, 'Kuzey Irak'taki şiddet ve kargaşa ortamının Kürtlere bir anda, tam bağımsızlıklarına kavuşma ve asırlık rüyaları olan Kürdistan devletini kurma fırsatı sunduğunu' yazdı.

Kürtlerin hızla, zengin petrol yataklarının bulunduğu ve gelecekteki başkentleri olarak gördüğü Kerkük'ün denetimini ele geçirdiği belirtilen yazıda, "Güçlü Kürt ordusu Peşmerge, güneye ilerleyen Irak Şam İslam Devleti örgütünden gelebilecek bir saldırıyı püskürtmeye hazır" deniyor.

Michael Binyon tarafından yapılan analize göre Kerkük'e tek kurşun atmadan alan Kürt yönetimi, tarihindeki fırsatı ele geçirdi. Binyon'un yorumuna göre Irak'taki kaos ile asırlık Kürt rüyası gerçekleşebilir. Kürtler bu süreci değerlendirerek, tam Bağımsız Kürdistan kurabilir.

TÜRKİYE KÜRDİSTAN'I İSTİYOR

KERKÜK KÜRTLER'İN KUDÜSÜ

IŞİD'in yaptığı hamle Kürtler'e en büyük hayalini gerçeğe çevirme imkanı sundu. Musul'un düşmesinin hemen ardından Peşmerge Kerkük'e girip kenti denetimine aldı.

Petrolün ana vatanı olarak nitelenen Kerkük, Türkmenler ve Kürtler için çok önemli. Türkiye açısından Misak-i Milli sınırlarının kaybedilmiş kenti olarak görülen Kerkük'e, Kürtler ise başkentleri olarak bakıyorlar.

Geçmişte Celam Talabani verdiği bir röportajda Kerkük’ün kendileri için taşıdığı önemini anlatmak için “Kerkük, Kürtlerin Küdus’üdür” demişti.

PETROL CENNETİ

Elbette Kerkük'ün Kürtler için önemi sadece duygusal sebeplere dayanmıyor. Kerkük, Irak'taki en önemli petrol yataklarının merkezinde. Müthiş petrol rezervi ile de bölgedeki tüm ülkelerin iştahını kabartan bir cazibeye sahip.

Dünya petrol rezervinin %4’ü Kerkük ve civarından elde edilirken, bu oran Irak’ın ürettiği petrolün de %50’sini oluşturuyor.

(TIKLA TAMAMINI OKU)

Michael Binyon imzalı analiz şöyle devam ediyor:

"Şiilerin hakimiyetindeki, bocalayan Nuri el Maliki hükümeti, artık hiçbir şekilde Kürtlere otoritesini dayatacak ve açık piyasada petrol satmasını engelleyebilecek durumda değil.

Kürtlerin eski, güçlü düşmanı Türkiye, Kürdistan'ı şimdi yaşamsal önemde bir istikrar tamponu ve potansiyel bir ekonomik ve siyasi müttefik olarak görüyor."

ERBİL BAĞIMSIZLIK İSTİYOR

"Erbil'deki bir çok kişi Başbakan Neçirvan Barzani'den IŞİD'in zaferi ve Bağdat'taki panik halinden yararlanarak, eski Osmanlı topraklarında İngilizler ve Fransızlar tarafından çizilen sınırları yeniden belirlemesini ve Irak devletinden ayrıldıklarını ilan etmesini istiyor."

"Bu kişiler, Batı yatırımlarıyla güçlenen ekonomisi, siyasi istikrarıyla Kürdistan'ın kendisini rahatlıkla savunabileceğine ve Batı tarafından bir ılımlılık vahası olarak kabul göreceklerini savunuyor."

BAĞIMSIZLIK İLANININ RİSKLERİ

"Bununla birlikte böyle bir adım riskli olur. Maliki Hükümeti ayakta. Binlerce Şii savaşçı Maliki'nin yardım çağrısına olumlu yanıt verdi. Bir İranlı generalin Irak ordusunu seferber etmek için Bağdat'a geldiği söyleniyor.

Amerikalılar yardım önerdi ve bölgeye savaş gemileri gönderiyor.

Kürtlerin, Irak hükümetinin doğrudan petrol ihraçlarını engelleme girişimlerini durdurabileceği beklentisi de boşa çıkabilir.

Dünya petrol pazarları davalardan çekiniyor ve iki tanker dolusu Kuzey Irak petrolüne alıcı bulunmadı."

CİHATÇILAR BAĞIMSIZLIĞI KABUL ETMEZ

"Ne Bağdat ne de IŞİD ve diğer cihatçı gruplar dahil Iraklı Sünniler, Kürtlerin bağımsızlığını kabul etmeye hazır.

Kürt liderlerin kaybedebileceği çok şey var. Cihatçılarla savaşmak ve Bağdat'a meydan okumak bölgenin istikrarını tehlikeye atabilir. İzlenecek olası politika iki tarafın da zayıflaması umuduyla cihatçılar ve Bağdat'la çatışmaya girmekten kaçınmak olabilir."

Günün Önemli Haberleri