Times: Müslüman Kardeşler'den korkmayın
Abone olNew York merkezli düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nden Ed Hüseyin, Times gazetesine yazdığı makalede Müslüman Kardeşler'in yükselişinden korkmaya gerek olmadığı görüşünü dile getiriyor.
Times gazetesinin yorum sayfalarında bu sabah Mısır'daki
seçimlerde zaferle çıkması beklenen Müslüman Kardeşler'le ilgili
bir analiz dikkat çekiyor.
New York merkezli düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nden Ed Hüseyin, Müslüman Kardeşler'in yükselişinden korkmaya gerek olmadığı görüşünde.
Hareketin Mısır'da sadece iktidarı paylaşan değil, ülkenin ve bölgenin geleceğini şekillendirecek bir konuma gelmekte olduğunu kaydeden Hüseyin, ''Bütün İslami hareketlerin ana gemisi olan Müslüman Kardeşler siyasi filizlerinin Gazze'de, Türkiye'de, Fas'ta ve Tunus'ta işbaşına geldiklerini gördü'' diyor.
Hüseyin, Müslüman Kardeşler'in El Kaide ve cihad hareketlerinden uzak olduğunu belirtirken de, ''Müslüman Kardeşler, Türkiye'de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin sahip olduğu uluslararası övgüyü ve meşruiyeti kazanmak istiyor. Dolayısıyla, en azından şu an için Batı'yı gücendirecek hareketlerden kaçınacak'' tahminini dile getiriyor.
Ed Hüseyin, Batı'nın İslamcılığın kalıcı olduğunu anlaması
gerektiği, İslamcılara liberal sekülerizmi kabul etmeleri
baskısının ise Arap demokratik deneyimini rayından çıkaracağı ve
çatışmaları alevlendireceği uyarısında bulunuyor.
Ayrıca Tunus'ta İslamcı En Nahda - Rönesans hareketi lideri Raşid Gannuşi'nin Amerikan ve İngiliz tarzı laiklik hakkında olumlu sözlerini ve Başbakan Erdoğan'ın da Mısır'da Müslüman Kardeşler'e ''laik yönetim yapısını korumaları, laik bir idarede dini özgürlüklerin çoğunluk ve azınlıklar için güvence altında olacağı'' tavsiyesini ''küresel İslamcılıkta cesaret verici bir eğilim'' olarak niteliyor.
Seçimlerin ilk turundan beklenenden daha iyi sonuçlar alan, şeriat idaresi isteyen Selefilerin ise bir sorun olduğunu, Selefi radikalizmini kontrol altında tutmanın ilk baştaki zorluklardan biri olacağını belirten Ed Hüseyin ''Arap başkentlerindeki tartışmanın artık sekülerizme karşı İslamcılık ekseninde değil, nasıl bir İslamcılığın iktidarda olacağı çerçevesinde'' yaşandığını söylüyor.