Ticarette soğuk savaş rüzgarı Almanya, Çin için harekete geçti

Abone ol

Ticaret savaşları Almanya ve Çin arasında da sıçradı. Almanya'da daha önce AB dışı şirketlerin yüzde 25 olan birleşme, satın alma oranını yüzde 10'a indirdi. Bu adım ticarette soğuk savaş olarak yorumlandı

ABD ve Çin arasında başlayan ticaret savaşları Avrupa'ya da sıçradı. Avrupa'nın ticarette söz sahibi olan ülkesi Almanya ticaret savaşlarına 'soğuk' önlemlerle katıldı.

Almanya, ülkedeki stratejik öneme sahip şirketlerin Avrupa Birliği dışındaki ülkelerdeki şirketler tarafından satın alma ve birleşmelerini sınırlandırmaya yönelik önlem alıyor.

Alman basının da yer alan haberlere göre Merkel hükümeti  bu hafta içinde kanunda değişikliğini yaparak meclise gönderecek. Yapılan değişiklikle özellikle Çinli firmaların Alman şirketlerindeki hakimiyetinin önüne geçilmesi planlanıyor.

ŞİRKETLER DEVLETTEN DESTEK ALMAK ZORUNDA
Yapılması planlanan yasal değişikliğe göre Avrupalı olmayan fon veya şirketlerin herhangi bir şirkete yüzde 10 veya üzerinde ortak olması durumunda şirketler devletten izin almak zorunda.  Bu oranın daha önce yüzde 25 olduğu belirtilirken özellikle stratejik önemi olan savunma, enerji ve gıda şirketlerindeki satın almaları dikkatle izlenecek.

Alman medyası bu değişikliğin, Çinli şirketlerin havaalanları, limanlar ve yüksek teknolojiye sahip firmalarda artan ortaklıları nedeni ile duyulan endişe nedeni ile yapıldığını belirtiyor.

Dönemin Almanya Ekonomi Bakanı Zypries, Çinli Geely'nin Alman Daimler'in yüzde 10'unu satın alma hamlesini inceleyeceklerini belirterek, Daimler'in rakibi olan Geely'den bir temsilcinin Alman şirketin yönetim kurulunda yer almasının sorun olabileceğini ifade etmişti.

ÇİN'DEN TEHDİT AÇIKLAMASI
Almanya geçen yaz Leifeld Metal şirketinin Çinli yatırımcılara satılmasını özel güvenlik gerekçesiyle engellemişti.  Çin Başbakanı Li Keqiang, ise yatırımlarının Almanya'nın ulusal güvenliğini tehdit etmediğini savunmuştu.

Günün Önemli Haberleri