Tibet'te bir kendini yakma eylemi daha
Abone olTibet'in Lhasa şehrinde iki genç keşiş Çin'i protesto etmek için kendini yaktı.
Xinhua haber ajansının haberine göre Tibet’in Lhasa şehrinde iki keşiş, Çin yönetimini protesto etmek için kendini yaktı.
Eylemi gerçekleştirenlerden biri hayatını kaybederken diğer kişi ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.
Bu Lhasa’da gerçekleşen ilk kendini yakma eylemi. Tibet’in içinde ise ikinci kez yaşanıyor.
Ancak daha önce Tibet dışındaki bölgelerde keşişler ve rahibeler tarafından kendini yakma eylemleri gerçekleştirilmişti.
Çin Komünist Partisi’nin Tibet özerk bölgesindeki siyasi ve kukuki işlerden sorumlu yetkilisi Hao Peng, bu eylemlerin daha önce diğer Tibet bölgelerinde gerçekleşen eylemlerin bir devamı olduğunu ve Tibet’i Çin’den ayırmayı hedeflediğini savundu.
Radio Free Asia’nın haberine göre, eylem turistler için önemli bir ziyaret merkezi olan Jokhang tapınağının önünde iki keşiş tarafından gerçekleştirildi.
Xinhua haber ajansı, eylemin gerçekleştiği sırada Lhasa merkezinin bir Budist bayramını kutlamak için toplanan insanlarla dolu olduğunu bildirdi.
Kendini yakan iki kişinin Çin yönetimini protesto etmek amacıyla toplanan gençlerden olduğu bildiriliyor.
Çin'i protesto eylemleri
Geçen seneden bu yana büyük çoğunluğu Budist keşiş ve rahibelerden oluşan 30’dan fazla Tibetlinin kendini yaktığı bildiriliyor.
Eylemlerin çoğu Çin’in güneybatısındaki Siçuan bölgesinde gerçekleşti.
Yabancı gazetecilerin bölgeye girmelerine izin verilmediği için bu bilgiler doğrulanamıyor.
Çinli yetkililer Dalay Lama’yı bu tür eylemleri teşvik etmekle ve ayrımcılığı körüklemekle suçluyor.
Dalay Lama bu iddiaları reddederken, muhalif gruplar ve sürgündeki Tibet hükümeti kendini yakma eylemlerinin Çin’in bölge üzerindeki kontrolünü ve dini baskıyı protesto için yapıldığını söylüyorlar
BBC’nin Pekin muhabiri Michael Bristow, bu eylemlerin örgütlü bir harekete mi bağlı olduğu yoksa bireysel bir protesto olarak mı gerçekleştiridiğinin henüz net olmadığını belirtti.
Ancak Bristow, eylemlerin Tibetlilerin Çin yönetiminden duydukları derin memnuniyetsizliğin bir ifadesi olduğunu söylüyor.