THY'nin kabin memurlarına işaret dili eğitimi
Abone olTürk Hava Yolları (THY) tarafından verilen uluslararası işaret dili eğitimini tamamlayan yaklaşık 30 kabin memuru için mezuniyet töreni düzenlendi.
Yeşilköy'deki THY Uçuş Eğitim Başkanlığında düzenlenen törende kabin memurları işitme engelli yolculara hizmet vermek için gruplar halinde eğitimden geçti. Eğitim verilen ilk gruptaki kabin ekibi kursu başarıyla tamamladı.
THY Kabin Hizmetleri Başkanı Nevin Çolak, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kabin memurlarının iletişimde engel tanımadığını bu eğitimi alarak gösterdiklerini söyledi.
Uluslararası işitme engelliler eğitimini alan kabin ekibinin yolcuların seyahatlerinde rahat etmeleri için çalışacaklarını belirten Çolak, "İletişim aslında insanın kendini en iyi hissettiği andır. İnsanlar, iletişim kurabildiği sürece kendini çok iyi hisseder. Bu sebeple evrensel işaret dilini THY uçaklarında görebileceksiniz." dedi.
Çolak, işaret dilini bilen kabin memurlarının daha önce bazı seferlerde görev aldığını anımsattı. Türkiye'de ilk defa 23. Dünya İşitme Engelliler Yaz Spor Oyunları'nın (2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları) Samsun'da yapılacağına dikkati çeken Çolak, şunları kaydetti:
"Gençlik ve Spor Bakanlığımızın katkısıyla Samsun'da İşitme Engelliler Olimpiyatları olacak. Bizim için çok önemli. Ortalama 8 bin işitme engelli sporcu ve beraberindeki katılımcı uçaklarımızla Samsun, Merzifon ve Amasya üzerinden Türkiye'ye ulaşacak. Eğitim alan arkadaşlarımız, bu yolcularımızın iletişimde engel yaşamaması için o uçaklarda, yolcularımızın her anlamdaki ihtiyaçları için iletişime geçerek, aldıkları eğitimin o verimliliğini yaşatacak."
Çolak, geçen yıl yaklaşık 6 bin işitme engelli yolcunun THY uçaklarında seyahat ettiğini, bu sayının ileride artacağını öngördüklerini belirtti.
Eğitimlerin süreceğini ifade eden Çolak, rezervasyon sırasında görevlilere kendilerini tanıtan işitme engelli yolcuların seferlerinde işaret dilini bilen kabin memurlarını çalıştırmayı amaçladıklarını bildirdi.
Çolak, toplam 130 kabin memurunun 6 günlük eğitime tabi tutulduğunu dile getirerek, "Yolcularımızla bu dille irtibata geçerek, aslında vermek istediğimiz mesajları doğrudan ve engelsiz ulaştırmak hedefimiz. Bunu başardığımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.
- "Kız çocuğuyla iletişim kuramadığım için üzülmüştüm"
Kabin memurlarından Sefer Uysal, işaret dilini öğrenmekten dolayı çok memnun olduğunu söyledi. Uysal, 3 ay önce Diyarbakır-İstanbul tarifeli seferinde görev yaptığı sırada 7 yaşındaki işitme engelli bir kız çocuğuyla karşılaştığını anlattı.
Çocuk yolcunun kendisine bir şey anlatmak istediğini, işaret dilini bilmemesi nedeniyle bunu anlamadığını aktaran Uysal, "Uçak kalktıktan sonra servisini yapıyordum. O ara yine çocukla anlaşamadık. Bana bir şeyler anlattı. Anlayamayınca akrabalarına sordum. Bu, bana kendimi kötü hissettirdi. Daha sonra böyle bir programa gönüllü oldum. Şimdi eğitim alıyoruz." diye konuştu.
Kabin memurlarından Merve Balcı, işaret dilini kullanma konusunda kendilerini eksik gördükleri için gönüllü olarak eğitim almaya karar verdiklerini, bundan sonra engelli yolcuların da kalplerine daha çok dokunacaklarına inandıklarını kaydetti.
İşaret Dili Eğitmeni Ali İsmet Öner de kendisinin doğuştan itibaren işitme engelli olduğunu belirtti. Öner, Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu aracılığıyla bu projede gönüllü yer aldığını kaydederek, "THY'nin yaptığı projenin, diğer kurumsal şirketlere örnek olmasını arzu ediyoruz. Bu projeye sıcak bakacaklarını, talebin çoğalacağını ümit ediyorum." dedi.
Törende, kurstan başarıyla mezun olan kabin memurları basın mensupları için İstiklal Marşı'nı işaret diliyle anlattı. Kabin memurları, daha sonra eğitim verilen alanda yolculara yönelik işaret diliyle iletişim konusunda bazı bilgilendirmede bulundu.