THYnin hedefi 5 yıldız

Abone ol

Türk Hava Yolları ilk üç aylık dönemde hedeflerini tutturdu. Genel Müdür Temel Kotil iddialı konuştu.

Türk Hava Yolları A.O (THY) Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, THY'nin 2008 yılının ilk üç aylık döneminde sefer sayısında yüzde 11, yolcu sayısında ise yüzde 16 artış gözlendiğini belirterek, "Avrupa ülkelerine ait hava yolu şirketlerinin yolcu sayısında azalma yaşanırken, THY'nin yolcu sayısında artış gözleniyor. Uçaklarımızı geçen yıllara göre yüzde 10 daha fazla uçuruyoruz. 2008 yılı THY'nin yılı olacak" dedi.

THY Genel Müdürü Temel Kotil ile Genel Müdür Mali Yardımcısı Coşkun Kılıç ve Yatırımcı İlişkileri Müdürü Suna Çelebi, Almanya ve İsveç'de yatırımcılarla bir araya gelerek şirket hakkında bilgi verdiler.

Almanya'nın Frankfurt kentindeki temaslarını tamamlayan THY heyeti, İsveç'teki yatırımcılar ile bir araya gelmek amacıyla başkent Stockholm'e geçti. Burada, THY'nin faaliyetleri konusunda A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan Genel Müdür Temel Kotil, temasları hakkında da bilgi verdi.

Frankfurt'ta, bazıları hissedarları olan yatırımcılara, şirketteki gelişmeleri aktardıklarını, İsveç ve Amsterdam'da da benzer temaslarının olacağını aktaran Kotil, söz konusu görüşmelerde, 2008 yılında havacılık sektörü büyüme hızındaki düşüş ve bunun THY üzerindeki etkilerini ele aldıklarını anlattı. Kotil, borsada işlemde olan şirketlerin, yatırımcılarıyla bu tür görüşmeleri yılda 5-6 kez yaptıklarına işaret ederek, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmasının yararlarına dikkati çekti. Yatırımcıların kendilerine daha çok, Türkiye'deki siyasi ortamı ve son gelişmelerin ekonomiye yansımalarını sorduklarını anlatan Temel Kotil, bu konuda negatif bir atmosfer oluşmadığı gibi Türkiye'ye olan seyahat grafiklerine de olumsuz yansımadığını söylediklerini ifade etti.

HAVA YOLU ŞİRKETLERİNDEKİ KRİZ

Dünyada hava yolu şirketlerinin krizde olduğunu kaydeden Temel Kotil, 2008 yılının ilk üç ayında birkaç şirket hariç bütün şirketlerin zarar açıkladığını söyledi.

Kotil, "Bizim mali sonuçlarımız henüz hazır değil. Ancak, havacılık sektöründe böyle negatif bir gidiş varken, THY'de böyle bir gidişle karşılaşmadık. Aksine THY bu işten karlı çıkıyor. Ocak, Şubat, Mart aylarında THY business transit yolcu taşımacılığında yüzde 41 artış var. Bu rakamlar yurt dışından yurt dışına transit yolcu taşımaya ilişkin. Mesela İsveç'ten yolcularımızın yüzde 50'den fazlası transittir. Yolcuyu İstanbul'a kadar getiriyor, başka uçaklar ile onları devam ettiriyoruz" dedi.

THY'nin bilet fiyatlarının çok daha uygun olduğunu kaydeden Kotil, "Biz bu uygun fiyatlarla kar ediyoruz. Geçen yıl yüzde 11 gibi kar oranıyla Avrupa'da birinciliği yakalamıştık. İkinci hava yolu şirketi British hava yolu idi. Kar etmemize rağmen biletleri ucuz satmamız, ekonomik ve business class biletlerimizin düşük olması bize talebi devamlı artırdı. Yolcu, ucuz bilet ve kaliteli hizmet istiyor, bu da bizde var" diye konuştu.

Dünyada havacılık sektöründe krizin yaşandığı 2008 yılının üç aylık dönemi yani Ocak, Şubat ve Mart aylarında THY'nin sefer sayısında yüzde 11 artış olduğunu kaydeden Temel Kotil, "Bu üç aylık dönemde yolcu sayımız da yüzde 16 arttı. Yani sefer sayısından yolcu sayısı daha fazla arttı. Diğer hava yollarında bu oran düşüşte. Doluluk oranımız geçen yıl yüzde 67 idi bu sene yüzde 70'ye çıktı. Yani yüzde 3 artış var. Üç ayda 4,5 milyon yolcu taşımışız. Avrupa'da birkaç havayolu şirketi dışındaki şirketler 2008 yılının ilk üç aylık döneminde zarar açıkladılar. THY'nin bu üç ayı karla kapatacağını söyleyebiliriz" dedi.

WASHİNGTON'A SEFERLER BAŞLIYOR

Ortadoğu ülkelerinde THY'nin geçen yıllara göre yüzde 50 büyüdüğünü kaydeden, Temel Kotil, büyüme oranının Avrupa ülkelerinde yüzde 18, Uzakdoğu ülkelerinde yüzde 7,5, Kuzey Afrika ülkelerinde ise yüzde 19 olduğunu bildirdi. ABD'de Washington seferlerinin bu yılın ekim ayı sonunda başlayacağını kaydeden Kotil, "Avrupa Havacılık Biriminin (AEA) verilerine göre, THY bir yıl içinde yüzde 17 büyüdü. Avrupa fazla büyümezken biz hızla büyüyoruz.

2008 yılının ilk 4 aylık döneminde, Avrupa'daki havayolu şirketlerinin doluluk oranı yüzde 1,5 düşmüş, THY'de ise yüzde 2,7 artmış durumda" diye konuştu.

THY'NİN HEDEFİ 5 YILDIZ

4 yıldızlı bir hava yolu şirketi olan THY'nin önümüzdeki yıllarda, Avrupa'nın ilk 5 yıldızlı hava yolu olacağını kaydeden Kotil, "2013 yılında THY 40 milyon yolcusu ile Avrupa'nin ilk 4 büyük havayolundan biri olacak. Bu yıl 23,5 milyon yolcu hedefliyoruz. Geçen yıl 20 milyon yolcu taşıdık. Bu yıl dünyadaki her 100 yolcudan birini biz taşıyoruz" diye konuştu.

THY filosunda şu anda 103 uçak bulunduğunu hatırlatan Kotil, şöyle devam etti:

"Uçaklarımızı geçen yıllara göre yüzde 10 daha fazla uçuruyoruz. Yıl sonu itibariyle uçak sayımız 120'ye çıkacak. Sipariş verdiğimiz uçaklar gelmek üzere. Bunlardan 4'ü kargo uçağı. Tek bir kargo uçağımız vardı bu 4'e çıkacak. Uzak mesafe uçan 12 adet Airbus 340 ve 330 uçağa 4 tane daha ekliyoruz. Siparişi daha önce verilmiş uçaklardan ikisi yakında gelecek, ikisi de yıl sonunda gelecek. Filomuzun yaşı 6 ve dünyada 107 noktaya uçuyoruz."

CİRO HEDEFİ 4,5 MİLYAR DOLAR

THY'nin 2008 ciro hedefinin 4,5 milyar dolar olduğunu bildiren Genel Müdür Kotil, "Türkiye, havacılıkta batının verimliliğini, doğunun da konukseverliğini bir araya getiriyor" dedi.

Uçaklarda yakıt tasarrufuna da dikkat ettiklerini kaydeden, Temel Kotil, "En çevreci havayolu şirketi biziz. Çünkü yakıt çok pahalı. Onu minimize etmek için uçaklarımızı en ekonomik şekilde kaldırıp indiriyoruz. Modern uçak kullanıyoruz.

Star Alliance ortaklığına da değinen Kotil, bu anlaşma ile THY'nin en prestijli 20 hava yolu şirketinden biri durumuna geldiğini kaydetti.

Günün Önemli Haberleri