THY’den Kürtçe açıklaması

Abone ol

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY uçaklarında Kürtçe anons taleplerine ilişkin olarak, “Yerel etnik dillerde b...

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY uçaklarında Kürtçe anons taleplerine ilişkin olarak, “Yerel etnik dillerde böyle bir anons gündemimizde yok” dedi.
THY’nın 235’inci uçuş noktası olan Kastamonu hat açılışına katılan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, açılışın ardından İstanbul dönüşü uçakta gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Akil insanlar toplantısında gündeme gelen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’ne yapılan seferlerde uçaklarda Kürtçe anonsun yapılması önerisi hakkında konuşan Topçu, “Yerel etnik dillerde böyle bir anons gündemimizde yok” dedi.
Atatürk Havalimanı’nın kapasitesinin arttırılması için çalışmaların devam ettiğinin de altını çizen Topçu, “Yeni havalimanının yapım sürecinin 2016-2017 yılına kadar süreceği öngörülüyor. Yapım süresince Atatürk Havalimanı’nın hem park alanlarının hem de terminalin biraz daha büyümesi gerekiyor. Bununla ilgili adımlar atılıyor. Önümüzdeki günlerde kargo binasının yıkılması gündemde. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından havalimanında 40’a yakın bir park alanı ortaya çıkmış oluyor. Buranın yapılmasından sonra Atatürk Havalimanı ciddi bir şekilde rahatlayacak. Bununla birlikte saatlik uçuş frekansı da biraz daha artmış olacak. Böylece yeni havalimanının yapım süresine kadar bunlar Atatürk Havalimanı bir nebze olsa da rahatlatmış olacak” diye konuştu.

YENİ DESTİNASYONLARI AÇIKLADI
THY’nin yeni destinasyonları hakkında da bilgi veren Topçu, “Dünyada uçmadığımız noktalar var. Bunun için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz, Ulaştırma Bakanlığımız ve hükümetimizin gösterdiği çabalar, bizim gösterdiğimiz çabalar var. Bu çabalara rağmen frekans konusunda Kanada ve Uzakdoğu’da sıkıntı yaşıyoruz. Güney Amerika’da ise sıkıntımız yok, onlarla ilgili frekansları aldık. Önümüzdeki dönemde gelecek geniş gövdeli uçaklarla bu seferlerimizi icra edeceğiz. Orta Amerika’da olsun, Kuzey Amerika’da olsun birçok uçuş noktasıyla ilgili kararlarımız mevcut. Meksiko City, Küba, Venezuela, Kolombiya ile ilgili yönetim kurulu kararı alınmış hatlarımız. ABD’de ise Atlanta ve Boston şehri var. Bunun yanında Batı’da bir noktaya uçma hedefimiz var. Hem ABD hem uzun uçuşlarda, aynı şekilde Uzak Doğu’da uçuşlarımızı kuvvetlendirmek istiyoruz. Bunları netleştirdiğimiz takdirde Orta Asya’da frekanslarımızın sayısı da artacak” dedi.

“ATATÜRK HAVALİMANI’NIN SIKIŞIKLIĞI YÜZÜNDEN UÇAKLARI ŞU ANDA FİLOMUZA KATAMIYORUZ”
Basın mensuplarının, “Yeni havalimanın yapılmasından sonra filonuza büyük gövdeli Airbus A380 tipi uçağı katmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna ise Topçu şu yanıtı verdi:
“İstanbul haber merkezi olarak büyük, küçük uçak diye bir sorunumuz kalmadı. İstanbul’da hangi noktaya sefer koyarsak koyalım artık bu uçakları doldurabiliriz. Şu anda dördüncü büyük dağıtım ağına sahibiz. En çok ülkeye uçan havayolu şirketi unvanı bizde ve global pazarda derecemiz var. Şu an Atatürk Havalimanı’nın sıkışıklığı yüzünden uçakları şu anda filomuza katamıyoruz. Gelecek yıllarda muhakkak bu konuda yönetim kurulumuzla bir karar alacağız. Büyük uçak konusunda bir netlik yok. Bu yılın sonuna kadar bir karar alacağız.”

“200’YE YAKIN ARKADAŞIMIZ İŞE GERİ DÖNDÜ”
THY’nin grevde yer alan çalışanlarla ilgili yaptığı çağrılara yönelik sorular üzerine ise Topçu, “Kabin memuru arkadaşlarımızdan biri bize başvurarak ‘Biz uçmak istiyoruz fakat bazı endişelerimiz ve tereddütlerimiz var’ dedi. Münferit olarak greve katılan bir arkadaşımız çalışmama hakkı olduğu gibi, çalışma hakkı da vardır. Bu anayasal bir haktır. Ben kendisine şunu söyledim; grevdeki bir çalışanımızı iş verip vermeme hakkı işverendedir. Biz en sonunda şu tarihe kadar grevde olan arkadaşlarımız eğer başlarsa, biz bunlarla herhangi bir problem olmadan devam edeceğiz. Ama bu saatten sonra başvuran olursa artık biz hukuksal hakkımızı kullanıyoruz ve çalıştırmama hakkımızı kullanacağız. Yaklaşık 200’ye yakın arkadaşımız geri döndü. Artık geri dönmeyenler de grevin sonlanmasını bekleyecek. Biz kanunlardan gelen hakkımızı kullanıyoruz. Şu an grev gündemimizde değil. Şu anda çalışanların yüzde 99,5’i zaten çalışıyor. Fiili grev denilen bir olay yoktur. Bizde bu grevi kanuni olarak görmüyoruz. Türkiye’de demokratik bir sendikacılık yapılmadığı için işçilerin hakları da bloke edilerek kağıt üzerinde grev sürdürülüyor. Bizim gündemimizde bu konu yok” diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri