The Times: Olimpiyat Komitesi oyunu İstanbul'dan yana kullanmalı
Abone olİngiltere gazetesi The Times, bugünkü başyazısında Olimpiyat Oyunları için İstanbul'un adaylığına destek verdi. Gazete, 'Türk Lokumu' başlıklı yazısında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin oyunu İstanbul'dan yana kullanması gerektiği yorumunu yapıyor.
İngiltere gazetesi The Times bugünkü başyazısında Olimpiyat
Oyunları için İstanbul’un adaylığına destek verdi.
"Türk Lokumu" başlıklı yazısında gazete, Boğaziçi Köprüsü’nü “İki kıtayı birbirine bağlayan, hareketli su yolunun üzerine uzanmış ve geçen herkese veya köprüye göz atan herkese muhteşem bir manzara sunan mühendislik harikası” olarak tanımlıyor.
The Times, İstanbul’un ev sahibi olması durumunda Olimpiyat Maratonu’nun Asya’yı Avrupa’ya bağlayan köprüde koşulacağını, ‘kıtalar arası’ maratonun İstanbul’un seçilmesi için en önemli nedenlerinden biri olduğunu ifade ediyor.
Başyazı İstanbul’u şöyle tanımlıyor:
“İstanbul, daha ‘şehir kelimesi’ ortada yokken bir dünya
kentiydi. Bizans dönemindeki Konstantinopolis’in varisi olan kent,
27 asır boyunca halkların, kültürlerin ve dinlerin buluşma noktası
oldu. İslam'ın doğmadığı zamanlardan bu yana casusları, hacıları ve
köleleri çekiyordu. Kent artık ağırlıklı olarak Müslümanlardan
oluşuyor ama çok da kozmopolit, laik idare altında ulusun ticaret
kalbinin attığı yer.”
Gazete, İstanbul’un seçilmesinin ‘Müslüman âlemine de yeryüzünün en büyük gösterilerinden birine davet edilmesi’ anlamına geleceğini belirtiyor.
'Oylama siyasi olacak'
The Times, İstanbul’un yılbaşına kadar en favori kentlerden biri olduğunu ifade edip şöyle devam ediyor:
“Fakat daha sonra, kentin yeşil alanlarını ve ülkenin laikliğini korumak için düzenlenen gösteriler ayaklanmalara dönüştü ve gösteriler, temel özgürlükler ile yasal çerçeve gözetilmeksizin bastırıldı. Türkiye ekonomisindeki büyümenin yavaşlaması da Olimpiyat Komitesi’nin tasarruf tedbirlerini ödüllendirme baskısı altında olduğu bir dönemde, tahmini maliyeti 12 milyar sterlini bulan Olimpiyatlar için İstanbul’un seçilmesi konusunda endişeleri doğurdu.”
Gazete, İstanbul’daki Gezi olaylarının Londra’da iki yıl önce yaşanan ayaklanmalardan daha şaşırtıcı olmadığını belirtip asıl önemli noktanın Olimpiyatların daha önce hiçbir Müslüman ülkede düzenlenmemiş olmasını gösterdi.
Başyazıda, Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge’nin yerine en favori adaylardan gösterilen Thomas Bach’ın “Sporun siyasetle hiçbir ilgisi yoktur” sözüne eleştirel baktığı hatırlatılırken şu yorum yapıldı:
“Cumartesi günkü oylama, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Müslüman ülkelere ekiplerine kadın sporcuları dâhil etmeleri talebi kadar siyasi bir oylama olacak. Fakat Komite üyeleri kendilerini sıradan siyasi fay hatlarıyla sınırlı hissetmemeli. Bu hatların ötesine geçmeliler. Olimpiyat ruhunun robotlarla bir ilgisi yok, her şey insanlarla ilgili.”
The Times gazetesi, İstanbul’dan övgüyle bahsettiği yazısını Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne bir mesaj vererek noktalıyor:
“Uluslararası Olimpiyat Komitesi oyunu İstanbul’dan yana kullanmalı.”