Tezkereler Meclis’te, muhalefet ne diyor?

Abone ol

2 Ekim günü "Suriye kaynaklı tehditler" konusunda yabancı ülkelere asker gönderme yetkisini içeren tezkere ile Kuzey Irak'ta PKK’ya yönelik sınır ötesi harekat yapma yetkisi veren Irak tezkeresinin sürelerinin uzatılması görüşülecek.

TBMM’nin yeni yasama yılı, yarın başlıyor. 2 Ekim Perşembe günü ise, "Suriye kaynaklı tehditler" konusunda yabancı ülkelere asker gönderme yetkisini içeren tezkere ile Irak’ın kuzeyinde PKK’ya yönelik sınır ötesi harekat yapma yetkisi veren Irak tezkeresinin sürelerinin uzatılması görüşülecek.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada her iki tezkerenin birleştirildiğini, tek bir tezkere olarak Meclis’e gönderildiğini söyledi.

Tezkerelerin birleştirilmiş hali için “Tüm tedbirleri içeren kapsamlı bir tezkere” tanımlaması yapan Arınç, “Öyle bir tezkere çıkaralım ki yarın yeni bir ihtiyaç olmasın, yeni tezkereler çıkarmayı düşünmeyelim, kapsamlı bir tezkereyle yolumuza devam edelim diye düşünmüştük. Güzel bir metin ortaya çıktı” dedi.

Arınç, tezkerede, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adının açıkça geçip geçmediği konusunda ise “Genel ifadeler kullanmayı tercih ettik. İsimlerini tek tek saymak yerine onları tarif etmek çok daha akıllıca bir iş olacaktır” açıklamasını yaptı.

Tanrıkulu: Torba tezkere

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın açıklamalarına ilk tepki ise Cumhuriyet Halk Partisi’nden geldi.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, tezkereyi “torba tezkere” olarak niteledi.

Tanrıkulu, “Daha içeriği tam görmedik, ‘her şey içinde olacak’ dedi. AKP döneminde torba kanunlardan sonra torba tezkereyi de gördük. Böyle bir tezkere mantığı, Meclis geleneği yok” dedi.

Meclis’in vereceği yetkilerin çerçevesinin net olması gerektiğini savunan Tanrıkulu, “Bu iş, çocuk oyuncağı değil. Ülkenin geleceğini ilgilendiren konular” ifadesini kullandı.

Ayhan: Tamamını gördükten sonra

Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) önceki yıllarda tezkerelere “evet” oyu verdiği biliniyor. Bu kez MHP’nin bu kez nasıl bir tavır sergileyeceği ise merakla bekleniyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada “Biz daha önceki tezkerelere tavrımızı müspet anlamda net bir şekilde ortaya koyduk. Kabul oyunu, hem hükümetin, hem de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ülkenin güvenliğine gelebilecek tehditlere karşı elini kuvvetlendirmek için verdiğimizi söyledik. Orada bir güvenlik şeridi oluşması gerektiği yönündeki görüşlerimizi de 2008 yılından beri kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.

Arınç’ın açıklamalarını anımsattığımız Ayhan, “Metnin tamamını henüz görmedik. Tamamını gördükten sonra yorum yapmak daha doğru olur” diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri