Tesadüf değilmiş! Bir pakette bakın neden 20 tane oluyor!
Abone olHiç düşündünüz mü, bir sigara paketinde neden 20 tane sigara var? Uzmanlar bakın bunun nedeninin neye bağlıyor.
Uzmanlar, bağımlılığın tedavisinin başlamaya oranla daha
zor olduğunu ifade ederken, bir pakette 20 sigara olmasının ise
tesadüf olmadığını belirtiyor.
Tütünün sigara şeklinde içimi, nikotini beyindeki reseptörlere hızlı ulaştırıyor bu nedenle de sigara bağımlılığı kolay başlıyor.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Azer Bağırov, bilimsel verilere göre genel popülasyonun yüzde 20'sinin sigara içtiğini belirterek herhangi bir psikiyatrik hastalık tanısı alanlarda sigara kullanımı ve bağımlılığının genel topluma oranla yüksek olduğunu söyledi. Dr. Bağırov, şöyle konuştu:
HANGİ HASTALAR SİGARA KULLANIR?
Psikiyatrik tedavi görenlerde sigara kullanım oranı yüksek
“Sigara kullanımı psikiyatrik hastalığı olan popülasyonda yüzde
40-50'lere ulaşıyor. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite, şizofreni
ve bipolar bozukluk tanısı alan hastalarda ise sigara kullanımı
yüzde 60-85 oranındadır. Herhangi bir psikiyatrik hastalık tanısı
alanlarda sigara kullanımı ve bağımlılığının genel topluma göre
belirgin yüksek olduğu aşikârdır.
SİGARA KULLANIMI KAYIT ALTINA ALINMIYOR
Ancak psikiyatri polikliniklerine başvuran hastalarda sigara kullanımı detaylı sorgulanıp kayıt altına alınmıyor. Sigara kullanıcılarının sadece yüzde 10'u sigarayı bırakmak için tedavi önerisi aldıklarını ifade etmektedir. Bu düşük oran genel tıp ve psikiyatri pratiğinde sigara kullanımının göreceli olarak ihmal edildiğine işaret ediyor." Nikotin beyin ödül merkezindeki reseptörlere doğrudan bağlanıyor.
NİKOTİN BEYNE DOĞRUDAN ULAŞIYOR
Tütünün sigara şeklinde içiminin nikotini beyindeki reseptörlere hızlı ulaştırdığını belirten Dr. Bağırov, “Ne yazık ki nikotini bu şekilde alma beyindeki ödül sistemi üzerindeki etkileri dolayısıyla nikotin bağımlılığı riskini arttırmaktadır. Nikotin beyin ödül sistemindeki nikotinik kolinerjik reseptörlere doğrudan bağlanarak keyif verici etkisini göstermektedir." diye konuştu.
BAĞIMLILAR 45 DAKİKADA BR SİGARA İSTİYOR
Sigara bağımlıları 45 dakikada bir sigara istiyor Beyindeki nikotin reseptörlerinin nikotinle doyurulması halinde daha fazla nikotin alımının keyif verici etki yapmadığını belirten Dr. Azer Bağırov, bu nedenle bağımlıların genel olarak 45 dakika arayla sigara içtiğine dikkat çekti.
SİGARA DALI STANDART BOYDA
Dr. Bağırov, şunları söyledi: “Dinlenme halindeki nikotin reseptörleri nikotine aşırı duyarlıdır.Sigara dumanıyla alınan nikotin bu reseptörlere birleştikten sonra artık nikotine karşı duyarsız hale gelirler. Eğer ödül sistemindeki nikotin reseptörlerinin hepsi nikotinle doyurulmuşsa daha fazla nikotin alımı keyif verici etki yapmaz. Bir dal sigara içimi sırasında alınan nikotin ödül sistemindeki bütün nikotin reseptörlerini doldurmak için yeterlidir. Bu nedenle sigara dalı standart boydadır.
BİR PAKETTE NEDEN 20 TANE VAR?
Bir pakette neden 20 sigara var? Başka deyişle daha uzun sigara dalı daha fazla keyiflendirici etki gösteremiyor. Kişinin sigaradan tekrar haz alabilmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekiyor. Merak edilen soru: Nikotin reseptörlerinin tekrar duyarlı hale gelmesi için ne kadar zaman geçmesi gerekiyor? Bu süre ortalama 45 dakikadır. Bakıldığında 1 paket/gün sigara kullanan kişi ortalama 16 saat uyanık kalıyorsa 45 dakikada bir sigara kullanırsa toplam 20 sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen sigara paketlerinde 20 sigara olmasının nedeni de budur.
SÜREKLİ DOŞ ARTIŞI YAŞANIYOR
Bu şekilde sigara bağımlısı beynindeki nikotin reseptörlerini gün boyunca sürekli nikotine doymuş ve duyarsızlaşmış hale getirerek sigara isteği yaşamıyor. Ancak kronik sigara kullanımı devam ettikçe beyindeki nikotin reseptör sayısında artış oluyor ve sigara kullanıcısı aşerme yaşamamak için doz arttırma ihtiyacı duymaya başlıyor."
BAĞIMLILIK İÇİN BİR AY YETİYOR
1 ay sonunda bağımlılık başlıyor Nikotin bağımlılığının tedavisinin kolay olmadığını belirten Dr. Azer Bağırov, “Nikotin bağımlılığının ilk sigarayla başladığı hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle gösterilmiştir. 1 ay süreyle kronik kullanım olduktan sonra sigara içimi durdurulduğunda aşerme belirtileri başlar. Moleküler hafıza sayesinde bırakma sonrasında istek ömür boyu devam eder, ancak şiddeti giderek azalan eğilim gösterir. Toplum bazlı çalışmalarda sigara içicilerinin 2/3'nün sigarayı bırakmayı istedikleri, 1/3'nün bırakma girişiminde bulundukları ve sadece yüzde 2-3'nün başarılı olduğu gösterilmiştir." dedi.
TEDAVİ NASIL OLUYOR?
Tedavide de nikotin kullanılıyor Nikotin bağımlılığının tedavisinde psikoterapi ve psikofarmakolojik yöntemlerin etkin olduğunu belirten Dr. Bağırov, tedavide nikotin kullanıldığını belirterek şunları söyledi: “Nikotin bağımlılığının tedavisinde etkili olduğu gösterilen psikofarmakolojik ajanların başında nikotinin kendisi var, nikotin sakızı, nazal sprey ya da cilde yapıştırılan nikotin bantları mevcuttur.
ARAŞTIRMA AŞAMASINDA
Nikotin reseptörleri üzerinden etki gösteren (parsiyel agonist) vareniklin etken maddeli psikofarmakolojik ajan nikotin bağımlılığında yüzde 30-40 oranlarında etkin olduğu gösterilmiştir. Nikotin bağımlılığının tedavisinde kullanılan ve kısmen etkili olduğu gösterilen diğer farmakolojik ajanlara bupropion, antidepresan ilaçlar ve bir opiat antagonisti olan naltrekson gösterilebilir. Nikotin bağımlılığının tedavisinde yeni yaklaşımlardan olan nikotin vaksinleri daha araştırma aşamasındadır."