Terziler artık bayramlarda da iş yapamıyor!
Abone olKredi kartıyla yapılan taksitli alışverişler, bayramları kendilerine ''ekmek kapısı'' olarak gören terzilerin işlerini olumsuz etkiliyor.
Erzurum Terziler Odası Başkanı Mustafa Kotan, AA muhabirine
yaptığı açıklamada, kentte 42 yıldır terzilik yaptığını belirterek,
kredi kartlarının giysi satışında sağladığı taksitlendirme
imkanının bayramlarda mesleklerini sıkıntıya düşürdüğünü
söyledi.
Terzilik mesleğinin gelişen teknoloji ve meslekte izlenen politikalar dolayısıyla kaybolmaya yüz tuttuğunu anlatan Kotan, ''Yaşadığımız eleman sıkıntısı nedeniyle artık bu işi yapmak bize ağır geliyor. Yaşımız belli seviyeye geldi. Artık kalfamız, çırağımız ve orta elemanımız yok. İdarici de sen, çalışan da. Günümüzün şartları artık bunu gösteriyor'' dedi.
Kotan, bu bayramda da umduklarını bulamadıklarını, mesleği kaybolmaya yüz tutan esnafa yardım yapılması gerektiğini ifade ederek, ''Bizler yıllarca alın teriyle kazandık, alın teriyle çalıştık. Kimseden bir beklentimiz olmadı. Bu mesleğin arkasından da çok insan yetiştirdik'' diye konuştu.
BAYRAMLARDA SABAHLARA KADAR ÇALIŞIRDIK
Kotan, önceki yıllarda bayramlarda sabahlara kadar yoğun
çalıştıklarını, istihdam alanlarının geniş olduğunu belirterek,
şöyle devam etti:
''Yeteri kadar elemanımız vardı. Hatta öyle meslektaşlarımız vardı ki, bayramda çok dolu olurlardı. Ramazan bayramında iş alan terzi, Kurban bayramına iş alamaz hale gelirdi. Eskiden bayramlarda sabahlara kadar çalışırdık, elbise yetiştiremezdik. Şimdi öyle bir şey yok. Artık bayramlarda terziler eski ilgiyi göremiyor. Kredi kartının sağladığı geniş taksitlendirme imkanı artık vatandaşı terziye yöneltmiyor. Büyük mağazalar 12 ay taksitle elbise satışı yapıyor. Bu bayramda ister istemez artıyor. Bizler 12 ay taksitle satış yapma lüksüne sahip değiliz. Türkiye'de yaygınlaşan kredi kartı vatandaşları hep başka yerlere yönlendirdi. Şimdi bir mağazadan kıyafet alıyorsun, kredi kartına 12 ay taksit yapıyor. Büyük firmalar yapıyor bunu. Ama biz böyle bir sistem yapma şansına sahip değiliz. Bizimki tamamen el emeği.''
ÇİN'DEN GELEN UCUZ MALIN ETKİSİ
Tekstil ürünlerinde Tayland ve Çin'den gelen ucuz malzemenin kullanıldığına dikkati çeken Kotan, ''Vatandaşlar ucuz satılan Tayland ve Çin mallarına rağbet ediyor. Bu da terzi dikimi mallara olan ilgiyi olumsuz etkiliyor. Biz artık zevk sahibi ve fiziksel yapıları farklı olan insanlara elbise dikerek para kazanıyoruz'' ifadelerini kullandı.