Tepkiler TÜSİAD'a geri adım attırdı
Abone olTÜSİAD, 'Anayasanın değiştirilemez maddelerinin değiştirilmesi yönünde bir görüş ve önerimiz olmamıştır' açıklaması yaptı.
TÜSİAD, geçen hafta Yüksek İstişare Konseyi
toplantısının özel oturumunda kamuoyuna sunulan "Yeni Anayasa
Yuvarlak Masa Toplantıları Dizisi - Yeni Anayasa Sürecinin Beş
Temel Boyutu" başlıklı çalışmanın ardından, bu konuyla ilgili
görüşlerini yaptığı bir açıklamayla kamuoyuna duyurdu.
İŞTE O AÇIKLAMA
'TÜSİAD geri adım attı' dedirtecek o açıklama şöyle; Bu çalışma TÜSİAD'ın ev sahipliği yaptığı ve Türkiye'nin alanlarında tanınmış 22 akademisyen ve kanaat önderinin bir araya geldiği toplantılar dizisinin sonucunda, 5 başlıkta farklı fikirleri derleyen bir metindir. Çalışmanın son bölümü ise çalışmanın eş koordinatörleri Prof. Ergun Özbudun ve Prof. Turgut Tarhanlı tarafından kaleme alınmıştır ve diğer yirmi katılımcı açısından bağlayıcı olmayan, şahsi yorum ve değerlendirmeleridir.
Öte yandan, çalışmanın hazırlanma amacı ve yöntemi yukarıdaki
şekilde açıklanmasına rağmen, geçtiğimiz hafta boyunca, basında
çalışmanın bir TÜSİAD Anayasa taslağı olduğu ve çalışmanın TÜSİAD
görüşlerini içerdiği yönünde değerlendirmeler yer almıştır. Bu
nedenle TÜSİAD Yönetim Kurulu, aşağıdaki konuların kamuoyuyla
paylaşılması gereğini görmüştür:
1- Anılan belge bir TÜSİAD görüş raporu değildir; akademisyen ve
kanaat önderlerinin 5 temel başlıkta uzlaştıkları veya
uzlaşamadıkları tespitleri içermektedir.
2- TÜSİAD'ın bugüne kadar gerçekleştirdiği demokratikleşme çalışmaları dikkate alındığında, bu çalışma ile örtüşen ve ayrılan konular mevcuttur.
3- TÜSİAD'ın demokratikleşme raporları dikkate alındığında, Cumhuriyetin demokratik, laik sosyal bir hukuk devleti olması niteliklerini ve devletin dili, başkenti ve bayrağı konularını içeren Anayasa'nın değiştirilemez maddelerinin değiştirilmesi yönünde, ne geçmişte ne bugün, bir görüş ve önerisi olmamıştır; bu hususlar TÜSİAD tüzüğünde açıkça ifade edilmiş değerlerdir. Ancak ilgili belgenin de işaret ettiği gibi, TÜSİAD, değiştirilemez maddelerdeki değerlerin korunmasında ve geliştirilmesinde, bu değerlerin değiştirilemezlik zırhıyla korunması kadar anayasanın bütününe yayılmış kural ve mekanizmaların nasıl dizayn edileceğini de önemsemektedir.
4- TÜSİAD'ın Sivil-Asker ilişkilerine dair demokratikleşme raporlarında önerileri belgede tüm katılımcıların da tam mutabakata vardığı üzere, bu çalışmayla büyük ölçüde parallelik arz etmektedir.
5- Yeni anayasanın, parlamentodaki parti gruplarının oluşturacağı uzlaşma komisyonunda hazırlanması önerisine katılmakla birlikte, TÜSİAD bu komisyonun İçtüzük'te yapılacak değişiklikle resmileştirilmesini ve parlamento dışı katılımın bir sisteme bağlanmasını beklemektedir. (Anayasa'nın yapım yöntemi konusunda belgede de farklı görüşler zikredilmiştir; TÜSİAD, yeni Anayasa yapım sürecinde, toplum kesimlerinin, STK'ların, ihtisas kurumlarının yeterli derecede görüşlerine başvurulmasının güvence altına alınması durumunda, Anayasa'nın ne şekilde kabul edileceği konusunda ek bir öneri sunmamıştır. Farklı görüşlerin en geniş anlamda dile getirilebilmesi ve dikkate alınmasının mekanizması sağlandığı durumda, TÜSİAD, rapordaki yöntemlerin herhangi birinin uygulanmasına eşit mesafededir.)
6- TÜSİAD, siyasete kadın katılımının özel önlemlerle anayasadaki yerini alması gerektiği kanaatindedir.
7- TÜSİAD, çalışmanın başörtüsü sorununa birey özgürlüğü temelinde yaklaşımına iştirak etmekte ve inancı ne olursa olsun tüm vatandaşların özgürlük alanını koruyan garantilerle birlikte bir çözüm üretilmesi gerektiği görüşündedir.
8- TÜSİAD, din eğitim ve öğretimi ve anadilin öğrenimi hususlarında, bireylerin talep etmeleri halinde iştirak edecekleri seçimlik dersler koyulması formülünden yanadır. TÜSİAD bu çerçevede, zorunlu din dersinin kaldırılması ve eğitim dilinin resmi dil olan Türkçe olması gerektiği görüşündedir.
9- TÜSİAD, anayasa mahkemesinin üye yapısının belirlenmesinde karma bir modeli savunmakta, çoğunluk üyenin yargı organlarınca belirlenmesi, diğer üyelerin yarıya yakınının TBMM tarafından nitelikli çoğunlukla, sınırlı sayıda üyenin ise Cumhurbaşkanı, üniversiteler ve barolar tarafından belirlenmesinin uygun olacağı görüşündedir.
10- TÜSİAD, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda yürütme
organından gelen kişilerin üyeliğine son verilmesi Kurul'un
yürütmeden bağımsız hale getirilmesi gerektiği görüşündedir.
Üyelerin çoğunluğunun her düzeydeki yargı organı tarafından
belirlenmesi, yargı dışından da Kurul'a üye seçilebileceği görüşüne
iştirak etmektedir.
11- Genel seçimlerde ulusal barajın düşürülmesi konusunda belgeyle
TÜSİAD görüşleri örtüşüyorsa da, TÜSİAD seçim sisteminin ve siyasi
partiler mevzuatının, temsil adaleti, milletvekili ve seçmen
ilişkisin kuvvetlendirilmesi ve katılımcılığın artırılması
çerçevesinde reforme edilmesi görüşündedir ve bu yönde alternatif
bir dizi çalışmayı kamuoyu ile paylaşmıştır.
12- Belgede akademisyenler arasında tam mutabakata varıldığı görülen parlamenter sistemin muhafaza edilmesi ve Cumhurbaşkanın yetkilerinin parlamenter sisteme uygun olarak sınırlandırılması konusu da TÜSİAD görüşleriyle paraleldir.
13- Yine belgeyle tutarlı olarak TÜSİAD, Yüksek Öğretim Kurulu yerine üniversitelerarası planlama ve koordinasyondan sorumlu yeni bir yapının kurulmasını ve bu kapsamda akademik özgürlükler ve üniversitelerin özerkliği güvence altına alınmasını beklemektedir.
Sonuç olarak TÜSİAD son çalışmayla aslında bir
yeni Anayasa ihtiyacına işaret etmektedir ve yeni Anayasanın birey
odaklı, sivil ve özgürlükçü olması ilkelerini talep etmektedir.
TÜSİAD'ın yeni anayasaya yaklaşımı, son 20 yıldır olduğu gibi,
çağdaş dünyada kabul görmüş ilkelerin Türkiye'de yerleşmesi ve
kurumsallaşmasına dayanmaktadır. Bu ilkelerin hangi detaylı
kurallarla hayata geçirileceği ihtisas kuruluşlarınca, bilim
insanlarınca tartışılacak ve son kertede yasama veya doğrudan
seçmenin kararı ile belirlenecektir.