Tepkiler Erdoğan'a geri adım attırdı!

Abone ol

AK Parti Uzlaşma Komisyonu’na sunacağı basın özgürlüğü maddesini revize etti.

Basın özgürlüğü sadece “kamu düzeni, başkalarının hak ve hürriyetleri ve genel ahlaka aykırılık” gerekçesiyle sınarlanabilecek.

TBMM Uzlaşma Komisyonu’nun 1 Ağustos’ta toplanarak partilerin yeni anayasanın temel hak ve özgürlükler bölümünün kalan maddeleri için hazırladıkları öneri metinlerini ele alacak. Bu çerçevede TBMM Başkanı Cemil Çiçek, tüm partilerin 25 Temmuz tarihine kadar öneri metinlerini Meclis Başkanlığı’na sunmalarını istemişti. Bu tarihte sadece BDP öneri metinlerini Başkanlığa gönderdi. CHP ise önceki gün Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı toplantı çerçevesinde öneri metinlerini yazım çalışmasını sürdürdüğü için sunumunu 30 Temmuz Pazartesi günü yapabileceğini açıkladı. CHP’deki bu rötar AK Parti ve MHP’yi de etkiledi. İki parti de, eş zamanlı sunum olması için öneri metinlerini netleştirmelerine karşın Pazartesi gününü bekleme kararı aldı. 1 Ağustos’ta toplantı yapılıp yapılmayacağı Ankara dışında tatilde olan Çiçek’in dönüşünden sonra netleşecek.

TIRPANDA GERİ ADIM

Öneri metinleri hazır olmasına karşın henüz TBMM Başkanlığı’na sunmayan AK Parti’nin, daha önce komisyona ilettiği ve büyük tartışma yaratan “Basın özgürlüğü” maddesinde revizyona gittiği öğrenildi. Komisyona daha önce gönderdiği metin üzerinde yeniden çalışan AK Parti, basın özgürlüğünün sınırlandırılma gerekçelerini daralttı. AK Parti komisyona ilk sunduğu öneri metninde basın ve yayın özgürlüğünün, ”Milli güvenliğin, kamu düzeninin, genel ahlakın, başkalarının haklarının, özel veya aile hayatının korunması; suçların önlenmesi, yargının bağımsız ve tarafsızlığının sağlanması, savaş kışkırtıcılığının, her türlü ayrımcılık, düşmanlık veya kin ve nefret savunuculuğunun engellenmesi” gerekçeleriyle sınırlanabilmesini hükme bağlamıştı.

Şebnem Hoşgör'ün haberine göre, AK Parti’nin basın özgürülüğünü sınırlayan örenisi üzerine basın örgütleri ve muhalefet liderlerinden yoğun tepki açıklamaları gelmişti. TBMM Başkanı Çiçek de, “Genişletmeyi hedef alan bir anlayışla çalışıyoruz. Bu bakımdan basın özgürlüğü de dahil temel hak ve özgürlükler geriye gitmez. Eğer bugünkü anayasadan geriye gideceksek, yeni anayasayı niye yapıyoruz?” çıkışında bulunmuştu.

Bu tepkilerin ardından “Basın özgürlüğü” maddesi üzerinde yeni bir çalışma yürüten AK Parti, öneri metninde önemli değişikliklere gitti. Yapılan değişiklik ile basın ve haberleşme özgürlüğünün sadece “kamu düzeni, başkalarının hak ve hürriyetleri, genel ahlaka aykırılılık” gerekçesiyle sınırlabilmesi öngörüldü.

Ayrıca mevcut anayasanın “Süreli ve süresiz yayın önceden izin alma ve mali teminat yatırma şartına bağlanamaz” hükmü de AK Parti’nin yeni anayasa öneri metnine eklendi. Ancak AK Parti basın yayın araçlarının müsadere edilemeyeceğine ilişkin mevcut anayasa hükmünü önerisine taşımadı. AK Partili bir komisyon üyesi bunun gerekçesini, “Zaten genel bir müsadere yasağı var. O nedenle koymadık” sözleriyle açıkladı.

Günün Önemli Haberleri