Temyizden vazgeç tahliye ol
Abone olCezasını tamamlamış ancak Yargıtay'da temyiz dosyası bulunan mahkumlar haklarından vazgeçmeleri durumunda tahliye oluyor. Amac iş yükünü azaltmak.
İnfaz süresini dolduran bazı mahkûmlar, iş yükü
sebebiyle kilitlenen Yargıtay'daki temyiz haklarından vazgeçerek
cezaevinden kurtulabiliyor. Bunun en çarpıcı örneği Ümraniye E Tipi
Cezaevi'nde yaşandı.
2007 yılından beri hapis yatan Ömer Tarduş, 13 Eylül 2010'da infazını tamamladığı halde dosyası Yargıtay'da temyiz beklediği için tahliye olamıyordu. Cezaevi savcısının yönlendirmesiyle Yargıtay'a dilekçe gönderen Tarduş, bu hakkından feragat edince önceki gün özgürlüğüne kavuştu. Hapisten kurtulabilmek için daha önce kabul etmediği suçu da üstlendiğini belirten Tarduş, fazladan yattığı 2 buçuk ay için tazminat davası açacağını söyledi.
Yargıtay'da temyiz bekleyen 1,6 milyon dosyadan binlercesinin zamanaşımından düştüğüne dikkat çeken Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, "Çok zor durumdayız. Belki yeni bir yargıtay daha kurmak gerekir." demişti. Gerçeker, öncelikle 6 yeni daire kurulmasını istemişti.
Genellikle siyasi tartışmaların içinde yer alması ile eleştirilere hedef olan yüksek yargı yoğun iş yükü ile gündemde. Yargıtay'da bekleyen dosya sayısı 1,5 milyonu geçmiş durumda. Yüksek mahkeme gelen dosyaları koyacak yer bulamadığı için PTT'den alamıyor. Zamanında incelenemediği gerekçesiyle sadece 2009 yılında 14 bin 809 dosya zamanaşımına uğrayarak ortadan kaldırıldı. 2007 yılından beri hapis yatan Ömer Tarduş, 13 Eylül 2010'da infazını tamamladığı halde dosyası Yargıtay'da temyiz beklediği için tahliye olamıyordu. Yargıtay'a dilekçe göndererek temyiz hakkından feragat eden Tarduş, hapisten kurtulabilmek için daha önce kabul etmediği suçu da aldığı cezayı fazlasıyla yattığı için üstlenmek zorunda kaldı. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na, Adalet Bakanlığı'na ve daha pek çok yere dilekçe gönderen ancak sesini duyuramayan Tarduş, cezaevi savcısının yoğun takibi ile mahkûmiyetten kurtuldu. Temyiz dosyası yargılandığı yerel mahkemeye önceki gün ulaşan Tarduş, akşam geç saatlerde tahliye edildi. Cezaevi kapısında Zaman'a konuşan Ömer Tarduş, fazladan yattığı 2 buçuk ay için tazminat davası açacağını söyleyerek, "Savcının kişisel çabası olmasa ben burada daha uzun süre kalırdım. Allah ondan razı olsun. Onun sayesinde kurtuldum." ifadelerini kullandı.
Ömer Tarduş, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2007
yılında 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmış. Ceza İnfaz
Kanunu'na göre aldığı cezanın üçte ikisi olan 33 aylık hapis
cezasını çekmek üzere Ümraniye Cezaevi'ne yerleştirilmiş. "Kaldığım
süre boyunca belki aldığım ceza bozulur umudu ile" Yargıtay'dan
gelecek haberi beklediğini söylüyor. Hasretle beklediği 13 Eylül
2009 olan tahliye günü geldiğinde ise asıl şoku yaşamış. Ömer
Tarduş, başından geçenleri şöyle anlatıyor: "Çıkmayı beklerken
dosyam Yargıtay'da beklediği için tahliye olamadığımı öğrendim.
Belki 10 yere dilekçe gönderdim. Ben zaten aldığım cezayı yatmışım.
Bu saatten sonra temyiz neyime, dedim. Kimseye sesimi de
duyuramadım. Cezaevine yeni savcı atanınca dilekçe verdim. Olaya
anında müdahale etti." Ümraniye Cezaevi Savcılığı, Ömer Tarduş ile
aynı durumda olan mahkûmları tek tek tespit etti. Diğer mahkûmların
da tahliye olması için işlemler devam ediyor.
Kaynak: Melik Duvaklı-Zaman