Temizleyin artık şu mayınları

Abone ol

Mayınlı araziler iştah kabartıyor. İş adamları çağrıda bulunuyor.

Kilisli iş adamları, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazide ''ortak bir serbest bölge'' kurulmasını istiyor. Serbest bölgede sağlanan teşvik ve avantajlarla yatırımları artırmayı hedefleyen Kilis, Suriyeli iş adamlarıyla ortak üretim yaparak, milyarlarca dolar pazara sahip Arap Birliği ülkelerine gümrüksüz mal satmayı amaçlıyor.

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası, iki ülke dış ticaretini artırmanın yanı sıra kentin ekonomisini canlandıracak ve işsizliği önleyecek ''ortak serbest bölge kurulması'' önerisine ilişkin raporunu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığına sunacak.

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Mehmet Özçiloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye arasında sınırda mayınlı bölgede iki ülke iş adamlarının ortak çalışabileceği, yatırımlar yapabileceği bir serbest bölge kurulmasını istediklerini söyledi.

Kilis'in güney batısında tarıma elverişli olmayan araziler bulunduğunu belirten Özçiloğlu, ''Kentin güney batısında mayınlı alan az. Bunlar temizlenerek, Türkiye ve Suriye arasında geçiş yapılabilir. Burada ilk etapta 1,000 dönüm üzerinde örnek bir serbest bölge kurulabilir. Halep Ticaret ve Sanayi Odası da buna olumlu bakıyor'' dedi. Mehmet Özçiloğlu, sınırda serbest bölgenin kurulması için, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvuruda bulunacaklarını bildirdi.

''SINIRDA OLMASI AVANTAJ SAĞLAYACAK''

Serbest bölgede teşvik ve vergi avantajları, ucuz enerji kullanımı ve daha az bürokrasi sağlandığını vurgulayan Özçiloğlu, serbest bölgede özellikle makine, plastik, demir çelik, gıda, ambalaj sektörlerinde ortak yatırımlar yapılabileceğini ifade etti. Mehmet Özçiloğlu, serbest bölgenin sınırda olmasının iki ülkeye avantaj sağlayacağını dile getirerek, şöyle dedi:

''Serbest bölgenin yanı sıra Suriye'nin ucuz enerjisinden istifade ederek üreteceğimiz ürünleri, Ortadoğu ülkelerine, Arap Birliği ülkelerine gümrüksüz satabiliriz. Suriye'de üretilen tüm ürünler, Arap Birliği ülkelerine gümrüksüz ihraç edilebiliyor. Arap Birliği ülkeleri birlik dışındaki ülkelerden, ithalat ve ihracatta yüzde 200'e varan gümrük vergisi alıyor. Arap Birliği ülkeleri pazarı çok büyük. Serbest bölge ile gümrük vergisi engelini aşar, bu pazardan daha büyük pay alabiliriz. Son yıllarda Türkiye-Suriye ticari ve sosyal ilişkilerimiz çok gelişti. Serbest bölgenin, iki ülkenin ekonomisine ve ilişkilerine büyük katkısı olacaktır.''

Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 10 civarındayken Kilis'te yüzde 20'den fazla olduğunu, tarım sektöründe çok çalışanlardan dolayı gizli işsizlik bulunduğunu belirten Özçiloğlu, ''Kilis'te geçim şartları çok düşük. Serbest bölge kurulursa hem Kilis kalkınır hem de işsizliğe çare olur. Çevre illerden bile göç alır duruma geliriz'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri