Telekomda halka arz rekoru

Abone ol

Türk Telekom halka arzda rekor kırdı. Yabancı yatırımcıdan 4.3 kat talep geldi. Dünyanın 5. büyük halka arzı oldu.

Türk Telekom halka arzı 1.9 milyar dolarlık büyüklüğüyle dünyanın beşinci büyük halka arzı oldu. Yerliden 4.7, yabancı yatırımcıdan 4.3 kat talep geldi. Ek satış hakkı kullanılmazken, yerli payı yüzde 40’a çıktı.

Dünya piyasalarında belirsizlik sürerken Türk Telekom halka arzına yabancıdan yoğun ilgi geldi ve yerli talebi rekor düzeyde gerçekleşti. Türk Telekom’un yüzde 15’inin halka arzına ilişkin sonuçların açıklandığı basın toplantısında konuşan Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, “Yabancı yatırımcılar tarafından gösterilen ilgi, global piyasaları etkisi altına alan istikrarsızlık ortamında ülkemize duyulan güven olarak değerlendirilmeli” dedi.

Kilci’nin verdiği bilgiye göre 1.9 milyar dolarlık gelir elde edilecek halka arz, dünyanın beşinci büyük halka açılma işlemi olacak. Halka arzın doğru zamanlamada yapıldığını vurgulayan Kilci, hissesin kesin fiyatının 4,60 YTL olarak belirlendiğini kaydetti. Bu hisse fiyatıyla şirketin değeri de yaklaşık yaklaşık 15.5 milyar dolara tekabül etti.

YERLİ PAYI YÜZDE 40’A ÇIKTI

Kesin talep sonuçlarına göre, daha önce yüzde 35 olarak planlanan yerli payı yüzde 40’a çıkarılırken, yabancı yatırımcı payı da yüzde 60’a düşürüldü. Yerliden 4.6 milyar YTL, yabancı yatırımcıdan da 6.3 milyar YTL’lik talep geldi. Böylece yerliden 4.7, yabancı yatırımcıdan 4.3 kat talep alındı

YERLİDE TAHSİS REKORU

Yerli yatırımcıya sunulan hisseler için 95 bin kişi talepte bulunurken 94 bin kişiye tahsisat yapıldı. Böylece Türk Telekom halka arzı yurtiçinde en fazla tahsisat yapılan işlem olarak tarihe geçti. Daha önce Halkbank halka arzında 50 binin üzerinde yurtiçi yatırımcıya hisse satışı gerçekleşmişti.

İNGİLİZLER BAŞI ÇEKİYOR

Yabancı yatırımcıya satıştan 1.15 milyar dolar gelir elde edildi. Yabancılara satılan hisselerde İngilizler yüzde 30 payla başı çekerken, hisselerin yüzde 15’i Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 11’i ABD, yüzde 10’u İsviçre, yüzde 9’u Lübnan, yüzde 6’sı Suudi Arabistanlı yatırımcılara tahsis edildi.

EK SATIŞ HAKKI KULLANILMADI

Yurtiçi satışından 767 milyon dolar gelir sağlanırken, yüzde 1.75’i PTT, yüzde 5.6’sı da Telekom çalışanlarına tahsis edildi. Özelleştirme İdaresi Telekom yönetimindeki kontrolünü kaybetmemek için ek satış hakkını kullanmadı.

Şirket hisselerinin TTKOM koduyla 15 Mayıs’ta İMKB’de işlem görmeye başlaması bekleniyor.

Günün Önemli Haberleri