Telekomda CASUS ALARMI

Abone ol

Türk Telekom'da "ajan" iddiaları bazı istihbarat ve güvenlik güçlerini harekete geçirdi.

Türk Telekom'da "ajan" iddiaları bazı istihbarat ve güvenlik güçlerini harekete geçirdi. Türk Telekom'u satın alan Oger Grubu'nun Türkiye'deki her türlü bilgiyi tekeline almasından rahatsız olan güvenlik ve istihbarat birimleri, kurumda operasyon başlattı. Geçen hafta, Türk Telekom'da çalışan 8 İngiliz ve 1 Türk'ün sorguya alındığı öğrenildi.

Türk Telekom'un Lübnan asıllı Saudi Oger'e satılmasının ardından, stratejik öneme sahip bir kurumda yabancıların çalıştırılması ile "devletin güvenliğinin tehlikeye girdiği" konusu meclis gündemine taşındı. Türk Telekom'un, yüzde 55'i Oger Telecom'a devredilirken Jandarma, Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet, TAFICS (NATO Ortak Haberleşme Sistemi) hatları da özelleştirilmiş oldu.

Yetkilerden alınan bilgiye göre geçen hafta Türk Telekom'da çalışan yabancı personel ve bir Türkiye vatandaşı çalışan sorguya alındı. Saatlerce süren sorguya ilişkin bilgi veren yetkililer, "Bu sorgu istişare şeklindeydi. Uluslararası hukuk gereği, bir gözaltı söz konusu olmadı. İfadeler alındıktan sonra arkadaşlar buradan ayrıldı. Konuyu uluslararası boyutlarda da incelemeyi sürdürüyoruz," dedi.

Siyasilerin, "Türk Telekom'da, British Telekom'da istihbaratçı olarak bulunmuş mühendisler çalıştırılıyor mu? Oger Telekom'un çalıştırdığı yabancıların kanun dışı bir istihbarat faaliyeti yapıp yapmadığı ne şekilde kontrol edilmektedir?" soruları üzerine güvenlik birimleri Türk Telekom'u mercek altına aldı.

'İSTİHBARATÇILAR ÇALIŞIYOR'

Türk Telekom, 2005 yılında 6 milyar 550 milyon dolar bedelle Oger Telecom'a satıldı. Özelleşmenin ardından yönetim değişikliğine gidildi, bazı kritik görevlerde yabancı personel istihdam edilmeye başladı. Bu görevlere getirilen İngiliz mühendislerin daha önce de British Telekom'da istihbaratçı olarak çalıştıkları, başkent kulislerini karıştırdı. Konu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Milli Güvenlik Ku-rulu'na da iletildi. ANAVATAN Milletvekili Süleyman Sarıbaş, İngiliz istihbaratı tarafından kullanıldıkları iddia edilen bazı yabancıların Türk Telekom'da çalıştığı yönündeki iddiaları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sordu.

OGER'E UYARI MEKTUBU

Telsim'in yeni sahibi Vodafone'un Yunanistan'da telefon dinleme skandalına karışmasının ardından gözler Türk Telekom'a çevrildi. Ulaştırma Bakanlığı'nın, Türk Telekom'un yeni sahibi Oger Telekom'a "stratejik yerlerde yabancı çalıştırma" uyarısında bulunduğu bildirildi. Bağımsız İstanbul Milletvekili Emin Şirin de, "Burada casus olduğu kesin. Kurumun yüzde 8o'i İngilizlerin bilgi kontrolünde" dedi.

» 1999 TELEKULAK SKANDALI

TURKIYE'de ilk dinleme olayı 1985 yılında otomatik santrallara geçilmesi ile başladı. Bu konudaki ilk yasal düzenleme de 1990 yılında yapıldı. Bu süre içerisinde hukuka aykırı pek çok dinleme olayı tespit edildi. Ardından 44Z2 Sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleri İle Mücadele Kanunu ile telefon dinleme yasallaştı. 1999 yılında, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 9. katındaki yasal dinleme odasından ayrı olarak, bir alt katta illegal bir dinleme odasının ortaya çıkarılması "Telekulak skandali" olarak tarihe geçti. Dinlenenlerin arısında Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay, MGK, TBMM, Yargıtay, gazeteler ve holdingleri kapsayan geniş bir yelpazeyi kapsadığı ortaya çıktı.

» G8 KISMEN ÖZELLEŞTİRDİ

G8 ülkelerinde yapılan telekom özelleştirmelerinde sadece işletmecilik kısmı satıldı. Güvenlik nedeniyle sistemin altyapısı kamunun tekelinde kaldı. Türkiye de ise, Türk Telekom özelleştirmesinde MİT, Emniyet, Jandarma, NATO Ortak Haberleşme Sistemi hatları da Oger Telecom'a satılmış oldu. Bu satışla birlikte Türkiye'de her türlü bilgi de bu grubun tekeline girdi. Siyasilerin, Ulaştırma Bakanlığı ve başbakana, "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın bu konuda ihaleden önce alıcı grubu ikaz etmesi ve güvenlik ile ilgili konuları ihale şartnamesine eklemesi gerekmez miydi?" soruları ise yanıtsız kaldı.

Kaynak:Birgün

Günün Önemli Haberleri