Telefonunza gelen bu mesaja dikkat!

Abone ol

Neredeyse hergün cep telefonlarınıza gelen 'bugün son gün' mesajını sakın dikkate almayın çünkü...

Tüketiciyi ve İklimi Koruma Derneği Başkanı Ali Çetin, tüketicilerin cep telefonlarına, bankaya ödedikleri kredi kartı ve dosya masraflarını cüzi bir ücretle geri alabilecekleri vaadiyle mesaj gönderildiğini belirterek, "Bu danışmanlık firması altında faaliyet yürüten bir dolandırıcılık şebekesidir" ifadesini kullandı.

Çetin, yaptığı açıklamada, son günlerde bir çok tüketicinin telefonuna "Yeni Tüketici Yasasına göre göre kart aidatlarını, dosya masraflarını, faizleri geri alabilmeniz için son gün" şeklinde kısa mesaj (SMS) gönderildiğini anımsattı. Vatandaşların bu gibi mesajlara itibar etmemesi gerektiğini ifade eden Çetin, şöyle devam etti:

"Her gün gönderilen bu mesajlarda 'son gün' bitmemektedir. Verilen numarayı aradığınızda bir çağrı merkezi ile karşılaşmaktasınız ve size bankalara ödediğiniz masrafları geri alabileceğiniz, bu işlemin bedelinin ise alacağınız tutara göre değiştiği ve 259 liradan başlayan bir bedel ödemeniz gerektiği söyleniyor. Karşılığında ise dilekçe örnekleri gönderileceği 15 gün ile üç ay içinde paranın iade edileceği bildirilmektedir."

Verilen bilgilerin gerçek dışı ve tüketicileri kandırmaya yönelik olduğunu vurgulayan Çetin, "Bu, danışmanlık firması altında faaliyet yürüten bir dolandırıcılık şebekesidir. Öncelikle yeni tüketici kanunun numarası 6502'dir. Çıkış tarihi ise 2011 değil, 2013 yılıdır. Dolandırıcılık merkezinin verdiği 4736 sayılı kanun kamu kurumlarının ürettiği mal ve hizmetlerin tarifesi ile ilgilidir" ifadesini kullandı. Tüketicilerin bu tür dolandırıcılık şebekelerine itibar etmemesi gerektiğine dikkati çeken Çetin, şunları kaydetti:

"Tüketicilerin 26 Mayıs 2014 döneminden önce ödedikleri kredi kartı aidatı veya banka masrafları için tek kuruş bedel ödemeden kesinti belgeleri ile birlikte 2 bin liraya kadar olan alacakları için ilçe tüketici hakem heyetlerine, 2-3 bin lira arası için il tüketici hakem heyetlerine, 3 bin liradan yüksek alacakları için ise Tüketici Mahkemelerine müracaat etmeleri yeterlidir. Tüketiciler, her bir banka için ayrı müracaatta bulunmalıdırlar. "

Günün Önemli Haberleri