Teksas'taki türklerden mahkumlara jest

Abone ol

ABD'nin Teksas eyaletinde yaşayan Türkler, ülkenin en büyük problemlerinden biri olan mahkumların yeniden topluma uyum sağlama sorununa, açacakları bir merkezle el atmaya hazırlanıyor.

Teksas'taki Türk girişimcilerden olan ve Islamic Spirituality Center adlı vakfın yönetim kurulu başkanlığını yapan Kemal Civelek, soruları yanıtlarken, ABD'de yaşayan Türkler olarak yaşadıkları bu ülkeye katkılarının olması ve Amerikalıların Türk toplumunu daha iyi tanıması amacıyla ABD'nin en büyük sorunlarından birine el atmak istediklerini söyledi.

ABD'de şu anda hapiste olan, şartlı tahliye edilen ya da gözaltında yaklaşık 7,3 milyon kişi olduğunu belirten Civelek, "Yani, bu ülkede yaşayan her 31 kişiden biri bu durumda" dedi.

Civelek, ABD genelinde bir mahkumun devlete yıllık masrafının 21 bin, California'da 30 bin, Teksas'ta 14 bin dolar olduğuna, bunun Harvard Üniversitesi'nde okumayla aynı masrafa denk geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Burada masraflar daha düşük olduğu için genellikle mahkumlar Teksas'a yönlendiriliyor. Şu anda Teksas'ta 250 binin üzerinde kişi hapiste. Bunların yüzde 50'si narkotik, yüzde 20'si de kullandığı uyuşturucunun parasını bulamayınca hırsızlık gibi suçlar işlemekten girmiş. Yani mahkumların yüzde 70'inin hapishanede bulunma nedeni alkol ve uyuşturucu madde, hapishaneler yüzde 130 dolulukla çalışıyor. Asıl sorun ise içeriden çıkanların tekrar topluma adapte olamaması. Yüzde 68'i geri dönüyor. Bu nedenle bu konunun çok büyük problem olduğunu gördük."

"TOPLUMA ADAPTE OLMALARINA YARDIMCI OLACAĞIZ"

Hapishanelerden çıkanların topluma adaptasyon için 6 ay ila 1 yıl civarında "transition house" denilen merkezlerde kaldıklarını ve Teksas'ta bulunan 70'in üzerindeki bu merkezlerin hepsinin dolu olduğunu anlatan Civelek, kendilerinin de bu merkezlere benzer, ancak mahkumlara daha iyi olanak sağlayan bir hizmet vereceklerini söyledi.

7 dönüm arazi içinde kurulmuş 800 metrekarelik bir ev aldıklarını anlatan Civelek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burası işte onların hayata tekrar geçiş süresinde kalabilecekleri yer olacak. 6 ay ile 1 yıl arasında burada kalacaklar, ama kesin sınırlar koymayacağız. Hemen iş bulur bulmaz da göndermeyeceğiz, kendilerini rahat hissettiklerinde ayrılacaklar. Mahkumların ortak noktaları eğitim sorunu. Lise diploması olmayanlara lise diploması aldırma, üniversiteye gitmek isteyenlere destek olma gibi faaliyetlerimiz olacak. Üniversitelerdeki bazı iş programlarını da değerlendireceğiz ve kolay iş bulabilmelerini sağlayacak bilgisayar, kamyon şoförlüğü, kaynakçılık gibi konularda iş eğitimleri vereceğiz. Alkol ve uyuşturucu rehabilitasyonları bulunacak."

Günün Önemli Haberleri