Tek tıkla ekonomi ve finans gündemi
Abone olEkonomi ve finans dünyasında günün öne çıkan haberlerini sizin için derledik.
Enerji Bakanlığı peşpeşe gelen benzin zamların ardından
ne yapacağını şaşıran vatandaşa yakıtta tasarrufun tüyolarını
verdi....
Akaryakıt fiyatlarının rekor seviyelere ulaşması vatandaşın cebini fena halde yaktı. Fakat bazı ipuçlarıyla yakıtta yüzde 50 edebilirsiniz...
Benzinin fiyatlarındaki yükseliş yakıtta tasarrufu gündeme getirirken, Enerji Bakanlığı uzmanları tüketicileri yakıt ekonomisi için bazı önlemler almalarını öneriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı uzmanları tarafından hazırlanan ''Taşıtların Ekonomik Kullanılması İçin Sürücünün El Kitabı''na göre, otomobil kullanırken dikkat edilecek bazı küçük detaylar hem yakıt tasarrufu sağlıyor hem de aracın ömrünü uzatıyor.
KISA MESAFEDE ARAÇ KULLANMAYIN!
Kısa mesafeli araç kullanmaktan kaçınmak, bunun yerine toplu taşıma
araçlarından yararlanmak daha doğru. Sinirli veya moralsiz
zamanlarda da araç kullanılması açısından doğru değil.
KÜÇÜK SİLİNDİRLİ ARAÇ TERCİHİ
Küçük silindir hacimli araçların yakıt tasarrufundaki önemi büyük.
Aynı güçte olan taşıtların en hafif olanı aynı zamanda en az yakıt
tüketeni. Aynı güçte, fakat değişik ağırlıktaki araçlar arasında
yapılan deneylerde 800 kilogram gelen bir taşıtın bin 200 kilogram
gelen taşıta göre yüzde 15 daha az yakıt tükettiği belirlenmiş.
ARACI RÖLANTİYE ALMAYIN!
Rölantide motoru gereğinden fazla çalıştırmak, yaygın olan kanının
tam aksine fayda yerine daha fazla yakıt tüketimine neden oluyor.
İlk hareketten önce, aracın ısınması için uzun süre beklememek
gerekiyor. Kısa mesafeli şehir içi kullanımında aracın iyi
havalarda 30 saniye ısıtılması yeterli oluyor. Çok soğuk havalarda
süre biraz daha uzun tutulabiliyor. Isınmış bir motorinin bir
dakikada rölantide çalışmasıyla harcanan yakıt, duran bir motorinin
çalışması için gereken yakıttan daha fazla oluyor. Genel olarak
motoru tekrar çalıştırmak için gaz pedalına basmaya gerek
bulunmuyor.
YUMUŞAK KALKIŞLAR YAPIN!
Ani ve süratli kalkışlar dört kat daha fazla yakıt sarfına sebep
oluyor. Yumuşak ve yavaş kalkışlar ise daha az yakıtla uzun yol
yapılmasına yardımcı oluyor. Düzgün ve dikkatli bir kullanış, daima
atılgan ve sinirli bir kullanıştan daha ekonomik.
BAKAN ŞİMŞEK DE VERGİLERDEN RAHATSIZ
HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA
GEÇİNİZ...
[PAGE]
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten vergi itirafı geldi. Bakan Şimşek Özel İletişim Vergisi'nin çokluğundan rahatsız olduğunu söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ''Özel iletişim vergisinin yüksekliği beni de rahatsız ediyor. Mali imkan oluşturabilirsek indirim yapılması gereken alanlardan biri budur'' dedi.
Mali disiplinle ilgili soruları yanıtlayan şu değerlendirmeleri yaptı:
"Geçen yıl büyüme çok güçlüydü iç talep eksenliydi. Bu yıl işimiz biraz daha zor. Harcamalarda disiplini koruyacağız. 2011 bütçe performansında yeniden yapılandırma etkisi vardı. 2011'de ulaştırma ve Van Depremi için 11 milyar TL kaynak aktardık. İlk iki aya bakınca geçen yıla göre biraz zayıflama var. Maalesef sosyal güvenlik kanayan yara olmaya devam ediyor. Büyüme geçen sene kadar güçlü değil. İlk çeyreğinde işaretler belki öngördüğümüzden de daha düşük. Yüzde 4'lük büyüme makul görünüyor. Bir şok yaşamazsak hedefler doğrultusunda bir performans ortaya koyacağız. İlk ayları tedirginlikle izliyoruz."
CARİ AÇIK KORKUTTU
Şimşek cari açığı da değerlendirdi ve cari açığın ciddi bir yapısal sorun olduğunu söyledi:
"Cari açık çok ciddi yapısal sorun. Rekabet gücüyle ilişkili bir sorun. Cari açık sadece enerji veya konjonktürel unsurlarla açıklanacak konu değil. Kısa vadede yapılabilecekler belli. Finansman ayağında bir çaba içine girmemiz lazım. Körfez'de nüfusun önemli bir kesimi İstanbul'da ya da Bursa'da, Antalya'da ikinci bir eve sahip olmak isteyebilir. Mütekabiliyetin serbest kalması Körfez sermayesini Türkyie'ye çekecektir. Cari açığın üçte ikisini doğrudan yatırımlarla finanse edebilsek Türkiye'yi arzulanan noktaya getirir. Beş yıl sonra Türkiye savunma sanayiinde çok önemli ihracatçı olacak. Cari açık yapısal bir problem, günübirlik çözüm yok. Kısa vadede bu ülkeyi daha cazip hale getirmek lazım. İstanbul'un konumunu güçlendirecek adımlar var. Finans sektörünün derinleşmesine yönelik fon yönetimini kolaylaştıracak boyutuyla adımlar atacağız. Yılın ilk yarısında paketi Meclis'ten geçireceğimize inanıyorum. " dedi.
BİREYSEL EMEKLİLİK
Bakan, bireysel emeklilikle ilgili olarak "Çok boyutlu şu anda bakıyoruz. Daha çok özel emeklilik fonlarını nasıl teşvik ederiz, katılımcı sayısını nasıl artırırız. Bunu yaparken herkesi dinliyoruz" diye konuştu.
AKARYAKITTA TEK SORUMLU MALİYE DEĞİL
Akaryakıttaki vergiye değinen Şimşek, "2009'un sonundan bu yana Vergi yükünde bir artış yok. Fakat yükü halen akaryakıtta yüksek. İmkan olsa düşürülmeli mi, bunu tartışırım. Akaryakıtta da biz fedakarlık içindeyiz. Biz ÖTV'yi enflasyon kadar bile artırmıyoruz. 2002'de benzinliğe beraber gitsek daha çok litre alırdınız ama 70 lirası maliyeye gelirdi. Şimdi 56 lirası geliyor. Avrupa'da, dünyada en yüksek fiyat diyorlar. Sebebi sadece maliye değil. Akaryakıt yükünde Avrupa'da 7. sıraya düştük. Benzin fiyatı 4,70 lira, bunun yüzde 56'sı bize geliyor" şeklinde konuştu.
İMKAN OLSA ÖİV'DE İNDİRİM YAPILIR
Şimşek, özel iletişim vergisinde düzenleme olup olmayacağı sorusuna "Özel iletişim vergisinin yüksekliği beni de rahatsız ediyor. Bu rekabet gücünde de çok önemli faktör. Mali imkan oluşturabilirsek evet indirim yapılması gereken alanlardan biri budur. Bu sektörün gelişmesi önünde engel. Bir tek atımlık barut var derseniz, ben onu istihdam artışında kullanırım" diye yanıt verdi.
PIRLANTADA ÖTV DEĞİL KDV OLMALI
Pırlanta üzerindeki yüzde 20 ÖTV'nin dünya uygulamalarına aykırı olduğunu belirten Şimşek, "Normalde KDV olur, ÖTV olmaz. Ben sordum, bunu sektör istedi dediler. Aslında düzeltilmesi gerekir. Türkiye'deki uygulama dünyaya paralel değil. Bunun istismarından çekindiğimiz için adım atmıyoruz. ÖTV yerine KDV olmalıdır. KDV daha doğrudur" dedi.
ALTIN YATIRIMCININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRMÜYOR!
HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE]
Uluslararası piyasalarda altın son iki ayın en düşük seviyesini gördü. Yatırımcısına aylık bazda yüzde 7.03 değer kaybettirdi.
Uluslararası piyasalarda ons fiyatı 1.63240 ile son iki ayın en düşük seviyesini gördü. 2011 yılını 1.56450 dolardan kapatan altın, sene başından bu yana yüzde 4,55 prim yaparken, aylık bazda ise yüzde 7,03 oranında değer kaybetti.
Bu yıl en yüksek 1.790,79 dolara kadar çıkarken en düşük olarak 1.563,15 seviyesini gördü.
Altın şu dakikalarda 1.636 dolardan işlem görüyor. Altın bu seviyeleri son olarak ocak ayı ortalarında görmüştü.
Gümüşteki aylık kayıp yüzde 7'yi geçti
Geçen yılı 27,851 seviyesinden kapatan gümüş ise bu yıl en yüksek 37,512 dolara kadar yükselirken, en düşük 27,665 seviyesini gördü. Gümüş sene başından bugüne yüzde 14,26 değer kazanırken, aylık bazda ise yatırımcısına yüzde 7,25 kaybettirdi.
Gümüş şu dakikalarda 31,831 seviyesinde işlem görüyor.
YENİ TTK ÖNCE RİZELİLER'E TANITILACAK!
HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE]
Bakanlık ve bazı Sivil Toplum Kuruluşu Üyelerinin işbirliği ile 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu'nu Rize'de tanıtılacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) iş birliğiyle 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu'nu Rize'de tanıtılacak.TOBB'dan yapılan açıklamaya göre yeni Türk Ticaret Kanunu'nun getirdiği fırsatlar, yenilikler ve yükümlülükler, yarın saat 14.00'te İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek ''Şirketlere Yönelik Yeni Türk Ticaret Kanunu Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantıları'' ile tanıtılacak.
Toplantının açılış konuşmalarını, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı'nın yapması bekleniyor.
YOKSUL AİLENİN EVİNİ DEVLET ISITACAK!
HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE]
Yoksul ailelerin yakacak ihtiyacı bu yıl da hükümet tarafından karşılanacak. Bedava kömür dağıtımına ilişkin kararname tamamladı.
Yoksul ailelerin yakacak ihtiyacı bu yıl da hükümet tarafından karşılanacak.
Bakanlar Kurulu 2012 programında yer alan bedava kömür
dağıtımına ilişkin kararnameyi tamamladı.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre bu yıl iki
milyon ton kömür ihtiyaç sahibi yoksul ailelere dağıtılacak.
Türkiye Kömür İşletmeleri ve Türkiye Taşkömürü Kurumu, sosyal
yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca belirlenecek yoksul ailelere
500 kilogram kömürü bedava verecek.
Göreve gelmesinin hemen ardından yılında yoksul ailelere kömür
yardımı yapmaya başlayan hükümet, 2011'de 1.9 milyon tonla birlikte
toplamda 13 milyon tona yakın kömürü bedava dağıttı.
2003 yılında 663 bin ton ile başlayan bedava kömür miktarı, yıllar
içinde arttırıldı.9 yıllık maliyeti 3.2 milyar liraya ulaşan kömür
yardımından yararlanan aile sayısı ise 2.5 milyona yaklaşmış
olacak.
DIŞ BORCUMUZ HAZİNEYİ TÜKETİYOR!
HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...
Merkez Bankası verilerine göre Türkiye'nin dış borcunda son durum belli oldu. Ne kadar borçlandık, ne kadar ödendi? İşte 2011-2012 dış borç ödemeleri...
Merkez Bankası'nın haftalık verilerine göre dış borç ödemesinin 55467 milyon doları Hazine, 30,30 milyon doları genel ve katma bütçeli idarelerin dokümantasyon, kitap bedeli, katılma payı, üyelik aidatı gibi ödemeleri ile MSB ve savunma sanayi ödemelerinin meydana getirdiği diğer kamu ödemeleri, 28,96 milyon doları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından gerçekleştirildi.
Söz konusu dönemde IMF'ye ve Türk Savunma Fonuna ödeme yapılmadı. Böylece şimdiye kadarki yapılan toplam ödeme 3 milyar 491,85 milyon dolar oldu.
Türkiye, 2011 yılında toplam 12 milyar 823,42 milyon dolar dış borç ödemesi yapmış ve bu ödemenin 8 milyar 297,77 milyon dolarını Hazine tek başına gerçekleştirmişti.
Türkiye'nin 2011 yılı ve 2012 yılına ilişkin dış borç ödemeleri şöyle:
2011
------------------------------------------------------------------------------
Aylar Hazine Diğer TCMB IMF'ye yapılan Türk Savunma Toplam ödemeler ödemeler Fonu ödemeler
------ ---------- ---------- -------- ----------- ------------- --------------
Ocak 1.663,79 72,57 7,31 - - 1.743,67
Şubat 473,06 112,83 26,10 412,43 - 1.024,42
Mart 734,58 175,37 36,17 147,76 - 1.093,88
Nisan 563,07 85,97 8,78 251,68 - 909,50
Mayıs 648,29 51,29 31,11 168,75 - 899,44
Haziran 1.229,93 189,05 44,19 150,31 - 1.613,48
Temmuz 683,97 108,43 11,39 19,26 - 823,05
Ağustos 311,03 46,23 21,01 856,57 - 1.234,84
Eylül 703,53 40,28 40,47 147,44 29,96 961,68
Ekim 448,73 71,74 48,62 13,63 - 582,72
Kasım 428,95 41,68 6,88 590,24 - 1.067,75
Aralık 408,84 222,48 92,83 144,84 - 868,99
TOPLAM 8.297,77 1.217,92 374,86 2.902,91 29,96 12.823,42
2012
-----------------------------------------------------------------------------
Ocak 1.667,34 51,23 28,91 9,02 - 1.756,50
Şubat 474,32 61,70 5,98 579,40 - 1.121,40
Mart 554,67 30,30 28,96 - 613,93
TOPLAM 2.696,34 143,24 63,85 588,42 0,00 3.491,85
BU PROJELER 500 BİN DOLAR ALACAK!
HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE]
Türk ürünlerinin yurt dışı pazarlarda markalaşması sağlayacak projelere yıllık 500 bin dolar destek geliyor.
Türk ürünlerinin yurt dışında markalaşması ve Türk malı imajının yerleştirilmesi çalışmaları kapsamında üretici dernekleri ve birliklerinin ve reklam faaliyetlerine verilen desteklere yeni düzenlemeler getirildi.
'Türk Ürünlerinin Yurt dışında Markalaşması Türk Malı İmajının
Yerleştirilmesi Ve Turquality'nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğde
Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ'' Resmi Gazetenin bugünkü
sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, önceki tebliğde yer alan ''Müsteşarlık: Dış Ticaret Müsteşarlığını (DTM),'' ibaresi ''Bakanlık: Ekonomi Bakanlığını,''; ''Birlik: Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı kuruluşu olan İhracatçı Birliklerini,'' ibaresi ''Birlik: İhracatçı Birliklerini,'' olarak değiştirildi.
İhracatçı birlikleri, üretici dernekleri ve birliklerinin desteklenmesine ilişkin, iştigal ettiği sektörü tek başına temsil eden birliklerin, iştigal sahasına giren ürünlerinin yurt dışı pazarlarda markalaşması amacıyla gerçekleştirecekleri tanıtım, reklam ve pazarlama (görsel ve yazılı tanıtım, show, defile, ülke imaj kampanyası, pazar araştırması, sponsorluk, marka-promosyon ajansı, gibi) projelerine ilişkin harcamaları, yüzde 80 oranında ve proje başına yıllık en fazla 500 bin dolarla desteklenecek.
Öte yandan birden fazla birlik tarafından oluşturulan ve destek kapsamına alınan projelerde, birlik başına 250 bin dolar destek sağlanacak. Her birliğin aynı anda bir projesi desteklenebilecek ve projesi sona eren birlikler yeni bir projeyle başvuru yapabilecek.
Söz konusu birlikler ve marka destek programında yer alan şirketler, iştigal sahasına giren ürünlerinin yurt dışı pazarlarda markalaşması amacıyla gerçekleştirecekleri ve benzeri faaliyetlerinde destek kapsamına alındıkları tarihten itibaren dört yıl ve proje bazında bu faaliyetlerine ilişkin harcamalarında yüzde 80 oranında ve yıllık en fazla 250 bin dolar destekten yararlandırılacak.
KART AİDATINDA OYUN İÇİNDE OYUN!
HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE]
EKredi kartı aidatları bankalar ve müşterileri arasında sorun olmaya devam ediyor. Bankalar aidat iadesi yapmamak için işi yokuşa sürüyor.
Bankalar ve tüketiciler arasındaki "kredi kartı aidatı" kavgası bir başka boyut kazandı. Hazal Ateş'in haberine göre bazı bankalar kesilen aidatı talep eden tüketiciden son bir yıllık ekstrelerini istedi. "Bir yıllık ekstre dökümünüz yoksa aidatı alamazsınız" yanıtıyla karşılaşan tüketiciler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) hem yazılı hem de sözlü şikâyette bulundu. BDDK'ya gelen şikâyetlerde başı çekmeye devam ediyor. Kredi kartı şikâyetlerinde de ücret ve komisyonlar birinci sırada yer alıyor. Kredi kartı aidatları konusunda Kurum'a resmi şikâyetlerin yanı sıra Başkanı Tevfik Bilgin'e de çok sayıda mektup geliyor. Bu mektuplarda da, aidat almakta, aldığını vermemekte ısrarlı olan bankalar bunun için her türlü formüle başvurduğunu ortaya koyuyor. yetkilileri, tüketicilerin, aidatı aleyhine açtığı yüzlerce davayı kazanmalarına rağmen aidat alan bankalara yönelik bir yaptırımın söz konusu olamayacağını belirtiyor.
PUANLARI BİLE ALIYORLAR
Yetkilerinden alınan bilgiye göre, bazı bankalar aidatını geri
isteyen vatandaşlardan son bir yıllık kart ekstresinin dökümünü
istiyor. "12 aylık ekstreniz yoksa böyle bir talepte
bulunamazsınız" diyerek tüketiciyi kapıdan çeviriyorlar. Bu
şikayetleri dikkate alan BDDK, ekstre talep eden bankaları
uyaracak. Bazı bankaların da aidat ödemek istemeyen tüketicilerin
kartında biriken puanlarından kesinti yaptığı belirtiliyor. A.
Şener, BDDK'ya gönderdiği şikâyet dilekçesinde, "Bankaya ait bir
kredi kartımın aidatını puanlarımdan kestiğini 4 ay sonra fark
ettim. Onayım olmadan puanımdan 50 lira kesinti yapılmış"
diyor.
AİDAT KAZANDIRIYOR
Kart aidatı alan bankaların yıllık aidat geliri 1.2-1.5 milyar TL.
Bankalar, müşterilerinden yaklaşık 25-35 lira arasında kart parası
kesiyor. Tüketiciler Birliği'ne 400 bin kişi şikâyet başvurusunda
bulundu.
MERKEZ BANKASI KART FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ
Merkez Bankası, işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında
değişiklik yapılmadığını duyurdu. Merkez Bankası'nca yapılan
açıklamada, bankaların diğer ülkelerde olduğu gibi faiz oranlarını
bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlediği anımsatıldı.
Bu nedenle kısa vadeli kredi gereksinimi olan sahiplerinin bu
gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla
karşılamalarının menfaatlerine olacağı da ifade edildi. Açıklamada,
1 Ocak 2012'den itibaren geçerli olan aylık azami akdi ve gecikme
faiz oranlarının değiştirilmediği belirtildi.