Teis'ten Başbakana ''Açık Mektup''
Abone olTeis Yönetim Kurulu SGK'nın yayınladığı genelgeyle ilgili oluşacak zararı bir mektupla Başbakan Erdoğan'a gönderdi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Yönetim Kurulu, Sosyal
Güvenlik Kurumu'nun geçici karekodlu ilaçların ödenmemesine yönelik
genelgesiyle ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a
gönderilen ''Açık Mektup'' ile çağrıda bulundu.
Mektupta, söz konusu genelge ile ''yaklaşık 15 milyon kutu ilacın çöpe atılacağını, bu ilaçların yaklaşık tutarının 250 milyon TL olarak hesaplandığını, 50 hastane ya da 50 okul yapacak kadar paranın bir gecede sorumluların, sorumsuz bir şekilde aldığı karar yüzünden çöpe atılacağı'' bilgisi verilerek, buna izin verilmemesi istendi.
TEİS Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, SGK'nın 31 Aralık'ta yayımladığı geçici karekodlu (G2D) ilaçların ödenmemesine ilişkin genelgesiyle ilaçta yaşanan krizin devam ettiğini ifade edildi.
Açıklamada, hasta ve eczacı mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik halen bir çalışma yapılmaması ve sorunun aciliyeti nedeniyle Başbakan Erdoğan'a ''Açık Mektup'' gönderilerek, çağrıda bulunulduğu bildirildi.
Açıklamaya göre ''Sayın Başbakanımız'' ifadeleriyle başlayan
''Açık Mektup''ta, şu görüşlere yer verildi:
''SGK, 31 Aralık tarihinde yayınladığı genelgeyle geçici karekodlu (G2D) ilaçları ödememe kararı almıştır. Üstelik Sağlık Bakanlığının daha önce yayınladığı genelgeye aykırı hareket eden SGK, uygulamanın gerekçesini bile açıklamadan, anlaşılmaz bir şekilde aldığı kararı, hasta mağduriyetine rağmen savunmaya devam etmektedir.
SGK bürokratlarının, yine 'ben yaptım oldu' mantığıyla, kimseye danışma gereği dahi duymadan masa başı kararlar alma hatasını ısrarla sürdürmesi kabul edilemez bir tutumdur. Üstelik, yayımlanan genelge ile yaklaşık 15 milyon kutu ilacın çöpe atılması gerekmektedir. Bu ilaçların yaklaşık tutarı tarafımızca 250 milyon TL olarak hesaplanmaktadır. 50 hastane ya da 50 okul yapacak kadar para bir gecede sorumluların, sorumsuz bir şekilde aldığı karar yüzünden çöpe atılacaktır.
SGK yetkilileri şunu iyi bilmektedir ki; ilacın neredeyse tamamının alıcısı kendileridir. 'Benim satın almamam, ilacın satılmayacağı anlamına gelmez' söylemi, doğru değildir. Diğer taraftan, ülkenin tek sağlık otoritesi olması gereken Sağlık Bakanlığımız, SGK'nın kendi genelgesini tanımayarak yayınladığı başına buyruk genelgelere adeta seyirci kalmaktadır.
Sayın Başbakanımız,
SGK bürokratlarının sadece bu kararı ile ülke ekonomisinden 250 milyon TL ya da bir başka deyişle 50 hastane çöpe atılacaktır. Ülkemizin bu kadar zengin olmadığını biliyoruz. Biz bu ülkenin eczacıları olarak, kaos yaşamaktan bıktığımız kadar, üretimi ve temini için bu ülkenin dövizi harcanan ilaçların israf edilmesini de istemiyoruz. Bu yüzden kesinlikle buna izin verilmemesini ve Sağlık Bakanlığının bir an önce asli görevine dönerek sürece müdahil olması gerektiğini şahsınızın ve kamuoyunun bilgisine arz ediyoruz.''