Tecavüz meşrulaştı mı niye bu yasa kıyameti koparttı?
Abone olTecavüz meşrulaştı mı? Tecavüzcüler serbest mi kalıyor? Türkiye'nin gündemini sarsan cinsel istismar düzenlemesi neden kıyameti koparttı? İşte dün geceden bu yana yaşananlar...
AK Parti'nin dün gece Meclis Başkanlığı'na sunarak, Genel Kurul gündemine aldırdığı cinsel istismar suçlarına ilişkin yasa teklifi kıyameti koparttı.
AK Parti'nin Meclis çoğunluğuyla kabul edilen teklifle, Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın, 16/11/2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda faillerin hapis cezası almasının ertelenmesi ve infazın durdurulmasına izin verildi.
Düzenleme kamuoyunda 'tecavüzcüler serbest bırakılıyor', 'tecavüzcülerle kız çocukları evlendirilecek' eleştirilerine neden oldu.
- Gerçekten tecavüzcüler serbest mi kalıyor?
- Tecavüzcülerle mağdurlar evlendirilecek mi?
Düzenlemenin kapsamına ilişkin açıklama yapan Bekir Bozdağ, düzenlemenin 'tecavüz' kapsamına giren dosyaları kapsamadığını açıkladı. Yani dava dosyasında fiilen tecavüz suçu işlediği tespit edilen kişiler bu düzenlemenin dışında tutulacak.
Bozdağ'ın aktardıklarına göre, düzenleme 3 bin kişinin cezaevinden çıkışını sağlayacak. Bu kişiler cinsel istismar, tacizden değil küçük yaşta 'resmi olmayan evlilik' nedeniyle cezaevinde bulunuyorlar. Yani yasal düzenleme 'çocuk gelin' vakalarını kapsıyor. 18 yaşının altında kız çocuğunun ailesinin rızasıyla kurulan ancak resmi olarak evlilik akdine dönüştürülmeyen birlikteliklerden dolayı hapis cezasına çarptırılanlar, evlilik akdinin sağlanmasıyla cezaevinden çıkacaklar.
TECAVÜZ TARTIŞMASI NEREDEN ÇIKTI?
Sivil toplum kuruluşları, kadın örgütleri ve muhalefet partileri düzenlemenin kız çocuklarının haklarına ayrıkı olduğu görüşünde. Düzenlemeyi eleştirenler küçük yaşta aile rızası dahi olsa 'evlilik' adı altında çocukların cinsel birlikteliklere zorlanmasını 'tecavüz' ve cinsel istismar olarak nitelendiriyorlar.
Bu nitelemenin temeli ise Medeni Kanuna dayandırılıyor. Medeni Kanuna'a göre "16 yaşını doldurmayan erkek veya kadın hiçbir koşulda evlenemez."
Ancak yasal düzenlemeyle 16 yaşının altındaki çocukların da evliliklerinin yolu açılmış oldu.