TCK, 28 Şubat'ı deliyor mu?
Abone olYeni TCK üzerinde soru işaretleri bitmiyor. 28 Şubat'ta özellikle dikkat çekilen 'hücre Kuran kursları’ da TCK'daki yeni düzenlemeyle serbest hale getiriliyor.
28 Şubat MGK’sında gündeme gelen mahalle aralarında, camilerde açılan bu kurslarda çocuklara ettirilen yeminde ‘Hayatımı Mustafa Kemal dinsizliği ile savaşa adayacağıma yemin ederim’ sözleri yer alıyor.
HÜKÜMETİN, TCK’da öngördüğü düzenleme, izinsiz kuran kurslarının yanı sıra beceri kursu, okul, yurt gibi kurumları paravan yapan irticacı ve bölücü yuvaları da serbest kılacak.
Yasa dışı eğitim kurumu açanlara uygulanan hapis cezasında büyük indirim öngören düzenleme, bu tür kurumların kapatılacağı yönündeki kesin hükmü de ortadan kaldırıyor.
Böylece, ağırlıklı olarak köktendinci gruplar tarafından açılan ve çocuklara, ‘din devleti kuruluncaya kadar savaş’ yemini ettirildiği ortaya çıktığı için kapatılan ‘hücre Kuran kursları’nın, yeniden hayat bulmaları önündeki ‘kapatılma’ engeli kalkıyor. Buna göre, kapatıldıklarında sayıları 40 bini aşan ‘hücre’ kurs, okul, yurt gibi kurumlar, bir daha kapatılmamak üzere açılabilecekler. Bu kurumların amaç dışı faaliyetlerinin saptanması, kapatılma nedeni olmayacak.
28 ŞUBAT’TA GÜNDEME GELDİ
Vakıf, dernek veya kişiler tarafından, tek dilekçeyle mahalle aralarında, evlerde, camilerde açılan bu kurslar ilk kez, tarihi 28 Şubat MGK’sında gündeme gelmişti.
Bu kurslarda çocuklara söyletilen ‘Kuran Kursu Andı’nda, ‘Hayatımı Mustafa Kemal dinsizliği ile savaşa adayacağıma yemin ederim’ ifadesi yer alıyor. Anayasa’nın 174. maddesiyle koruma altına alınan Cumhuriyet ve inkılap kanunlarına gönderme yapılarak, yeminde aynen ‘Kemal Paşa zamanında çıkartılan dinsiz kanunların tatbikini önleyeceğime and içerim’ sözleri de var.
‘YAZ’ ETKİNLİKLERİ
Düzenleme, açılışları Milli Eğitim Bakanlığı iznine bağlı olan, vakıf, dernek ve belediyelere ait ‘yaz kursu, yaz spor okulu’ gibi etkinlikler üzerindeki denetim ve takibi de geçersiz kılıyor. Özellikle yaz aylarında açılıp gizli din eğitimi verilen, silahlı talim yaptırılan kamplara dönüştürülen bu tür kurslar da faaliyetlerini artık serbestçe yürütebilecekler.
KURUMSAL NİTELİK OYUNU
Geçici, dönemlik veya mevsimlik olarak düzenlenen bu eğitim etkinlikleri suç kapsamından, düzenlemeye ilişkin gerekçede sözü edilen ‘kurumsal nitelik’ vurgulamasıyla çıkarılıyor. Gerekçede, bu kurum ve etkinlikler, ‘Bina, malzeme ve personel alt yapısı itibariyle süreklilik arz etmeyen, belli bir program uygulanmayan’ ifadesiyle tanımlanıyor.
KURS MAKYAJLI
Düzenlemeyle, biçki-dikiş, halıcılık, muhasebe, bilgisayar branşlarında ‘kurs’ makyajıyla açılan, irtica ve bölücü yuvalarının da serbest kalması sağlanacak. Beceri kurslarını paravan yapan bu etkinlikler, gizli din eğitimi verildiği veya bölücülük yapıldığı tespit edilse bile kapatılamayacaklar. Bu etkinlikleri düzenleyenler hakkında 3 aydan bir yıla kadar hapis cezası verilebilecek, bu para cezasına da çevrilebilecek.
TARİKAT KOLEJLERİ
Çeşitli isimler altında açılacak her türlü bölücü, irticacı kursun serbest kalmasına neden olacak düzenleme, Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle açılan tarikat kolejlerini de rahatlatacak. Eğitimin temel amaçlarına aykırı hareket ettikleri saptanan okul ve dershaneler de artık kapatılmayacak. Sadece bu okulları açanlar hakkında ceza uygulanacak. Buralar, eğitim-öğretim hizmetlerine devam ederken, çalışan öğretmenler ceza uygulaması dışında tutulacak.
İşte ‘Kuran kursu andı’
Ben Muhammed Müslüman ümmetindenim. Türkiye dinsiz, laik bir memleket haline gelmiştir. Hayatımı Mustafa Kemal dinsizliği ile savaşa adayacağıma, Türkiye’yi bir din ve şeriat devleti haline getirmek için mücadele edeceğime, Kemal Paşa zamanında çıkarılan dinsiz kanunların tatbikini önleyeceğime, kısa zamanda ümmet esasına dayanan şeriat devletinin kurulması için çalışacağıma, dinim, Allah’ım ve bütün mukaddesatım üzerine yemin ve kasem ederim.
Hücre kurslar 2000’de kapandı
HÜCRE kurslar ilk kez 28 Şubat 1997’de MGK’da gündeme getirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın izniyle, köktendinci vakıf, dernek ve kişilerce açılan Kuran kurslarında çocuklara ‘cihat yemini’ ettirildiğinin ortaya çıkması üzerine 2000 yılında yönetmelik değiştirildi. Düzenlemeyle Kuran kurslarını sadece Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açabileceği hükmü getirilirken, vakıf, dernek ve kişilerce açılanlar başta olmak üzere camilerdeki Kuran kursları da kapatıldı. Kuran kurslarının açılış ve denetimi, Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlandı.
Haber: Kamuran Zeren
Kaynak: