TBMMde bu hafta neler görüşülecek?

Abone ol

Meclis bu hafta, bir süreden bu yana Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri haline gelen ''demokratik açılım'' konusunu görüşecek.

Meclis bu hafta, bir süreden bu yana Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri haline gelen ''demokratik açılım'' konusunu görüşecek.

Genel Kurulun bu haftaki en önemli gündem maddesini, ''demokratik açılım'' konusunda verilen Genel Görüşme Önergesinin görüşmeleri oluşturacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan Genel Görüşme Önergesinin öngörüşmesi, 10 Kasım Salı günü yapılacak. Hükümetin bu konudaki çalışmalarını yürüten İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın ''demokratik açılım'' konusunda Genel Kurula bilgi sunmasının ardından, siyasi parti grupları da konuyla ilgili görüşlerini açıklayacak. Görüşmelerin ardından Genel Görüşme açılıp açılmayacağı oylanacak.

Oylama sonucunun olumlu çıkması halinde Genel Görüşme Önergesinin görüşmeleri 12 Kasım Perşembe günü yapılacak. Görüşmelerde, TBMM İçtüzüğünde Hükümet ve gruplara 20, grubu olmayan iki milletvekiline de 10'ar dakika olarak belirtilen konuşma süresinin ''biraz daha uzun tutulması'' için Danışma Kurulunda karar alınacak. Görüşmelerde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın kürsüye çıkması bekleniyor.

Genel Kurulda, 10 Kasım Salı ve 12 Kasım perşembe günü ''demokratik açılım'' konusunda yapılacak görüşmelerin ardından ve 11 Kasım Çarşamba günü Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'na devam edilecek. Temel kanun olarak bölümler halinde görüşülen Tasarıya, ikinci bölümdeki 51. maddeden devam edecek. 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, önemli düzenlemeler içeriyor.

Tasarı aynen benimsenirse, sözleşmelerde, güvenli elektronik imza kullanılabilecek. Tüketici; banka, sigorta ve seyahat şirketlerince ''tek yanlı'' hazırlanan sözleşmelere karşı korunacak. Hakim, haksız fiilden doğan bedensel zararlarda, hesaplanan tazminat miktarına müdahale edemeyecek. Ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınları tazminat isteyebilecek. Olağanüstü faiz oranları karşısında borçlu korunacak. Ekonomik kriz dönemleri gibi olağanüstü durumlarda, sözleşmeler değişen koşullara göre uyarlanabilecek.

Tasarıdaki en önemli düzenlemelerden biri de kira bedellerinde yapılacak artış, bir önceki yılın üretici fiyat endeksini (ÜFE) geçmeyecek. Kiracıların elektrik ve su borcunu ödememesi de tahliye sebebi olacak. Çatı onarımı ve dış cephe boyası gibi giderler, ev sahibi tarafından karşılanacak. ''Yeniden kiralama yasağına'' aykırı hareket eden ev sahipleri için öngörülen hapis cezası kalkacak. Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemeyecek. Konut ve iş yeri kiralarında depozito, 3 aylık kira bedelini aşamayacak.

Genel Kurul bu hafta 10 Kasım Salı günü 15.00-23.00, 11 Kasım Çarşamba ve 12 Kasım Perşembe günleri ise 13.00-23.00 saatleri arasında çalışacak.

-BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ-

Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2010 yılı bütçe görüşmeleri bu hafta da devam edecek.

Komisyonda; yarın Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 10 Kasım Salı günü Milli Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı, 11 Kasım Çarşamba günü İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bütçeleri görüşülecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı12 Kasım Perşembe, Sağlık Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve ihracatı Geliştirme Etüt Merkezi bütçeleri ise 13 Kasım Cuma günü ele alınacak.

-KOMİSYONLAR-

KİT Komisyonu, denetimlerini bu hafta de sürdürecek. Komisyon; Devlet Malzeme Ofisi, Devlet Malzeme Basın Müessesesi ile Acıpayam Selülöz Sanayi A.Ş'nin 2007 yılı hesaplarını 10 Kasım Salı, Ziraat Bankası'nın hesaplarını 11 Kasım Çarşamba ve Makine Kimya Endüstrisi Kurumunun hesaplarını ise 12 Kasım Perşembe günü inceleyecek.


Günün Önemli Haberleri