TBMM İçtüzüğü tamamen değişiyor
Abone olTeklife göre, Genel Kurulda, Danışma Kurulu önerileri üzerinde görüşme yapılmayacak.
Grup önerisinde ise öneriyi veren gruptan bir
milletvekili 5 dakikayı geçmemek üzere önerinin gerekçesini
açıklayabilecek.
TBMM'de ihtisas komisyonları, bakanlıklara paralel olarak yeniden belirleniyor. Anayasa, Adalet, AB Uyum, İçişleri, İnsan Haklarını İnceleme, Dilekçe, Dişişleri, KİT, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği, Milli Savunma, Milli Eğitim, Kültür Turizm, Gençlik ve Spor komisyonlarının yanı sıra; ''Aile ve Sosyal Politikalar Komisyonu'', ''Ekonomi, Kalkınma Plan ve Bütçe Komisyonu'', ''Gümrük ve Ticaret'', ''Çevre, Şehircilik, Orman ve Ulaştırma'', ''Gıda, Tarım ve Hayvancılık'', ''Bilim, Sanayi, Teknoloji ve Enerji'', ''Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Sağlık'' komisyonları da faaliyet gösterecek.
Komisyonlarda söz almada öncelik Komisyon üyelerinin olacak. Söz,istem sırasına göre verilecek. Komisyon Başkanı ve Hükümet temsilcisi, söz sırasına bağıl olmayacak. Komisyonca çağrılmış uzmanlara, Komisyon Başkanı gerekli gördüğü zaman söz verebilecek.
Komisyon üyeleri, her madde için ancak birer değişiklik önergesi verebilecek. Komisyon üyeleri dışında kimse değişiklik önergeleri veremeyecek ve oy kullanamayacak.
Tasarı, teklif ve KHK'lerin doğrudan Genel Kurul gündemine
alınmasını Hükmet veya teklif sahipleri isteyebilecek. Bu istemler
üzerinde Komisyon, hükümet ve teklif sahibi 5'er dakikayı geçmemek
üzere söz alabilecek. Genel Kurul, işaret oyuyla karar verecek. Bu
istemler her haftanın ilk çalışma günü bir tane olmak üzere
Başkanlığın sunuşlarından sonra okunacak.
Genel Kurulun çalışma saatleri değişiyor
Teklifle, Genel Kurulun çalışma saatleri de yeniden düzenleniyor. Genel Kurulun, 15.00-19.00 olan çalışma saatleri, 14.00-20.00 olarak değiştiriliyor.
Hükümet, konuşmalara 10 dakikayı geçmemek üzere cevap verebilecek.
Genel Kurulda, Başkan, görüşülen gündemle ilgisi olmayan acil bir konu hakkında, 'pek kısa bir sözü olduğunu' belirten üyelere, bir birleşimde toplam 10 dakikayı geçmemek üzere yerinden 1'er dakika izin verebilecek.
Usul hakkındaki görüşmeler
Teklifle, usul tartışmaları konusunda da değişiklik yapılıyor. Görüşmeye yer olup olmaması, Başkanı gündeme veya TBMM'nin çalışma usullerine uymaya davet gibi usule ait konular, diğer işlerden önce konuşulacak. Bu yolda bir istemde bulunulursa, Başkan usul hakkında bir görüşme açabilecek. Başkan'ın görüşme açmama tutumuna karşı istem sahibi direnirse, Genel Kurul bu konuda görüşmesiz ve işaret oyuyla karar verecek.
Usul hakkındaki görüşmede 5'er dakikayı geçmemek üzere lehte ve aleyhte en fazla birer kişiye söz verilecek.
Genel Kurula döviz, pankart getirilemeyecek
Genel Kurulda, söz kesmek, şahsiyatla uğraşmak, döviz ve pankart getirmek, çalışma düzenini bozucu herhangi bir materyali Genel Kurul salonunda bulundurmak ve bu türden hareketlerde bulunmak yasaklanıyor. Kınama cezası gerektiren haller içine, ''Genel Kurula çalışma düzenini bozucu döviz, pankart ve materyal getirmek'' de ekleniyor.
Değişiklik önergeleri, aykırılık sırasına göre okunup işleme konulacak. 5'ten fazla imzalı önergelerde ilk 5 imza okunacak, önerge tutanağa eklenecek.
Sözlü soruların cevaplandırılması için Anayasa, kanun ve İçtüzük gereği zorunluluklar hariç olmak üzere, haftada 2 saatten az olmamak şartıyla, Danışma Kurulu önerisi ve Genel Kurulun onayıyla belirli bir gün ayrılabilecek.
Genel görüşme açılması; Hükümet, siyasi parti grupları veya en az 20 milletvekili tarafından Başkanlıktan bir önergeyle istenebilecek. Bu istem derhal gelen kağıtlar listesine alınacak, verilen önergenin metni 500 kelimeden fazlaysa, istek sahibinin bu kelime sayısını geçmemek üzere vereceği özeti üyelere dağıtılacak ve hükümete bildirilecek. Genel Kurulda ayrıca okunmayacak.
Meclis Araştırması öneresinin kısa özeti üyelere dağıtılacak, Genel Kurulda okunmayacak.
İşaretle oylamada karar yeter sayısının mevcut olup olmadığının tespiti en az 15 milletvekilinin ayağa kalkması veya yazılı istemde bulunulması halinde yerine getirilecek.
Teklifle, ihtisas komisyonlarıyla ilgili düzenlemesinin, 1 Ekim 2013 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülüyor.
Hayırlı bir iş yapılıyor
Teklifin kabul edilmesinin ardından konuşan TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, teklifle iktidar ve muhalefete aynı sürelerin getirildiğini belirterek, Meclisin zamanının daha verimli kullanılmasını amaçladığını söyledi.
Sağlam, 4 dönemdir milletvekili olduğunu, ilk kez Başkanlık Divanında görev aldığını hatırlatarak, ''Oradan görünen, saat 1-2'de çalışmaya başlandığında gündeme geçmek saat 6'yı buluyor. Bir şeyi defalarca söylemek milletin aklıyla alay etmektir. Hayırlı bir iş yapılıyor'' dedi.
Bir milletvekilinin anlatmak istediklerini 3-5 dakikada anlatabileceğini belirten Sağlam, ama Meclis kürsüsünü propaganda amacıyla kullanmak isteyenler için ne kadar süre verilirse verilsin yeterli olmayacağını savundu.
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da millet adına çalıştıklarını, bu nedenle zamanı en iyi şekilde değerlendirmek gerektiğini ifade etti.
Teklifin görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekillerinin yanlış ve ağır ithamlarda bulunduğunu belirten Aydın, ''Türkiye artık darbelerin yapılmadığı, her şeyin konuşulduğu özgür bir ülke haline geldi. Burada muhalefetin sesini kısan hiçbir düzenleme yok. Sanki burası şov yeri. Bir hak kullanılırken suiistimal edilmemeli. Grup önerilerinden, usul tartışmalarından gündeme geçemediğimiz günler oldu'' dedi.