Taze fasülye zam şampiyonu

Abone ol

Taze fasulyenin fiyatı, yılbaşından bu yana yüzde 160 artarak, 9 milyon YTL'ye ulaştı.

Turfanda sebze üretim merkezi Antalya'da sebze fiyatları havaların durumuna göre belirlenirken, taze fasulyenin fiyatında sürekli artış yaşandı. Yılbaşında 3,5 YTL'den işlem gören taze fasulye, Antalya Toptancı Hali'nde 9 YTL'den satışa sunuluyor.

Antalya Toptancı Hal Müdürlüğü yetkilileri, geçtiğimiz Aralık ayından bu yana hava sıcaklıklarında sık sık değişiklikler yaşandığını, bunun da sebze üretimine ve fiyatlara olumsuz yansıdığını bildirdiler.

Yılbaşından bu yana pazara fazla miktarda taze fasulye gelmediğini anlatan yetkililer, bu nedenle taze fasulye fiyatının çok yükseldiğini belirttiler. Fiyatı sürekli artan taze fasulyenin artık zengin yemeği haline geldiğini söyleyen yetkililer, havaların ısınmasıyla birlikte pazara fazla miktarda ürün gelmesinin beklendiğini ve fiyatların da düşebileceğini kaydettiler.

DOMATESTE KALİTE BOZULDU

Hava sıcaklığının bir yükselmesi, ardından aşırı soğuması da, serada sebze üretimi yapan çiftçilerde sıkıntı yarattı. Antalya bölgesinde seralarının büyük bölümünün klasik yöntemle yapılması yüzünden bu seralarda ısıtma sorunu yaşandı. Böyle olunca da soğuk ve don nedeniyle iyi ısıtılmayan ve koruma yapılamayan seralarda domatesin kalitesi bozuldu.

Teknolojik yatırım yaparak modern seraları bulunan üreticiler ise pazara kaliteli domates sundu. Ancak, kaliteli domates fiyatları Antalya Toptancı Hali'nde belirlenen resmi rakamların üzerinde alıcı buldu. Antalya Toptancı Hali'nde en yüksek domates fiyatı 80-90 YKr  olarak belirlenirken, kaliteli domates 1 YTL ile 1,20 YTL arasında satıldı.

İTHAL MEYVELERİN FİYATLARI DÜŞTÜ

Antalya Toptancı Hali'nde ithal meyve fiyatları, yılbaşına göre düştü.

Yılbaşında tanesi 7 YTL'den satılan ananas ile 1,20 YTL'den satılan avokadonun fiyatı aynı kaldı. Hindistan cevizinin tanesi 1 YTL düştü ve 2 YTL'den işlem gördü. Kivinin tanesi 30 YKr düşerek 70 YKr'den satıldı. İthal muzun kolisi de 52 YTL'den 50 YTL'ye, zencefilin kilogramı da 14 YTL'den 12 YTL'ye, düştü. Papaya meyvesinin fiyatı da 50 YKr düşerek 5,5 YTL'den alıcı buldu.

Günün Önemli Haberleri