Tayland'in İstanbul Fahri konsolosluğuna saldırı
Abone olTayland'ın, Şincan Uygur Bölgesi'nde gelerek ülkeye sığınan Uygur Türklerini Çin'e iade etmesinin ardından Tayland'ın İstanbul Fahri Konsolosluğu önünde eylem yapıldı. Yaklaşık 200 kişi konsolosluğun camlarını ve kapısını kırarak içeri girdi.
Tayland'ın, Şincan Uygur Bölgesi'nde gelerek ülkeye sığınan
Uygur Türklerini Çin'e iade etmesinin ardından Tayland'ın İstanbul
Fahri Konsolosluğu önünde eylem yapıldı.
Yaklaşık 200 kişi konsolosluğun camlarını ve kapısını kırarak içeri girdi. Doğan Haber Ajansı'nın aktardığına göre dün gece konsolosluğun önünde toplanan Doğu Türkistan Maarif Derneği üyeleri, binanın içine girerek evrak ve klasörleri sokağa döktü.
Dernekten Başkanı Hidayet Oğuzhan, "Orada bulunan Doğu Türkistanlı vatandaşlar beni arayarak Tayland'dan Çin'e götürüleceklerini söylediler. Bunun üzerine biz Türkiye'deki resmi makamlara müracaat ettik. Son bir saat içerisinde bize gelen haberler 67 Doğu Türkistanlı vatandaşın Çin'e gönderildiğini öğrendik. Bebekleri ağlayan anneler Çin'e iade edildi ya da edilecek" dedi.
Dernek bu sabah Facebook'taki sayfasından açıklama yaparak konsolosluğa yönelik saldırılardan sorumlu olmadığını söyledi.
Açıklamada, "Basın açıklaması yaparken aniden bir kişinin
telefon çalmış ve Tayland'da tutuklu bulunan Uygurlardan 100'e
yakın kişinin öldürüldüğü haberini almış. Bu olayı söyleyince
protesto etmek için gelen guruptan birkaç kişi taşkınlık yaparak
Tayland'ın konsolosluğa girmiş ve olay çıkarmış. Bu olay aniden
gerçekleşmiş olup bu olaydan hiçbir Doğu Türkistan STK'sı sorumlu
değildir. Olay hiçbir Doğu Türkistan Derneği tarafından organize
edilmemiştir." denildi.
Dışişleri'nden kınama
Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bugün bir açıklama yaparak, "Tayland'da gözaltında bulunan 115 Uygur Türkü soydaşımızın kendi istekleri ve hür iradeleri hilafına, üçüncü bir ülkeye gönderilmesini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz" dedi.
Açıklamada ayrıca "Tayland Hükümetinin uluslararası insani hukuka da aykırı bu davranışını kınıyoruz" denildi.
Tayland Ankara Büyükelçiliği Facebook sayfasında bir açıklamaya yayımlayarak Türkiye'de yaşayan Tayland vatandaşlarının ulusal sembolleri kamu alanlarında göstermekten kaçınmaları, protestoların olduğu yerlerden uzak durmaları ve "Türklerle [bu konuyu] tartışmaktan kaçınmaları" tavsiyesinde bulundu.
Bu ay önce Uygur Türklerinin oruç tutmalarının Çin yönetimi tarafından engellendiği iddiasıyla protestolar düzenlenmiş, bir Çin restoranının camları taşlanmıştı. Daha sonra restoranın aşçısının bir Uygur Türkü olduğu ortaya çıkmıştı.
Uygur Türklerinin Çin'e iade edilmesi insan hakları örgütleri tarafından kaygıyla karşılandı. Reuters'a konuşan, Tayland'daki İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Sunai Phasuk, "90 Uyguru geri göndererek, Tayland Devletler Hukuku'nu ihlal ediyor. [Uygurlar] Çin'de, işkence ve kayıplara karışma gibi ciddi istismarlarla karşı karşıya kalabilirler" dedi.
Reuters'ın aktardığına göre Tayland hükümetinin sözcü yardımcısı Albay Weerachon Sukhondhapatipak ise, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tayland, yaklaşık 100 Uyguru dün Çin'e geri gönderdi. Tayland Uygur Müslümanları sorununu çözmek için Çin ve Türkiye ile birlikte çalıştı. Hangi ülkenin vatandaşı olduklarını teyit ettikten sonra Çin'e gönderdik" dedi.
Ankara, köken olarak Türk ve Müslüman olan Uygur Türklerine Çin'in ayrımcılık uygulandığını savunurken Pekin yönetimi bu iddiaları yalanlıyor.