Tayland'da polis barikatları kaldırıyor
Abone olTayland'da polis, göstericilerin hedef alacaklarını söyledikleri emniyet binaları önündeki barikatları kaldırdı. Polisin bu adımı, çatışmaların dinmesine yönelik bir adım olarak değerlendirildi.
Tayland polisi, çatışmaların onuncu gününde emniyet binaları
çevresindeki barikatları kaldırdı.
Polisin gerginliği dindirme amacıyla attığı bu adım, başkent Bangkok’taki göstericilerin emniyet binalarını hedef alacaklarını açıklamalarının ardından geldi.
Tayland’da 2010’dan bu yana görülen en büyük siyasi krizin patlak verdiği çatışmalarda dört kişi öldü.
Tayland Başbakanı, göstericilerin istifa çağrılarını ‘anayasaya aykırı bulduğu’ gerekçesiyle reddedip görevini bırakmayacağı açıklamasını yaptı.
Başbakan Yingluck Şinavatra, müzakerelere açık olduğunu, fakat
ülke yönetiminin ‘Halk Konseyi’ adlı siyasi yapıya devredilmesi
yönündeki taleplerin ‘anayasaya aykırı olduğunu’ belirtti.
Tayland’da 24 Kasım’da başlayan gösteriler Cumartesi gününe kadar barışçıldı. Geçen hafta sonu göstericilerin başbakanlık ve valilik binaları çevresindeki polis barikatlarını hedef almaları üzerine polis göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti.
Göstericiler, hükümetin başbakanın darbeyle devrilen ağabeyi Taksin Şinavatra tarafından yönetildiğini iddia ediyor.
Çatışmaları engelleme 'çabası'
Eylemlere Sivil Demokrasi Hareketi isimli muhalif grup öncülük ediyor.
AP haber ajasının aktardığına göre grup adına konuşan Suthep Thaugsuban Pazartesi günü, “Taksin rejiminden kurtulmak için bize katılın, Tayland’ı temiz ve demokratik bir ülkeye dönüştürmek için beraber çalışalım… Tüm gücümü birleştireceğiz ve Emniyet Müdürlüğü’nü ele geçirip halka teslim edeceğiz” çağrısı yaptı.
Bangkok’tan bildiren BBC muhabiri Jonah Fisher, bunun üzerine Salı sabahı polisin bina çevresindeki barikatları kaldırıp protestocuların içeri girmesine izin vereceklerini duyurdu.
Fisher'a göre polisin bu adımı, yeni çatışmaları engelleme çabası olarak değerlendirildi.
Protestolara öncülük eden Suthep’in ‘isyan çıkarmak’ suçlamasıyla tutuklanması için Pazartesi günü hakkında ikinci mahkeme kararı çıkarıldı.
Eski muhalif siyasetçi, Pazar günü yaptığı açıklamada, Başbakan Yingluck’un ‘iki gün içinde’ istifa etmesi çağrısında bulunmuştu.
Başbakan Yingluck Şinavatra, Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Hiç kimsenin, çok sayıda kişinin acı çektiği ve hayatlarını kaybettiği tarihin tekerrür ettiğini görmek istemediğinden eminim” dedi ve istifa çağrılarını reddetti. Başbakan, protestoculara güç kullanımına izin vermeyeceğini söyledi.
Tayland’da 2010 yılında, Taksin rejimi destekçisi binlerce kişi Bangkok’ta oturma eylemi düzenlemiş, ordunun müdahalesiyle çoğu sivil 90’dan fazla kişi yaşamını yitirmişti.