Tayland'da darbeyi eleştiren bakan tutuklandı
Abone olTayland'da, geçen hafta gerçekleşen askeri darbeyi eleştiren eski bakan basın açıklamasının ardından gazetecilerin önünde gözaltına alındı.
Ordunun darbeyle yönetimi ele geçirdiği Tayland'da, devrilen
hükümetin bakanlarından Chaturon Chaisaeng askerler tarafından
tutuklandı.
Eski bakan, son dönemde darbeye yönelik eleştirileriyle öne çıkmıştı.
Chaisaeng, tutuklanmadan kısa bir süre önce BBC'ye yaptığı açıklamada, Tayland'daki darbenin bir faciayla sonuçlanabileceğini söylemişti.
Eski Eğitim Bakanı, Chaisaeng'in açıklamalarında bir direniş örgütleme niyeti olmadığını ifade etmişti.
Pazartesi günü kraliyet onayı alan darbenin lideri General
Prayuth Chan-Ocha, ülke yönetiminin başına resmi olarak atanmış
oldu.
Ordu, ülkede aylardır devam eden gösterilerin ardından ülkeyi "istikrara kavuşturma" gerekçesiyle geçen hafta yönetime el koymuştu.
Seçilmiş hükümete el koyan darbe, uluslararası kamuoyunda özellikle medya kısıtlamaları ve onlarca insanın gözaltına alınması sebebiyle şekilde eleştirilmişti.
Gazetecilerin önünde gözaltına alındı
Tayland'da darbenin yönetime el konması sonrası, yaklaşık 100 muhalif orduya ifade vermek üzere çağrılmıştı. Eski bakan Chaisaeng de bu muhalifler arasında yer alıyordu.
Çağrının ardından 5 gün boyunca saklanan Chaisaeng, bir basın açıklaması yapmaya karar verdi.
Eski bakan, Bangkok kentinde basın açıklaması yaparken, gazetecilerin önünde gözaltına alındı.
Eski bakan BBC'ye verdiği mülakatta şunları da söylemişti:
"Hala darbenin ülke için kötü bir şey olduğunu düşünüyorum. Darbe bu ülkede demokrasiyi ortadan kaldırıyor ve faciaya sebep oluyor. Ama anlayabildiğim kadarıyla, darbeyi gerçekleştirenler hukuki bir güce sahip."
'Eylemlere karşı kuvvet kullanacağız'
Fotoğrafta "Darbeye hayır/ Lütfen demokrasimizi korumamız için bize yardım edin" yazıyor.
Ülkenin başına geçen General Prayuth Chan-Ocha, dün bir açıklama yaptı ve protestoların yeniden alevlenmesi halinde güç kullanacağını söyledi.
Reuters haber ajansı, ordunun gözaltına aldığı çok sayıda siyasetçi ve muhalifin, kendilerine gönderilen çağrıyı dikkate almadıkları takdirde 2 yıla kadar hapis ile cezalandırılabileceğini yazıyor.
Askeri yönetimin medyada sansüre gittiği ve gece sokağa çıkma yasağı uyguladığı belirtiliyor.
Ordu Sözcüsü Winthai Suvaree, Reuters haber ajansına bir açıklama yaparak "Darbe karşıtı protestolara karşı çok katı bir yaklaşımımız var. Eğer hukuku çiğnerlerse, onları gözaltına almak zorundayız. Eğer akşam saat 22:00'de evlerinde olmazlar da, sokağa çıkma yasağını ihlal ederlerse, onları gözaltına alırız" dedi.
Uzmanlar, ülkedeki siyasetin fazlasıyla kutuplaştığını ve darbenin bu ayrıma çözüm olamayacağını belirtiyorlar.
Şinawatra serbest
Ülkede 2006 yılından bu yana siyasi tıkanıklık devam ediyor. Bu süreçte ordu, eski başbakan Yingluck Şinawatra'nın kardeşi Thaksin Şinawatra'yı görevden almıştı.
Şinawatra kardeşlerin özellikle kırsal kesimde büyük bir destek gördüğü belirtiliyor.
Yingluck Şinawatra da darbe sonrasında tutuklanmıştı ancak AFP'ye konuşan bir yetkili, Şinawatra'nın serbest bırakıldığını söyledi.