Tatile çıkanlar dikkat!
Abone olMemorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Uzmanı İnci Sak, tatile gidecek vatandaşları güneş ışığına dikkat etmeleri konusunda uyardı. <br/>Yaz...
Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Uzmanı İnci Sak, tatile gidecek vatandaşları güneş ışığına dikkat etmeleri konusunda uyardı.
Yaz döneminin güneşin zararlı etkilerini en fazla gösterdiği bir dönem olduğunu dile getiren İnci Sak, “Bu dönemde dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var. Güneş ve deniz güzel ama birçok yan etkisi de var. Güneşin dik geldiği saatlerde 11.00 ile 15.00 arasında dışarı çok fazla çıkmamak lazım. Bu saatlerde çıkarsak korunmaya dikkat etmemiz lazım. Şemsiye altında veya ağaç altında güneşlenirse daha uygun olur” dedi.
Güneşe çıkmadan önce gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Sak, “Güneşten korunmak için krem ve losyonlar var, yetişkin ve çocuklar için. Bunları güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürmekte fayda var ve 3-4 saat arayla yenilemeyi öneriyoruz. Çocuklar çok daha hassas olduğu için şapka ve uzun kollu giysiler gibi ek önlemler tercih edilmelidir. Yine koruyucu kremler tercih edilebilir. Hem fiziksel hem kimyasal koruyucu özelliği olduğu için mutlaka dermatoloğa başvurmaları gerekir. Sadece çocuklar değil büyükler için de şapka ve uzun kollu giysi gibi önlemler alınabilir. Güneş gözlüğü de kullanılmalıdır. Uzun vadede güneşin zararlı etkileri gözde katarakt gibi kötü sonuçlara yol açabilir” ifadelerini kullandı.
“GÜNEŞ IŞINLARI DERİ KANSERİ NEDENİDİR”
“Güneşin en önemli yan etkisi deri kanserinde rol oynamasıdır” diyen Sak, “Deri kanserinden kaçınmak içinde güneşten kaçınmak ve kontrollü güneşlenmek gerekir” dedi.
Denize veya havuza girildiğinde güneşten korunulduğunu düşünmenin yanlış olduğunu dile getiren Sak, “Suda çok kalmanın cilt için direkt bir zararlı etkisi yok ama suda kalındığı sürede de güneş ışığına maruz kalınmaktadır. Havuz da bazı riskleri beraberinde getiriyor. Toplu olarak kullanıldığı için mantar hastalıkları ve siğiller gibi çeşitli bulaşıcı hastalıklar olabilir. Havuz kenarında dolaşırken terlik giymek lazım. Havuz kenarlarındaki tuvaletlere dikkat etmek lazım. Bu yüzden havuz yerine denizi tercih etmek daha yararlıdır” diye konuştu.
Yazın vücudun kaybettiği suyu yerine getirmek için de tavsiyelerde bulunan Sak, şu ifadelere yer verdi:
“Yaz aylarında su kaybı fazla olduğu için bol miktarda su içmek lazım. Vücudun susuzluğu direk deriye yansıyor. Bunun dışında sebze ve meyveler, antioksidan özelliği olan besinler, üzüm ve karpuz gibi meyvelerden faydalanmak gereklidir.”
“Yazın peeling veya benzeri ürünler pek tercih etmiyoruz” diyen Sak, “Ederi soyulduğu için güneş ışınlarına karşı daha duyarlı hale gelebilir. Bu tip uygulamaları yaz sonu, sonbahar ve kış dönemlerinde öneriyoruz. Lazer uygulaması isteyen hastalarımız oluyor. Bu da güneşe karşı duyarlılık geliştiriyor” ifadelerini kullandı.